Ми у Facebook
30.11.2016, 17:05

Як поливати город: підбір оптимальної системи поливу

Хороший садівник-городник починає підготовку до нового дачного сезону ще з осені. Список підготовчих заходів включає вирішення найбільш актуальних проблем, серед яких – підбір ефективного способу поливу.
Поверхневий полив – найшвидший метод зрошення

Спосіб поверхневого зрошення вимагає безпосередньої участі дачника: якщо не контролювати процес, вода може розмити верхній шар ґрунту і завдати шкоди рослинам. Для роботи знадобиться шланг і малопотужний насос для поливу з бочки. Вода повинна бути теплою (не нижче 12 градусів). Полив здійснюється зі шланга, який розміщають безпосередньо на грядках. Такий метод забезпечує швидке зволоження кореневої зони без зрошення поверхні листків. Поверхневий полив ідеальний для догляду за томатами, огірками, картоплею та іншими овочевими культурами, яким протипоказане зволоження листя. Таким способом також можна поливати плодові дерева і кущі.

Дощування – найприродніший метод зрошення

Метод дощування дозволяє підвищувати вологість ґрунту, не руйнуючи його структуру. Ефект від поливу нагадує природне зрошення під час дощу. Поливальна система цього типу складається із труб і спеціальних насадок-розпилювачів, розташованих на однакових відстанях. Для поливу рекомендується використовувати відфільтровану теплу воду, яку подають в систему під тиском. Напір (від 2 атмосфер) створюється за допомогою насоса. Цей спосіб підходить для поливу газонів, квітників і грядок з розсадою, але не годиться для зрошення картоплі, помідорів та огірків. Систему із труб і насадок можна замінити звичайним садовим шлангом, прикріпивши до нього пластикову пляшку з багатьма дрібними отворами. Це недорогий альтернативний спосіб.



Крапельний полив – найбільш економний метод зрошення

Полив здійснюється за допомогою спеціальних крапельних систем, що складаються з пластикових трубок з інтегрованими крапельницями. Вода подається безпосередньо до кожної рослини невеликими струменями. При краплинному зрошенні витрачається мінімальна кількість води – 1 літр за 15 хвилин. Волога дістається тільки овочевим культурам і не використовується для поливу бур'янів. Таку систему можна створити зі звичайного садового шланга з саморобними рівновіддаленими отворами. Шланг необхідно підключити до водопроводу. Крапельний метод підходить як для городніх, так і для тепличних рослин.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ