Ми у Facebook
20.01.2017, 08:00

20 січня - Івана Хрестителя

Наступного дня після Водохреща православна церква відзначає день святого Богоявлення Собор чесного і славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.
Наступного дня після Святого Богоявлення (Водохреща) Церква шанує того , хто послужив справі хрещення Христового, поклавши свою руку на главу Спасителя.

У віці близько 30 років святий Іоанн вийшов на проповідь покаяння на берег Йордану, щоб своєю проповіддю приготувати народ до прийняття Спасителя світу. Своє життя святий Іван Предтеча завершив мученицьки. Він викрив царя Ірода в беззаконне співжитті з Іродіадою, за що був ув'язнений і обезголовлений. Святе тіло Іоанна Предтечі було поховано його учнями в самарійському місті Севастії, де здійснилося злодіяння.

БІЛЬШЕ ПРО ЖИТТЯ ІОАНА ХРЕСТИТЕЛЯ

З цього дня починається період сватань та весіль, коли можна вже було вживати скороми­ну і випивати, звідки й вислів «празник — Іван-бражник» і відповідно народна назва свята — Івана Бражника. Кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят. Прибираючи кутю з покутя, примовляли: «Узвар на базар, кутя — з покуття".

По­чинається М’ясоїд, або М’ясниці, і період жіночих вечорниць із роботою. Від Різдва до "Івана" жінки ховали свої починки - "щоб лихий ниток не плутав". А вже від цього дня для жінок уже час братися до роботи. Правда, на "Івана" вони лише діставали свої кужелі, оглядали їх, але працювати ще не сідали. Молодиці йшли в шинок, там сходилися "по родству" або по сусідству і пили горілку, співали веселих пісень та примовляли: "Тільки й притики, що починки превеликі!"
В головні зимові свята - Різдво, Новий рік, Водохреща - жінкам і дівчатам не можна ходити по воду,бо це гріх — це роблять за них чоловіки й парубки.

Сьогодні Івани святкують День ангела (+ ПРИВІТАННЯ)

Чоловікам же від Різдва Христового до дня Івана Хрестителя не можна було ходити в шинок — гріх великий, адже вода ще не освячена. Зате на "Івана" молодиці ставили їм могорич - "за те, що добре воду носили".





На правах реклами