Ми у Facebook
24.03.2017, 11:00

До уваги рівнян: нові правила в оподаткуванні спадщини

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) задекларувати свої доходи мають громадяни, які отримали доходи в результаті прийняття ними у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.
При оподаткуванні спадщини чи подарунку згідно із ст. 174 ПКУ застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, 5% та 18%.

За нульовою ставкою оподатковується вартість власності, отриманої від члена сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Ставка податку 5% застосовується для будь-якого майна, отриманого від осіб, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.

Ставка податку 18% застосовується, якщо спадщину отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента.

Рівнянам: звичних трудових книжок уже не буде

У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік громадяни мають відобразити суму отриманого доходу за звітний рік та визначити податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб (за одною із вказаних ставок) та військового збору.

Не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, який оподатковується за нульовою ставкою податку.

Граничний термін подання декларації за 2016 рік – 3 травня 2017 року. Декларація подається до органу фіскальної служби за місцем реєстрації.





На правах реклами