Ми у Facebook
03.04.2017, 18:30

Як обрати насіння для багатого урожаю?

Як вибрати хороше насіння і де його купувати, щоб ваші зусилля не пропали даром.
Яке насіння обрати: правила

Вивчайте упаковку

Не довіряйте гарній картинці на пакетиках з насінням. В цьому випадку ви платите не за якість, а за красиву фотографію, а, між тим, в звичайних паперових пакетах насіння може бути нітрохи не гірше, просто виробник таким чином скоротив собівартість своєї продукції. А ось інформацію на пакеті вивчити потрібно уважно! Особливо потрібно звернути увагу на терміни зберігання (чи не закінчується) і вага в грамах, а ще краще на кількість насіння, яке іноді вказують на упаковці.



Не купуйте екзотику


Як вибрати насіння? Якщо ви новачок в садівництві і не проживаєте в теплому кліматі з родючим грунтом, варто вибирати перевірені, невибагливі сорти рослин, які добре себе почувають в середній смузі, інакше результат вас навряд чи обрадує.

Записуйте назви

Дуже корисно не викидати пакетики з насінням, а зберігати їх до кінця сезону. Якщо певні сорти рослин порадували вас хорошим урожаєм, обов'язково запишіть їх назви або сфотографуйте упаковку, щоб в майбутньому році купити такі ж. Не сподівайтеся на пам'ять.

Дача. Сад. Город. Висіваємо перець на розсаду

Звертайте увагу на терміни дозрівання


Краще купувати більш ранні сорти, так як пізньостиглі зазвичай вимагають більше уваги і догляду. Враховуйте також, що низькорослі сорти дозрівають швидше, а на упаковці завжди вказана середня висота рослини.

Купуйте насіння гібридів

Вони створюються шляхом схрещування добірних сортів для отримання поліпшених видів рослин. Метою такого схрещування є підвищення врожайності, стійкості до хвороб, скоростиглість й інші корисні властивості. Перше покоління гібридного сорту позначається на упаковці з насінням як F1. До речі, буква F - позначає "дітки" від італійського слова filli. На жаль, у рослин-гібридів є один недолік, від них не можна збирати насіння, тому що з них не вже нічого доброго не виросте, і в майбутньому вам знову доведеться купувати нові.



Не бійтеся купувати насіння в спеціальній обробці

Напевно, вам зустрічалося насіння, покрите червоною, помаранчевою чи зеленою оболонкою. Така продукція пройшла спеціальну обробку. Насіння обволікають захисною оболонкою з різними поживними речовинами, які забезпечують нормальний розвиток особливо на ранніх етапах. Обробляють насіння тільки дуже високої якості, тому відсоток бракованих зерен практично дорівнює нулю. Однак, щоб допомогти їм прорости, їх потрібно поливати більше і частіше, ніж звичайні.

Купуйте насіння із запасом

У різних культур - різний період проростання. Якщо, наприклад, в пакетику було 10 насінин огірків, а зійшло лише 7 - це абсолютно нормально. Так що потрібно заздалегідь це враховувати. Стандартний рівень зіпсованих зерен становить близько 20%.

Дача. Сад. Город. Чим краще удобрювати розсаду

Перевіряйте на проростання

Після того, як купили насіння, проведіть невеликий тест: візьміть 2 ватні диски, необхідно злегка змочити водою і покладіть між ними 10-15 насіння. Приберіть їх в закритий пакет і покладіть біля батареї. Через 5-10 днів оціните результат.

Допоможіть насінню зійти

Звичайно, результати не завжди залежать тільки від якості насіння. Щоб насіння добре зійшли, є кілька прийомів, які в цьому допоможуть.
Замочування: покладіть насіння в марлевий мішечок і помістіть в воду кімнатної температури на 12-18 годин.

Дача. Сад. Город. Посівний календар на квітень 2017

Прогрівання: потримайте насіння в гарячій воді або в будь-якому іншому місці при температурі 40-60 градусів.

Стратифікація: спершу замочіть насіння на ніч у воді кімнатної температури, а потім помістіть в холодильник ще на 10-12 годин. Наступні 10-15 днів зберігайте днем ​​насіння в теплому місці, а вночі - в холодному до тих пір, поки воно не проросте.

Читайте також:Дача. Сад. Город. Що варто знати про вирощування лілій [+Відео]





На правах реклами