Ми у Facebook
07.04.2017, 16:31

Труднощі роботи оперштабу, або як і чому бурштинокопачі у Більській волі не віддали правоохоронцям помпи (ФОТО)

На Рівненщині, як відомо, працює оперативний штаб протидії нелегальному видобутку бурштину. «Четверта влада» вирушила в один з рейдів. Що з цього вийшло – у фоторепортажі.
Субота, перше квітня, третя година ночі. Група силовиків оперативного штабу протидії нелегальному видобутку бурштину висувається у рейд.



Місце призначення – клондайки в околицях білого Озера, що у Володимирецькому районі.



Дві помпи та техніку частина групи виявляє у лісі кілометром південніше озера. Півдесятка копачів, дерев`яна підвода, трактор, важка техніка – щось схоже на Газ-66. У темряві камера цього не бачить. Копачі запевняють – нічого не заведеться. Усе зламане.



На запуск, нібито несправного, транспорту копачів йде п`ятнадцять хвилин. Помпи та підводу вивозять трактором.

Газ-66 залишають на місці. Він і справді відмовляється їхати.



Першою перешкодою на шляху оперштабу стає родичка (дружина або сестра) когось з копачів. Аби не втратити трактор вона намагається зламати його пориваючись вирвати якусь з деталей, розташованих над колесом. Силовики вилучають тільки помпи. Усю іншу техніку, йдучи на зустріч копачам, віддають.



За кілька десятків метрів група з майже двох десятків місцевих зупиняє силовиків для розмови. «Чого ви сюди приїхали? Залиште помпи та їдьте звідси, з моторами ви не виїдете», – запевняють копачі. Ведуть себе зухвало, без жодного страху. Усе аби не віддати правоохоронцям помпи. Аби продовжити нелегальний видобуток щойно оперштаб поїде.

«Раніше ми їздили в Пітєр, в Москву. А тепер шо? Роботи нема», «В мене п`ятеро дітей, ти їх будеш кормить?», – кажуть копачі.

«Ми пішли вам на зустріч, трактор та іншу техніку залишаємо, заберемо лише помпи», – запевняє один зі старших групи операштабу. За таких умов складається враження досягнення домовленості. Колона позашляховиків рушає. Втім не на довго.



Цього разу причиною припинення руху стають повалені дерева, а селян стає усе більше.



Вони створили нову перешкоду на шляху правоохоронців – спиляли та повили дерева на дорогу.



Розмова повторюється. Знову ніби пропускають після того, як силовики розчистили собі шлях.

Втім і це не кінець.



Новою перешкодою на шляху стає міст. Тобто його відсутність.



Між тим, як дерев`яним містком група оперштабу заїхала до лісу і повернулася до цього місця, селяни розрізали міст та поскидали балки у воду. На іншому березі поставили дві автівки. Таким чином шлях знову заблокували.



Селяни вимагають віддати помпи. Тоді вони нібито випустять групу оперштабу. Переговори та суперечки так і не дозволяють досягти будь яких копромісів. Селяни ведуть себе зухвало, періодично хтось викрикує погрози. Серед учасників подій – діти.



Оскільки ситуація не на користь оперативної групи, аби вийти із ситуації не застосовуючи спецзасоби, силовики знову йдуть на поступки. Спочатку вони віддають одну помпу. Селяни відганяють автівки і правоохорнці проїжджають по власноруч відновлених залишках мосту. Тільки но автомобіль з помпою на причепі переїздить на інший бік місцеві забирають і другу помпу, скаржачись, що в обидві понасипали пісок і тепер вони не робочі.

Тим часом хтось з селян по телефону віддає команду прибрати «кошкі», які завадили б проїхати порізавши гумові покришки автівок. Конфлікт вщухає, група з труднощами дістається на інший бік перешкоди.

На цьому рейд закінчюється. Оперштабівці їдуть ні з чим. Віддавши все не на довго вилучене і не затримавши нікого.

Ні страху, ні поваги. Ні до правоохоронців, ні до людей, ні до Закону.



Як йдеться у
повідомленні прес-служби, поліція розпочала розслідування за частиною другою статті 342 Кримінального кодексу України «Опір представникові правоохоронного органу».

Санкція статті передбачає відповідальність від штрафу розміром у 1700-3400 гривень до позбавлення волі строком до двох років.

Закон «Про Національну поліцію» зобов’язує поліцейських припиняти злочини і протиправні дії. І дозволяє для цього застосовувати спецзасоби і зброю. Чому в ситуації, коли група людей відібрала у поліцейських речові докази, вони не скористалися повноваженнями, які дає їм закон?

Бурштин, який вимивають на Рівненщині (+ФОТО)

З цим питанням ми звернулися до керівника оперативного штабу протидії незаконному бурштиновидобутку, заступника начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Валерія Самчука (на фото).



– Ви були там? Була Інна Білецька (спецкореспондент телеканалу «Інтер» – ред.), запитайте неї чому так. Є відкрите кримінальне провадження, встановлюються заколотники цього, і в рамках кримінального провадження будуть проводитися всі необхідні слідчі дії. Я не слідчий – не можу коментувати, що вони робитимуть, – каже Валерій Самчук.

– Так є ж Закон про Нацполіцію, в якому йдеться про можливість використання спецзасобів, зброї – журналістка.


– Я вам кажу, спитайте в Інни і вона вам пояснить, які там можна було проводити поліцейські заходи. Дивіться, коли я був в АТО, я бачив хто ворог і хто є ми. Тут – наші громадяни. Я в них ворогів не бачу. Не я вирішив за один день, що вони почали видобувати бурштин. В рамках кримінального провадження встановлять заколотників цього і буде прийняте відповідне рішення.

Це ж не є проблематикою однієї поліції. Скільки ми не стараємося це донести, ніхто нас не чує. Всі «що ви зробили?», «що ви зробили?», «що ви зробили?». А хто інший що зробив?

Який бурштин миють на Рівненщині — копачі хизуються (+ФОТО)

Це наші люди, це ж не вороги наші. Що – зброю проти них використовувати? Таке відбувається вже десятками років. Поліція діє в рамках закону. Спровокувати конфлікт, починати стріляти – це не вихід із ситуації. Це наші люди. Поліцейські дії проводитимемо в рамках кримінального провадження, – запевняє керівник оперштабу.




На прохання поліцейського питаємо думку журналістки Інни Білецької (на фото), яка була свідком цієї ситуації.

– Прориватися можна було лише застосовуючи силу. Навіть не рукопашну. Міст розібраний. Дорога закрита машинами. А стріляти не можна. А от чому не можна – це до Самчука. Щоб не загострювати протистояння. Позиція «поліція з народом». Хоча провокували достатньо і я усвідомлюю, що поліцейським було важко втримуватись.

________________________________________

«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»





На правах реклами