Ми у Facebook
14.09.2017, 12:00

Рівне і тролейбуси: як відбувається найбільша закупівля "рогатої" техніки

Незабаром Рівне може отримати кілька нових тролейбусів. Зараз триває завершальний етап закупівлі.
Сьогодні завершився аукціон у тендері на закупівлю шести нових низькопідлогових тролейбусів. Підприємство «Рівнеелекторавтотранс» розраховувало купити транспорт за 42 мільйони гривень і тепер може зекономити понад три мільйони. «Четверта влада» з`ясовувала який транспорт може з`явитися у Рівному.

Що хоче купити Рівне

Закупівля шести нових низькопідлогових тролейбусів за рекордні 42 мільйони – найбільша в історії підприємства. Про неї давно говорять у медіа і влада не раз анонсувала появу сучасних тролейбусів у місті. Щоправда провести аукціон вдалося з другої спроби.

Вперше закупівлю низькопідлогового транспорту підприємство оголосило в кінці травня. Втім тендер відмінили через відсутність деяких документів у складі пропозицій двох учасників, які пов`язані між собою. Друга спроба вийшла більш вдалою.

Заглянемо у технічну документацію. Рівне планує закупити низькопідлогові тролейбуси, які можуть рухатися без контактної мережі протягом не менше восьми годин. На відміну від дуобуса, який на ділянках, де немає тролейбусних ліній, долає маршрут на пальному, нові тролейбуси працюватимуть на літієво-титанатних акумуляторах. Термін експлуатації такої батареї – 10 років. Майже повністю вона заряджатиметься за 30 хвилин, а тролейбус на автономному ході повинен рухатись зі швидкістю 40 кілометрів за годину.

Таким чином влада планує забезпечити рух громадського транспорту у ділянках міста, де немає тролейбусних ліній.

У технічних вимогах до тролейбусів вказано, що вони матимуть не менше 22-х пасажирських міць і одночасно зможуть перевозити 90 людей. Також підприємство передбачило електрокалорифери для обігріву та кондиціонери, якими мають бути обладнані тролейбуси.

За другою спробою на тендер подали заявки п`ятеро учасників. Підприємство з різних причин відхилило пропозиції трьох.




Цікаво, що до аукціону допустили не постійного продавця тролейбусів білоруського заводу «Белкомунмаш» – «СП Янікс», а новостворену фірму «БКМ – Україна», яка зареєстрована у Луцьку і тепер теж представляє білоруського виробника.

Нагадаємо, що славнозвісний білоруський дуобус «Вітовт макс дуо», який курсує у Рівному з минулого року, купили через «фірму-прокладку», яка до цього не продала жодного транспортного засобу. Нині поліція з`язосує правомірність цієї закупівлі і справжню дату виготовлення дуобуса. Цьогоріч однією із вимог до учасника був досвід поставки тролейбусів.

Що пропонують Рівному

Отож до аукціону КП «Рівнеелектроавтотранс» допустив двох учасників – представника «Белкомунмаша» – «БКМ – Україна» і дилера українського Південного машинобудівного заводу ТОВ «Торговий дім «Літан».

Відповідно пропозиції обох відповідають технічним вимогам, які прописало підприємство. Як вони торгувалися – за посиланням.

За результатами сьогоднішнього аукціону Рівне може зекономити три мільйони триста тисяч гривень. Перемогу отримав «Літан», який запропонував всього на 300 гривень дешевшу ціну.



За результатами аукціону один український тролейбус пропонують за ціною 6 мільйонів 450 тисяч гривень. Скріншот з Прозорро. Натисніть для збільшення

Потенційний переможець тендеру «Літан» продає тролейбуси моделі ДНІПРО-Т203, які «Південмаш» почав випускати цього року. Вони ідентичні до мінського тролейбуса МАЗ-ЭТОН Т-203.

Поки що завод виготовив лише два екземпляри, які Дніпро купило за 15 мільйонів 647 тисяч гривень. Що значно дорожче ніж пропозиція, яку отримало Рівне.



Такі ж тролейбуси як у Дніпрі можуть з`явитися у Рівному. Фото з сайту transphoto.ru

Дніпропетровські тролейбуси обладнані інформаційною системою та зовнішнім сповіщувачем для осіб з вадами зору.



У Дніпрі такі тролейбуси запустили на новий маршрут. Виникла та ж проблема що і у Рівному з дуобусом – транспорт рухається з великими інтервалами. Фото з публікації на сайті gorod.dp.ua

Суперник «БКМ–Україна» пропонує тролейбуси «Белкомунмаша» марки АКСМ–32100D.

За інформацією із сайту «Белкомунмаша», тролейбус може долати до 20 кілометрів без контактної мережі.



Тролейбуси обладнані системою відеоспостереження з функцією запису і зберігання інформації. Фото з сайту bkm.by

У вересні 2016-го такий тролейбус тестували у Санкт-Петербурзі. Напередодні влаштували презентацію меру цього міста. У північній столиці Росії мали намір купувати такий транспорт, але щось пішло не так. Як і в історії з дуобусом, який там теж випробовували.

Зі списку рухомого складу відомо, що таких тролейбусів є дев`ять. Три курсує в російському місті Ульяновськ, а п`ять у білоруському Гродно.

У рівненських тролейбусників є від 5 до 20 днів аби перевірити документи учасника, який запропонував дешевшу ціну. Тобто «Літану». Лише тоді дізнаємося чи тролейбуси українського виробництва курсуватимуть у Рівному. Щоправда, це буде можливо, якщо «Літан» вкотре не поступиться продавцю білоруських тролейбусів, як це було в історії з дуобусом.

Нагадаємо, у лютому «Четверта влада» опублікувала розслідування про те, як у Рівному придбали експерементальну модель білоруського дуобуса «Вітовт Макс дуо». Їздить він на недешевому дизельному пальному і, з огляду на знайдену нами інформацію, це єдина така модель у світі – виготовлена у 2013-му, хоча по документах він з 2016-го року.

У квітні поліція відкрила кримінальне провадження і з`ясувала, що фактурна вартість дуобуса – 4 мільйони 900 тисяч гривень і має він на одну пару дверей більше, ніж прописано у тендерній документації. У липні дуобус не вийшов на маршрут через експертизи, які проводила поліція.

Джерело: http://4vlada.com





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ