Ми у Facebook
01.10.2017, 12:40

1 жовтня в історії життя Валер'яна Поліщука

Валер'ян Поліщук із дружиною та сином. 1927 рік

На цьогорічну осінь припадає ювілейна дата пов'язана з постаттю уродженця Рівненщини, письменника доби "Розстріляного Відродження" Валер'яна Поліщука: 1 жовтня виповнилось 120 років від дня його народження.
У Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному, 29 вересня запалили Свічу пам’яті, приурочену 120-ій річниці від дня народження письменника-земляка Валер’яна Поліщука та 80-ій річниці Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

ДОСЬЄ
Валер’ян Львович Поліщук народився 1 жовтня 1897 року в селі Більче Демидівського району на Рівненщині в селянській родині.
Навчався у школах сіл Малеве та Мирогоща, гімназіях у Луцьку та Катеринославі, Інституті цивільних інженерів у Петрограді, Камянець-Подільському університеті.
В.Поліщук був головою земельного комітету рідної Боремельської волості, заснував у Києві літературно-мистецьку групу «Гроно», був одним із організаторів «Федерації пролетарських письменників», членом спілки пролетарських письменників «Гарт», організатором і провідником літературної групи «Авангард».

Валер'ян Поліщук із матір'ю. 1928 рік
Валер'ян Поліщук із матір'ю. 1928 рік


Протягом п’ятнадцяти років літературної діяльності видав понад сорок книг. Заарештований 6 грудня 1934 року Харківським відділенням НКВС. Військова колегія Верховного суду СРСР від 27-28 березня 1935 року в Києві засудила його до десяти років позбавлення волі як активного члена української націоналістичної організації, керівника терористичної групи, яка нібито готувала замах на секретаря ЦК КП(б)У Постишева.
9 жовтня 1937 року особливою трійкою УНКВС Ленінградської області засуджений до розстрілу. Розстріляний 3 листопада 1937 року в урочищі Сандермох. Реабілітований посмертно.

75 років тому розстріляли письменника з Рівненщини Валер'яна Поліщука

Ім’ям В.Поліщука названо вулиці в Рівному, Млинові, Дубні, обласну літературну премію, меморіальні дошки письменникові встановлено в Малеві, Млинові, Мирогощі. Створено літературні кімнати Валер’яна Поліщука в Малевській та Мирогощанській школах, в Млинівському краєзнавчому музеї. Твори його неодноразово перевидавалися в Києві, Львові, Рівному.
Відповідно до указу Президента «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» такі вшанування проходять по всій Україні.

Інна НАГОРНА, завідувач Літературного музею Уласа Самчука в Рівному.





На правах реклами