Ми у Facebook
02.10.2017, 10:48

Жінці, що застрелила озброєного нападника, загрожує в'язниця [+ПОРАДИ]

Нещодавно у Харківській області жінка застрелила чоловіка, що вдерся до її будику з ножем. Тепер їй загрожує три роки в'язниці за умисне вбивство з перевищенням меж необхідної оборони. Ми запитали у юристів, як рівнянам захистити від нападника, щоб не потрапити під цю статтю.
- Оцінюючи межі необхідної самооборони та їх перевищення, варто звернути увагу на такі речі: чи насправді існувала загроза, чи спосіб самозахисту був адекватний існуючій загрозі і, насамкінець, наскільки особа, яка застосувала самозахист, мала можливість і могла об'єктивно оцінити ці обставини, - говорить відомий рівненський адвокат Марина Лук'янова. - Останній фактор, якраз є доволі суб'єктивним. Тому, що одна людина легко опановує переляк і не піддається йому, а інша здатна панікувати навіть за відсутності підстав.
Проте, в кожному випадку, все наведене підлягає перевірці та встановленню в ході досудового слідства, а потім ( незалежно від слідства) так само перевіряється і встановлюється судом. Саме суд, опираючись на закон і зібрані докази ( як вини, так і невинуватості), робить висновок про межі загрози і межі адекватної загрозі оборони, а також чи справді особа могла точно і в повній мірі оцінити існуючу загрозу, а чи перебувала у такому стані, коли це не було можливим.

За словами Марини Лук'янової, в кожній країні існує і різне суспільне ставлення до вказаної ситуації, яке, в тому числі, знаходить відображення в нормах закону.
Так, в країнах з високим рівнем правопорядку і захисту приватної власності, вважається, що будь яке вторгнення в приватне володіння є неправомірним і дозволяє застосовувати самозахист. Це відомо і тим, хто посягає на таке вторгнення. Тобто, той, хто посягає, знає, що може бути ( в тому числі) убитим.

- У нас, де рівень правопорядку змагається з піратськими країнами, злочинці, впевнені в безкарності, - каже юрист. - З другого боку, законослухняні громадяни використовують методи "вмовляння", а не самозахисту.
Тому, ввжаю, набагато частіші випадки, що озброєні злочинці "положили" своїх жертв, ніж були розстріляні при спробі зламати двері ( умовно кажучи).

Нагадаємо, в селі Артюхівка Зміївського району Харківської області 41-річний чоловік вдерся до будинку односельчанки, погрожуючи їй та дітям ножем. Жінка, захищаючись, вистрілила у нападника з рушниці шість разів. Остання куля влучила чоловіку в голову, від чого він помер. Поліція прибула на місце події через годину, - повідомляють "Надзвичайні новини"






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ