Ми у Facebook
26.10.2017, 17:21

Коли потрібна психологічна допомога

Гармонійну людину тепер зустрічаєш нечасто. І тут не в красивому одязі справа, і навіть не в "правильному" макіяжі чи посмішці на обличчі. Тут справа у внутрішній гармонії людини. А над цим потрібно працювати щодня.
Звісно, засиллю інформації не скажеш "стоп", все, що відбувається навколо, інтернет "витягує" в масовий потік – і це вимога нашого часу. Інформація надто різна. Для нашого розуму цього буває забагато, а для психіки – тим більше. Тож не потрібно влаштовувати собі "розрив мозку" чи ставати осторонь будь-якої психічної проблеми, обороняючись від самого себе – сьогодні є така можливість "відкоригувати", або, навіть, і покращити свій психічний стан, звернувшись за професійною психологічною допомогою.

До речі, в якийсь мірі ми можемо й самі визначити свій психічний стан завдяки французькому психологу Пʼєру Даво. Він власними спостереженнями дійшов до висновку, що психічний стан людини прямо залежить від її звичної пози під час сну. Якщо хтось спить на животі, то це означає, що його мучать різні комплекси плюс непевне становище на роботі. Ті, хто полюбляють спати на спині – здебільшого горді по своїй натурі, це сильні особистості, які готові захищати свої інтереси будь-якою ціною. Почувають себе самотніми і потребують чиєїсь опіки ті, хто уві сні "скручується калачиком". З головою вкриваються ковдрою песимісти. Спите на правому боці – почуваєтеся на своїй роботі впевнено, але вище навряд чи підніметесь. Якщо віддаєте перевагу лівому бокові, то ви маєте творчу натуру.

Щоправда, за словами дружини Даво, її чоловік сам безперестанку крутиться уві сні…

Звичайно, в одній статті неможливо врахувати все на світі, тому ми розглянемо, в чому полягає робота психотерапевта та психолога-травмотерапевта, які працюють у нас в Рівному.

Марія ШУГАЙ – психотерапевт (сертифікований гештальт-терапевт), дитячий психолог, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології, керівник Центру практичної психології та психотерапії НаУ "Острозька академія", співзасновниця Психологічної студії Self у м.Рівне. Працює і з дорослими і з дітьми, а також з парами.



Спеціалізації:


"Групова психотерапія в рамках гештальт-підходу".

"Психодіагностика та психокорекція життєвих сценаріїв методом казкотерапії".

"Консультування та психокорекційна робота з дітьми та їхніми батьками в гуманістичному підході".

Марія Шугай розповідає:
Я працюю в гештальт-підході, це психотерапія гуманістичного спрямування, контакт є основним інструментом гештальт-терапії. Як психотерапевт допомагаю вирішити проблеми в стосунках, прийнятті людиною самої себе, при депресії, різних фобіях, панічних атаках, з психосоматичними симптомами, залежностями, втратами, дитячим травматичним досвідом та інше. Проводжу індивідуальні консультації та є тренером навчальних і терапевтичних груп.

Як дитячий психолог, вважаю, що найефективніше працювати і з дитиною, і з батьками, розуміти сімейну ситуацію, в якій знаходиться дитина. Надаю індивідуальні рекомендації батькам на кожному етапі роботи з дитиною. Про дітей найчастіше звертаються з психосоматичними симптомами (часто хворіє…), поведінковими (агресивна поведінка, некомунікабельність, невпевненість, проблеми в стосунках із іншими дітьми, в навчанні…) та травматичними (смерть близьких, аварія, розлучення батьків…) симптомами.

Наша психологічна студія пропонує навчальні програми з практичної психології та дитячої психології, психотерапії. Зараз якраз триває вже третій набір у сертифікатну програму "Дитяча психологія та психотерапія" (початок 17-18 листопада), яку рекомендую для батьків, які зацікавлені у глибокому розумінні природи розвитку своєї дитини та бажають напрацювати навички продуктивного виховання та взаємодії; психологів та інших спеціалістів, що працюють з дітьми; студентів. Програму проводять психотерапевти, які мають багато років практики, відповідну освіту і досвід викладання у провідних ВНЗ.

Контакти:
Тел. 050 3754576, 073 3754576
Email: mshugay@gmail.com
Web: http://www.psyholog.rovno.ua
Адреса: м.Рівне, вул.16 Липня, 42, оф.204 (2 поверх).

Катерина ГАБРІЄЛЬ розповідає, що минуле дуже впливає на людину. Метод, за яким вона працює, допомагає швидше "пропрацювати" різні психічні травми.



– Напевно, ні для кого не є таємницею, що особисте минуле має вплив на теперішнє і майбутнє людини – на її ріст, розвиток, мотив йти вперед. І для кожного з нас потрібні певні умови для розвитку. Чим вони сприятливіші – тим краще. Але є одне "але" – у певні періоди життя особистість стикається із життєвими труднощами: комусь їх вдається пережити та зробити висновки, а комусь це зробити дуже важко. Будучи психологом, травмотерапевтом, тобто спеціалістом, яка працює з психологічним травмуванням, я постійно маю справу із попереднім досвідом – травматичним, стресовим, емоційно сильним та значимим для кожної людини. Психологічна травма – це процес, який розбиває особистість наче на шматочки. І кожен прагне до зцілення (свідомо чи несвідомо), проте не всім це вдається – хтось сприймає це як важкий досвід, проте йде вперед, а хтось усе життя із травмуючими подіями не може змиритись. Що ж відбувається з особистістю, якій не вдалось пережити психотравму? Вона розбивається морально, їй важко жити та сприймати нові події.

Наша свідомість спрямована на самозбереження, тому в будь-якій загрозливій ситуації мозок вмикатиме захисні реакції: біг, боротьба, підкорення, завмирання, прив’язаність. І в небезпечній ситуації людину така реакція рятує. Якщо ж надалі їй не вдалось відреагувати на подію (поділитися з близькими, отримати підтримку – тобто зреагувати на травму), то така реакція "капсулюється" в організмі – в тілі, в емоціях, відчуттях, думках, сприйнятті, віруваннях.

На сьогоднішній день існує безліч психотерапевтичних прийомів та технік, що дозволяють працювати психологу з клієнтом (близько 300 видів). Проте дійсно дієвими та визнаними всесвітніми організаціями є лише декілька методів, у першу чергу це EMDR терапія, що визнана Американською асоціацією психіатрів – в якості ефективного лікування травми, Національною спілкою психічного здоров’я (Ізраїль), Національним інститутом якості медичної допомоги (Великобританія), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (Женева, 2013). Досвід роботи за допомогою EMDR терапії допомагає в короткі терміни "помити" погані спогади, "висушити" їх та "скласти" на далеку полицю у найбільш високу шафу. І спогади залишаться лише спогадами, не впливаючи на наше майбутнє. EMDR терапія – це метод перепроживання травми за допомогою швидкого руху очей. Ціль – адаптативно перепрожити травму і сховати її у мозку як знезаражений файл, який не має більше впливу. Це дуже ефективний метод, який здатен допомогти не лише дорослим, а й дітям!

Якщо ви прагнете змінитись, то чому б це не зробити швидше?

Катерина Габрієль,
EMDR-терапевт (НАР), травмотерапевт (Regent Universitu, US), дитячий психолог.
Адреса: м.Рівне, вул.Кавказька, 3, офіс 304
Тел: 067 861 13 16
FB: www.facebook.com/GabrielKateruna/






На правах реклами