Ми у Facebook
10.11.2017, 12:20

Сьогодні вшановують пам’ять преподобного ігумена Іова Почаївського – чудотворця

10 листопада Православна Церква урочисто вшановує пам’ять преподобного ігумена Іова Почаївського – чудотворця.
В миру – Іван Залізо (1550–1651), народився в середині шістнадцятого століття на Покутті в Галичині. У віці десяти років прийшов у Преображенський Угорницький монастир, а через два роки прийняв чернецтво.

З юності преподобний Іов був відомий найбільшим благочестям, суворим подвижницьким життям і рано був удостоєний священицького сану. Близько 1580 року, на прохання відомого поборника православ’я князя Костянтина Острозького, він очолив Хрестовоздвиженський монастир поблизу міста Дубно і керував монастирем більше 20 років в обстановці гонінь, які посилювалися на православ’я з боку католиків та уніатів.

На початку ХVII століття преподобний пішов на Почаївську гору й оселився в печері неподалік від древньої Успенської обителі, яка була славна своєю чудотворною Почаївською іконою Божої Матері. Братія обителі шанували святого самітника, тож обрали його своїм ігуменом. Преподобний Іов ревно виконував обов’язки настоятеля, був справедливий з братами, сам багато працював, висаджував у саду дерева, зміцнював греблі поблизу монастиря.

Особливо складною була боротьба настоятеля з Анджеєм Фірлеєм – племінником благодійниці монастиря Ганни Гойської, який викрав священну ікону Божої Матері і відвіз у свій Козинський замок (нині село Козин Радивилівського району).

Дбаючи про добру славу своєї обителі, Преподобний продовжував справу, яку він розпочав у Дубенському монастирі, — видання та поширення православних книг. Маючи тепер більше матеріальних засобів, він заснував при монастирі друкарню, що набула особливого значення для цілого краю.

Преподобний Іов був присутній на Київському Соборі 1628 року, скликаному проти унії. Після 1642 року святий прийняв велику схиму з ім’ям Іоанн. Іноді він повністю закривався в печері на три дні або на цілий тиждень. Помер преподобний Іов у 1651 році, проживши більше ста років, після п’ятдесятирічного управління Почаївською обителлю.

28 серпня 1659 року відбулося прославлення преподобного Іова. Тоді митрополит Київський Діонисій Балабан з архімандритом Феофаном та братією обителі відкрили гріб преподобного Іова; святі мощі Божого угодника було знайдено нетлінними. Тепер мощі угодника Божого спочивають у храмі в Почаєві, присвяченому його імені, поруч із тією печерою, де він ніс свої молитовні подвиги.

За матеріалами radyvyliv.info





На правах реклами