Ми у Facebook
12.12.2017, 12:46

Стефан Хміль: «Ми допомагаємо парам пізнати щастя батьківства»

Люди закохуються, одружуються і мріють, щоб світ посміхався їм вустами їхньої дитини. Народження малюка сповнює життя новим сенсом. На жаль, буває так, що радість материнства та батьківства стає неможливою через діагноз лікарів — безпліддя. Чому багато жінок не можуть стати матерями?
Що робити тим, кому медики поставили цей невтішний діагноз? На ці та інші болючі для значної частини суспільства питання відповідає Стефан Володимирович Хміль — лікар вищої категорії, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор кафедри акушерства і гінекології ТДМУ, член Європейської асоціації репродукції людини та ембріології (ESHRE), директор медичного центру «Клініка професора Стефана Хміля» у Тернополі та Львові.



- Стефане Володимировичу, коли подружнім парам доцільно звертатися по допомогу спеціалістів?


Відповідно до рекомендацій ВООЗ, слід передбачити безпліддя та негайно розпочати обстеження і лікування пацієнтів, якщо бажана вагітність не настає протягом року, за умови нормального статевого життя без використання будь-яких засобів контрацепції. Для жінок віком від 35 років цей період скорочується до шести місяців. На жаль, кількість випадків безпліддя зростає щороку. Кожна 5-6 пара в Україні та світі зустрічається з цією проблемою, а це в свою чергу веде до зменшення народжуваності та погіршення демографічних показників. Сьогодні ця проблема є не тільки медичною, але й соціальною.

- З якими проблемами подружні пари звертаються у ваш медичний центр?

Ми допомагаємо парам пізнати щастя батьківства. Причин, які перешкоджають їм досягнути цієї мети, насправді дуже багато. Це, зокрема, проблеми із жіночим здоров’ям: запальні захворювання органів репродуктивної системи, ендокринні розлади тощо.

У суспільстві дуже часто побутує така думка, що основною причиною безпліддя у сім’ї є жінка. Але сьогодні наукові дослідження свідчать про інше: у половини випадків причинним фактором можуть бути проблеми зі здоров’ям наших чоловіків. Щорічно у світі показники спермограми погіршуються на 1,5-2%. Суспільству є над чим задуматися! Адже сьогодні ми не дуже переймаємося тим, що буде при такому підході до способу життя через десятки років. Виходячи з цього, на сьогоднішній день в репродуктивній медицині все більше уваги приділяється порушенням батьківського ґеному.

Причин чоловічого безпліддя є дуже багато: воно може бути наслідком хронічних запальних захворювань сечостатевої системи, особливо тих, які передаються статевим шляхом, ендокринної дисфункції, генетичних чинників тощо. На якість сперматозоїдів також може впливати використання різноманітних медичних препаратів, іонізуючого випромінювання, хіміотерапія. А також на сьогоднішній день доведено про негативний вплив мобільних телефонів на сперматогенез. Варто пам’ятати і про спосіб життя: шкідливе виробництво, екологічні фактори, систематичний прийом алкоголю, куріння, неправильне харчування, вживання консервантів, шкідливих напоїв.

Більшість подружніх пар, перш ніж звернутися до спеціалізованого медичного центру, проходять тривале лікування в амбулаторних лікувально-профілактичних закладах, навіть до 15-25 років. Проте бажаного результату так і не можуть досягти. Тому я раджу не втрачати дорогоцінний час, а одразу звертатися у спеціалізовані медичні заклади, де застосовують сучасні методи лікування.
Сьогодні рівень розвитку ДРТ у світі дуже високий, постійно з’являються новітні методи та дослідження, які допомагають виявити чимало генетичних захворювань і навіть стать дитини на початкових етапах розвитку ембріона. Допоміжні репродуктивні технології — це не лише спосіб подолання різних форм чоловічого та жіночого безпліддя, а й профілактика та лікування спадкових захворювань за допомогою преімплантаційної молекулярної діагностики та клітинних технологій, що стрімко розвиваються протягом останнього десятиліття. Всі сили вчених репродуктивної медицини та фармації направлені на основну мету – народження здорової дитини!



- Зрозуміло, що у світі репродуктивні технології на високому рівні. А який рівень розвитку ДРТ в Україні? Чи використовують найпрогресивніші методи лікування безпліддя у вашій клініці?

Технічне оснащення та надання послуг у сфері репродуктивних технологій в Україні, зокрема у наших медичних центрах, відповідає рівню світових стандартів.

У наших клініках пропонуємо весь спектр допоміжних репродуктивних технологій і постійно впроваджуємо найсучасніші методи роботи. Серед них — ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), ICSI, IMSI, PICSI, TESE та PGD (передімплантаційна генетична діагностика). Крім того, пропонуємо пацієнтам програми донації ооцитів та сперматозоїдів, сурогатного материнства та кріозберігання біологічного матеріалу.

Популярним стало відкладене материнство. Сучасна жінка, перебуваючи на піку кар’єрного росту, часто хоче відкласти вагітність. Однак з віком оваріальний резерв знижується, шанси зачати дитину зменшуються. Таким жінкам пропонуємо зберегти яйцеклітини для успішної вагітності в майбутньому методом кріоконсервації ооцитів.

Наші фахівці постійно вдосконалюють свої навички, відвідуючи різноманітні школи та семінари як в Україні, так і за її межами, проводять наукові дослідження, виконують кандидатські та докторські дисертації.

У нашу клініку звертаються пацієнти не лише з України, а й з усього світу: Італії, Бельгії, Польщі, Ізраїлю, США, Канади, Грузії.

За роки роботи центру ми маємо чим пишатися! У нашій практиці траплялись насправді унікальні випадки. Наприклад, до нас звернулись пацієнти після 18 невдалих спроб ЕКЗ у Тель-Авіві. Лікувалися у кращих медичних центрах Ізраїлю, а завагітніти вдалося лише у нашій клініці.

Нещодавно із шестимісячними двійнятами приїжджали пацієнти з Америки. У них за плечима понад 20 років постійних поневірянь, невдалих спроб ЕКЗ у багатьох клініках України та Нью-Йорка. Після процедури ЕКЗ у нашому медичному центрі пацієнтка повернулася до США вагітною. І таких прикладів можна навести чимало.

- Що б ви порадили парам, перед якими постала проблема безпліддя?

Насамперед потрібно пам’ятати: зустрівшись на своєму життєвому шляху із цією проблемою, не слід розчаровуватись. Варто одразу ж звернутись до висококваліфікованих фахівців, які допоможуть досягти бажаного. Якщо вам поставили діагноз безпліддя, не втрачайте дорогоцінний час. Двері нашої клініки завжди відкриті для вас!



м. Львів, вул. Бучми, 22
+38 (032) 232-83-30
+38 (067) 350-61-00
Ліцензія АЕ №283386 від 03.04 2014 р.

м. Тернопіль, вул. Шептицького, 1
+38 (067) 580-0-580
+38 (035) 243-12-07
Ліцензія АГ №598036 від 10.05 2012 р.

Акредитаційний сертифікат №011488 від 09.09.2013 р.


www.khmilclinic.com.ua







На правах реклами