Ми у Facebook
27.12.2017, 12:00

Наталія Мержиєвська: Завдання будь-якого лікаря – щоб серце було відкрите на любов

У медицині важлива не лише кваліфікація лікаря, а й довіра до нього. Якщо говорити про офтальмологію, то одним з медичних центрів, якому найбільше довіряють у Рівному, є Офтальмологічний центр Наталії Мержиєвської.
Від самої пані Наталії вдалося почути, про секрети роботи Центру та про те, яким має бути хороший лікар.

– З чого почалося ваше професійне становлення? Чи завжди хотіли бути офтальмологом?


– Шлях у медицину в мене був чітким та осмисленим – завжди знала, що стану лікарем. На початку третього курсу в Чернівецькому державному медичному інституті я вже чітко вибрала для себе хірургію. Лікарський шлях у мене розпочався на посаді загального хірурга в Рівненській центральній районній лікарні. Але мої амбіції щодо великої хірургії трохи згасли після трьох років роботи. Адже нічні зміни, постійні великі фізичні навантаження вимагали дуже багато часу і повної самовіддачі. А так як звільнилася посада лікаря-офтальмолога, головний лікар дав мені можливість перекваліфікуватися.

Для мене офтальмологія – це королева медицини. Орган зору настільки маленький і унікальний в організації та побудові, що очі можна сміливо назвати дзеркалом душі. Адже, мабуть, на 90% очі забезпечують наше співіснування із зовнішнім світом, а як загадково сяють очі, коли у людини змінюється настрій!

Первинну спеціалізацію я отримала на факультеті післядипломної освіти Львівського державного медичного університету. Звичайно, було важко, але здобуті там знання дозволили абсолютно без остраху розпочати виконання своїх обов’язків, і півтора року я пропрацювала лікарем-офтальмологом загальної практики. Так сталися обставини, а на моє глибоке переконання – це провидіння, мені запропонували роботу в офтальмологічному стаціонарі Рівненської обласної дитячої лікарні, яка тоді лише відкривалася.


Вчитися для цієї посади я поїхала до Санкт-Петербурзького інституту вдосконалення лікарів ім. Кірова. Колосальні знання, величезне задоволення від спілкування з людиною з великої літери я отримала в Харківському інституті післядипломної освіти у професора Чередніченка – це мій другий гуру і мій вчитель. В РОДЛ, куди мене покликала ентузіаст своєї справи, новатор, мій гуру, як у практичній дитячій офтальмології, так і в удосконаленні своїх теоретичних знань – Горка Ванда Іванівна. Вона людина, перед якою я низько схиляю голову і я завжди хотіла бути схожою на неї. Жінка - професіонал своєї справи, яка завжди знаходила час шикарно виглядати, піклуватися про сім’ю, хоча й робота вимагала нічних чергувань. Толерантна до всіх членів колективу, а головне - з колосальним багажем знань, яким не переставала ділитися з молодим поколінням.

Лікар-офтальмолог Наталія Мержиєвська: "Секрет успіху – наполеглива праця над собою"

– У 2017-му вашому офтальмологічному кабінету виповнюється 10 років. У чому секрет успіху?

– Час ішов вперед, змінювався соціум, і виникла потреба в чомусь новому. Враховуючи специфіку змін в суспільстві, ми спільно відкрили перший у Рівному приватну офтальмологію, який займався не лише діагностикою, а й лікуванням патології оптичного апарату ока.

В цьому мені допоміг голова об’єднання «Приватна медицина Волинь» Олександр Ковальчук. П’ять років ми працювали разом. Я здобула великий досвід і зрозуміла, що доросла до того рівня, що зможу сама собі давати раду і от уже 10 років я працю як приватний підприємець і поєдную дві роботи - першу половину дня присвячую улюбленій офтальмохірургії, оперую в стаціонарі, а іншу - проводжу в приватному офтальмологічному кабінеті.

Центр займається виявленням різноманітної офтальмологічної патології, її профілактикою та лікуванням: це терапевтична дитяча офтальмологія, яка полягає в корекції патології органу зору, в контролі за зміною цієї корекції, у стимуляції розвитку зорової системи.

Орган зору потребує огляду практично з перших місяців життя для того, щоб лікар-офтальмолог міг спрогнозувати розвиток органу зору, вчасно виявити вроджену патологію і чітко окреслити батькам стадії розвитку зорової системи. Обов'язкові профілактичні огляди — двічі на рік. Адже сучасні технології, велике навантаження на очі, гіподинамія призводять до хвороби ХХІ століття – міопії. Займаємося і профілактикою міопії, і лікуванням – магнітостимуляція, лазерна терапія, спеціальні програми з тренування так званого “резерву зору”.

Успіх центру – команда. Це мої однодумці, з якими ми починали роботу ще на початку приватної кар’єри. Ми називаємо свій центр Центром 3Н: НАДІЯ, НАТХНЕННЯ та НЕПОХИТНІСТЬ ідеалів. А ще в нас Центр трьох Наталь. Це кваліфікована медична сестра ортоптистка Наталія Степанівна – вона настільки обожнює дітей, що всіх пацієнтів вона любить, як своїх, тому вони її теж люблять і слухаються безапеляційно. І третя – Наталія Михайлівна – обличчя нашої клініки. Вона завжди сяючою усмішкою зустрічає пацієнтів і часто розважає дітей, коли прийоми затягуються. Ім'я Наталія означає “рідна”. Тож ми намагаємося бути рідними для своїх пацієнтів.

Рівненський лікар Наталія Мержиєвська: “Важливе значення для збереження здоров’я очей у дітей є регулярні консультації у лікаря-офтальмолога”

Лікарська робота – в першу чергу робота з пацієнтом, і лікар має намагатися зазирнути в людську душу. Просто добре виконувати лікарські обов’язки – це одне, але треба ще здобути віру і довіру. Завдання будь-якого лікаря – щоб серце було відкрите на любов.

– Не секрет, що ви постійно вчитеся: відвідуєте симпозіуми, конференції, конгреси, у тому числі й міжнародні. Чи не втомлюєтеся?


– Мені подобається вчитися. Вважаю, що лікар повинен вчитися весь час, адже потрібно встигати за сучасними технологіями. Тим більше, що молодь сьогодні має унікальну можливість отримати кращі знання та доступ до сучасних технологій, тому й людина з досвідом має мати не менше знань, ніж молодь. Слава Богу, що є люди, які мають унікальні знання й доробки, і готові цим ділитися.

Особливо цінні міжнародні конференції, тому у мене зараз з'явилася нова мотивація вивчати англійську та польську мови. Нові знання - це нові можливості, повага пацієнта і звичайно - це успіх лікування.

Зараз активно впродовж місяця впроваджую методику лікування косоокості на доопераційному етапі й лікування недорозвитку зору, який називається амбліопія, при косоокості методом мікропризмових технологій. От уже десять пацієнтів користуються спеціальними призматичними окулярами, і хочу сказати, що вже, за такий короткий проміжок часу, ми отримуємо позитивний функціональний результат.

Дуже люблю спілкуватися з колегами. Уже 20 років поспіль у нас склалася така маленька «масонська ложа» з дитячих офтальмологів, яка об’єднує людей закоханих в свою справу, людей з бажанням багато знати, щирих веселих і в при будь-якій ситуації ми намагаємося спілкуватися. Я не можу сидіти на місці. Люблю подорожувати, мене вабить все нове, але в той же час я люблю домашній затишок, проводити час з дітьми, почитати книги, а інколи, втомишись від роботи, попити каву наодинці.

Наостанок хочу привітати всіх з прийдешніми святами. Незважаючи на негаразди, які зараз відбуваються в країні, хочу побажати людям віри – без неї неможливе життя. Віри в своє майбутнє, віри в своїх дітей, віри в краще. Хочу побажати поставити Бога на перше місце, щоб духовність завжди перемагала. Прожити наступний рік у здоров’ї, добробуті, зі всіма Божими ласками. З особливою теплотою вітаю всіх колег по цеху! Здоров'я, терпіння, наснаги у вдосконаленні професійності. Зичу нашим маленьким пацієнтам радісних свят, а батькам – мудрості у вихованні своїх діток!

Адреса: вул. Карнаухова (кол. Мірющенка), 31
Попередній запис за телефоном: (097) 343-63-14



Ліцензія МОЗ України № 231 від 23.04.2016 р.





На правах реклами