Ми у Facebook
19.01.2018, 08:20

Робота в Польщі: що змінилося з 1 січня 2018 року

Від початку року в сусідній країні набрали чинності нові правила працевлаштування іноземців.
В основному ці зміни стосуються оформлення на сезонні роботи.

З Нового року у Польщі набув чинності закон від 20 липня 2017 року, який стосується порядку оформлення й отримання документів, що дають дозвіл на легальну роботу іноземним громадянам, у тому числі українцям. Тепер такий дозвіл (oświadczenia) платний і коштує 30 злотих, видається не на півроку, а на дев'ять місяців, й щоб його отримати, потрібно більше часу та документів.

У Польщі змінили правила працевлаштування для українців

Нова процедура оформлення дозволів на сезонні роботи (oświadczenia) охоплює 4 галузі: рільництво, садівництво, туризм та гастрономія.


БУЛО: заява-доручення польського працедавця про намір доручити роботу іноземцю
Скільки коштувало: безкоштовно
Хто видавав: воєвода

СТАЛО: платний дозвіл на сезонну роботу (oświadczenia)
Скільки коштує: 30 злотих (250 гривень за курсом НБУ 17.01.2015)
Хто платить: польський роботодавець
Хто видає: староста  (Powiatowy Urząd Pracy)

Період виконання сезонної роботи не може перевищувати 9 місяців упродовж календарного року. Раніше було 6 місяців протягом 12 місяців.

І цей період рахують не від дня працевлаштування іноземця, а від дати його в’їзду на територію Польщі. Це важливо знати нашиим заробітчанам, які їдуть у Польщу “наобум” з відкриттям безвізового режиму, не маючи документа від працедавця і які потім будуть змушені тижнями шукати підходящу роботу.

Дозволи на сезонну працю можуть бути двох видів:
1. Для іноземців, які перебувають поза кордонами Польщі.
2. Для іноземців, які вже перебувають на території Польщі та мають дозвіл на легальне перебування на підставі іншій, аніж сезонні роботи.

Відповідно до нового закону, тепер роботодавець зобов'язаний передати іноземцю довідку (zaświadczenie) про реєстрацію заяви в реєстрі заяв. Ця довідка є підставою для видачі візи для разових робіт, а при перетині кордону підтверджує мету в'їзду іноземця. З цієї причини довідка повинна бути передана іноземцю до прибуття в Польщу. З такою довідкою перетинають кордон і з біометричним паспортом за безвізовим режимом. 

Слід мати на увазі, що з нового року на оформлення та реєстрацію дозволу конкретному іноземцеві на сезонні роботи йде набагато більше часу, бо тепер треба надати й завірити до 8 аркушів різних паперів...

Процедура надання дозволу на сезонні роботи в Польщі складається з трьох етапів:

1) Роботодавець складає заяву-доручення про надання дозволу на сезонні роботи для конкретної особи-іноземця і сплачує 30 злотих. Щоб отримати свідоцтво про реєстрацію, роботодавець повинен мати висновок старости (opinia starosty) - документ про те, що на вказаний вид сезонних робіт дійсно не вистачає працівників-громадян і потрібні додаткові робітники з-за кордону. Староста може відмовити у реєстрації, якщо працедавець мав якісь порушення та проблеми із законом.

2) Староста реєструє заяву і видає свідоцтво про реєстрацію роботодавцю.

3) Після прибуття іноземця в Польщу староста завершує процедуру видачі дозволу на основі інформації від роботодавця, додаючи копію паспорта іноземця та його адресу проживання в Польщі.

Іноземці, зокрема українці, котрі мають біометричні паспорти, можуть в’їхати з таким дозволом до Польщі без візи. Працедавець, який бере таку людину на роботу, зобов’язаний зареєструвати іноземного працівника в управлінні праці. Оплата за такий документ становить 30 злотих.


ОБОВ'ЯЗКОВІ ДОКУМЕНТИ

Щоб зареєструвати дозвіл іноземцю на сезонні роботи в Польщі, потрібні такі документи:

-готова заява працедавця (підприємця) про намір доручити роботу іноземцю;
-прикріплене до доручення підтвердження оплати 30 злотих за реєстрацію (чек, квитанція, платіжне доручення);
-ксерокопія закордонного паспорта зі всіма продрукованими сторінками.

Дозвіл на сезонну роботу надає управління праці (староста) за місцем перебування або за місцем проживання роботодавця, який доручає виконання роботи іноземцю.
Сезонна робота вважається легальною з дня повідомлення старости про приїзд іноземця, а не від дня отримання дозволу від роботодавця.


ПОСВІДКА НА ТИМЧАСОВЕ ПЕРЕБУВАННЯ

Іноземці, які в'їхали до Польщі з 1.01.2018 року, щоб працювати на сезонних роботах в сільському господарстві, туризмі, гастрономії до 9 місяців в році, НЕ не можуть подати заяву на дозвіл на тимчасове перебування у зв'язку з роботою, навіть якщо знайдуть в Польщі роботу на цілий рік в іншого роботодавця. Нове законодавство блокує можливість подання дозволу на перебування у зв'язку з роботою (на основі якого видається картка на перебування). Такій людині доведеться повернутися додому та знову в'їхати на територію Польщі за документами від нового роботодавця.

Водночас нове законодавство Польщі спрощує процедуру видання дозволу на тимчасове перебування та працю, а також дозволу на постійне перебування для працівників, які найняті на професійних посадах, потрібних польській економіці. Наприкінці минулого року президент Польщі підписав закон, згідно з яким іноземці з-за меж Європейського єоюзу, зокрема українці, зможуть отримати посвідку на тимчасове перебування у Польщі у зв'язку з перенесенням у країну підприємства з іншої держави. Максимальний період - 3 роки у випадку працівників, які посідають керівні посади, та спеціалістів, а також 1 рік у випадку працівників, котрі проходять стажування. Дозвіл на перебування у Польщі у зв’язку з перенесенням підприємства в країну підписує воєвода. Клопотання може зареєструвати заклад, який приймає іноземця на роботу у межах внутрішнього перенесення. На підставі цього дозволу іноземець зможе працювати на території усього ЄС у межах даного підприємства, інформує Польське Радіо.

ЗАРОБІТНА ПЛАТА ІНОЗЕМЦІВ

За новим законом, сума винагороди (зарплата), яка зазначена в договорі з іноземцем, не може бути нижчою від заробітної плати працівників, що виконують у той же час роботи аналогічного виду або на такій самій посаді. Тобто, іноземці не можуть отримувати меншу зарплатню, аніж інші працівники, які виконують ту саму роботу. Ця умова запроваджена, щоб підприємці не наймали іноземців з меншою зарплатою, залишаючи поляків без роботи.

До речі, з 1 січня 2018 року в Польщі зросла мінімальна заробітна плата. Вона становить 465 євро або 2100 злотих брутто (було 2000 злотих), мінімальна погодинна оплата праці - 13,7 злотих брутто/година (було 13,0).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як знайти роботу в Німеччині студенту - досвід рівнянки
На роботу в Ізраїль потрібні кваліфіковані працівники





На правах реклами