Ми у Facebook
13.04.2018, 15:59

Перемовини щодо будівництва на Толстого, 10 тривають…

Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10

Два роки тому в Рівному виникло непорозуміння навколо будівництва на вулиці Толстого, 10. Музейники виявили занепокоєння через спорудження житлового будинку на сусідній ділянці.
На підтримку музею відгукнулись десятки активістів. Більшість із них, в процесі обговорення, в даній ситуації розібрались і зняли свої претензії. Cьогодні лише декілька людей наполягають на незаконності зведення житлового будинку. Ймовірно, така позиція окремих активістів спровокована політичними амбіціями або іншою мотивацією. У той же час сторони намагаються порозумітись і знайти реальний шлях мирного вирішення ситуації.

Задля того, щоб знайти порозуміння, 5 квітня у стінах Рівненського обласного краєзнавчого музею вже не вперше зібралися колектив музейної установи та представники «Української промислової інвестиційної групи» яка є користувачем земельної ділянки, на якій ведеться будівництво поруч із комунальним закладом. За позовом музею триває судовий процес. Через відсутність явних загроз для музею та навколишніх будівель, суд дав сторонам час, аби мирно вирішити питання для того, щоб уникнути подальшої судової тяганини.

Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10
Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10


Представники компанії-забудовника заявили, що штучно створений конфлікт, який триває вже більше року, потрібно завершити, і юристи компанії висловили пропозицію мирного врегулювання. За словами юриста ТОВ «УПІГ», пропозиція миру полягає у тому, щоб облаштувати благоустрій на суміжній території; поставити нову огорожу між музеєм та ділянкою за кошти компанії; залучити незалежну організацію, яка буде проводити ретельний технічний нагляд за будівлею музею під час цього будівництва, щоб уникнути спекуляцій навколо можливої руйнації споруди. А на розвиток музею перерахувати 250 тис. гривень або провести роботи на задану суму. Для комунального закладу, яким є обласний музей, це суттєва фінансова підтримка. Директор музею виніс пропозицію юристів компанії-забудовника на обговорення колективу музею.

Працівники музею неоднозначно відреагували на такий крок зі сторони забудовника, вони стурбовані тим, що майбутній сусід, можливо, негативно повпливає на їхню будівлю, адже музей – не фортеця. На їхню думку, палі житлового будинку мали вбиватися вглиб землі, а це призвело б до руйнації музею. У закладу був досвід у минулому (ще за часів Радянського Союзу), коли на цій ділянці розгорнулось будівництво гаражного комплексу і музей через це тріщав по швах. Слід зауважити, що технології будівництва, які використовували у радянські часи, застарілі й у будівництві житлового комплексу не застосовувались, палі втискуються безшумно, без вібрації. Всі роботи, які могли би повпливати на стан музею: зведення пальового поля та облаштування фундаменту, вже проведені – музей неушкоджений. На даний момент вже залитий перший поверх майбутньої багатоповерхівки.

Окрім забудовника і музею, на обговорені були присутні активісти двох груп. Бійці АТО, які працюють на будівництвах у Рівному, підтримали позицію забудовника. Після реабілітації вони стикнулися з проблемою безробіття, а будівництво – стабільна робота, можливість утримувати свою сім’ю. Під час конструктивного діалогу представника компанії з працівниками та юристом музею у розмову втручалися інші громадські активісти, які своїми вигуками та поведінкою провокували сторони на конфлікт та збивали з пантелику всіх присутніх. Ймовірно, така позиція окремих активістів була спрямована на деструктив і зірвання зборів.

Через провокації дійти згоди на зібранні так і не вдалося, сторони лише висловили свої думки та аргументи. Музей не зміг ухвалити одноголосного рішення щодо пропозиції УПІГ, і зустріч перенесли. На наступному зібранні колектив закладу поділився на дві групи – хтось виступив за компроміс, а хтось не вбачає у цьому шляху до мирного співіснування. Директор зайняв нейтральну позицію, але виявляє готовність йти на подальші перемовини щодо врегулювання ситуації та співпрацю із забудовником. Зі слів представників компанії, у забудовника є всі дозволи та відповідна проектна документація, будівництво відбувається в межах чинного законодавства.

Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10
Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10


Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10
Фото житлового будинку, який зводять на вулиці Толстого, 10


Процес прийняття рішення згідно із заявленими умовами співпраці триває досі, адже у колективі музею немає остаточної згоди щодо подальшого сусідства з новим житловим комплексом. Законне чи незаконне будівництво на Толстого, 10 – таке рішення приймає лише суд. Феміда дала сторонам шанс порозумітись, знайти консенсус і не витрачати зайві кошти на судову тяганину, а провокатори вносять розбрат і голослівно роздувають ситуацію.

Будемо спостерігати далі…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Проблемні забудови Рівного: Які перспективи у людей отримати омріяні квартири
Сам собі пан або як у центрі Рівного розростається незаконне будівництво
Коли почнеться будівництво масштабного спорткомплексу на Макарова

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами