Ми у Facebook
05.05.2018, 11:20

Дача.Сад.Город. Готуємо насіння моркви до сівби

Підготовка насіння моркви до посадки є запорукою якісного урожаю. Профілактичні заходи убезпечують коренеплоди від хвороб і шкідників.

Знезараження насіння моркви необхідне, так як на ньому може міститися безліч збудників бактеріальних, грибних і вірусних захворювань. Покупне насіння може бути вже протравлене, тоді про це зазначено на упаковці. Якщо інформацію про знезараження насіння ви на пакетику з насінням не знайшли або збираєтеся сіяти власні насіння, витратьте трохи часу, щоб захистити свій майбутній урожай. Знезаразити насіння можна різними способами, і використовуючи спеціальні готові засоби або зроблені власноруч.

Чому насіння моркви не проростає?

Найпоширеніший спосіб знезаражування насіння - це витримування його в розчині марганцівки. Розчин має бути середньої насиченості – міцний може пошкодити насіння («спалити» його ). Процедура протруювання насіння у марганці проста: спочатку насіння моркви поміщають в марлевий мішечок, замачують в теплій воді (40-45 ° С) на 6-8 годин, а потім поміщають в розчин марганцівки на 12 годин. Марганцівка - надійний протруйник, і, якщо знезараження зроблено правильно, більшість збудників захворювань загине.



Якщо марганцівки під руками немає, знезаразити насіння можна прогріванням. Для цього насіння поміщають в мішечок з марлі і опускають на 20 хвилин у воду, температура якої становить 52-53 ° С. При цьому дуже важливо точно дотримати всі умови: витримати температурний режим і інтервал часу. Якщо прогріти насіння в дуже гарячій воді, воно може втратити схожість, а якщо вода буде недостатньо теплою, хвороботворні мікроорганізми не загинуть, а навпаки активізуються. В результаті чого морква захворіє вже на стадії сходів, а для того щоб протистояти захворюванням, у сіянців ще недостатньо сил.

Борщовий набір подорожчав у квітні майже на 80%

Можна використовувати для знезараження насіння моркви гірчицю. Для цього гірчицю розводять теплою водою (на 5 г порошку гірчиці 500 мл води). Гірчичну кашку викладають на дно 3-літрової банки. Потім на відстані близько 10 см від гірчичного шару підвішують мішечок з насінням, закривають банку пластиковою кришкою і залишають на 30 хвилин. Після цього насіння добре провітрюють: розсипають на папері тонким шаром і залишають у такому вигляді на 2-3 години.

Джерело: ovochi.in.ua

Читайте також:
Перевірені народні прикмети для формування посівного календаря
Дача.Сад.Город. Як саджати часник?(+ВІДЕО)
Дача.Сад.Город. Як позбутись пирію та осоту на земельній ділянцці





На правах реклами