Ми у Facebook
08.05.2018, 13:32

Літотрипсія: як позбутися каменів у нирках

На базі КЗ «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука» у Рівному хочуть створити Центр урології та літотрипсії.

Що ж таке літотрипсія?

— це метод дроблення каменів у сечовому міхурі, сечоводах і нирках. Розрізняють контактну та безконтактну (черезшкірну) літотрипсію. Перша здійснюється за допомогою спеціального ендоскопа, який підводиться до каменя через сечовипускальний канал і сечоводи. Безконтактна (черезшкірна) літотрипсія проводиться без розрізів на шкірі і ендоскопічного обладнання. На сьогоднішній день широко застосовується дистанційна (безконтактна) літотрипсія, за винятком тих випадків, коли є протипоказання. Контактний метод дроблення каменів в основному застосовується для роздрібнення конкрементів у сечоводі і сечовому міхурі.

У Рівному створять Центр урології та літотрипсії

За типом генерації ударних хвиль виділяють електромагнітну, п’єзоелектричну і електрогідравлічну літотрипсії. Однак який би вид літотрипсії не застосовувався, їх дія спрямована на руйнування каменю до такого стану, щоб вони (фрагменти) вийшли самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Лікар року: Віктор Міліневський, завідувач урологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні

Камені в нирках розчиняються… пивом





На правах реклами