Ми у Facebook
25.06.2018, 08:25

Все, що потрібно знати про таніни - розповідає АЛКОМАГ

Майже на кожній винній дегустації, або в нотатках про смак вина, обов’язково десь спливе термін «таніни». Ви і самі напевно використовували це слово, хоча напевно не до кінця розуміючи, що воно означає. У цій статті експерти вирішили грунтовно розібратися з цим питанням!

Що таке таніни


Перший і, швидше за все, несподіваний факт про таніни - вони абсолютно без смаку, а також не мають запаху. Багато хто здивується і скаже, а як же цей характерний в’язкий сухуватий смак? Насправді, це відчуття викликають не таніни самі по собі, а їх взаємодія з протеїнами з нашої ротової порожнини, тобто ми відчуваємо абсолютно структурне відчуття.

Звідки у вині з’являються таніни


Ми знаємо, що далеко не всі вина є таніними, з чим же це пов’язано і як ці речовини проникають до складу напою? Все досить просто. Таніни базуються в кісточках, стеблах, а також шкірці винограду. Технологія виробництва червоних вин передбачає процес мацерації за участю виноградної шкірки, в результаті якої, вино набуває не тільки свій красивий відтінок, але і таніну структуру.

Звідси і відмінність: червоні вина містять таніни, а ось у білих зазвичай немає. Хоча у цього правила є винятки.

Шкірочка винограду - не єдине джерело танінів, хоча і основний. Також ці речовини можуть проникати в напій з дубової бочки. У процесі тривалої витримки будь-якого напою в бочках відбувається вбирання певних компонентів з дерева. Причому, якщо для виробництва вина використовуються нові бочки, смак танінів буде більш яскравим, ніж в старих.

Функція танінів


Хоча таніни стали однією з базових характеристик смаку вина, вони мають ще одну важливу роль. Ці речовини мають дуже корисну здатність уповільнювати процеси окислення вина, що покращує здібності напою до витримки. Якщо все трохи спростити, виходить, що чим більше танінів міститься в напої, тим краще він буде старіти, тим довше воно зможе витримуватися і не псуватися.

Як ми бачимо, таніни - це не просто пікантна терпкість у роті, а складна речовина і важливий компонент напою!

Хочете придбати брендовий алкоголь з гарантією автентичності? Замовляйте алкогольні напої тут - на сайті АЛКОМАГ! У нас найвигідніші умови оплати, доставки та максимально доступні ціни.





На правах реклами