Ми у Facebook
04.07.2018, 09:00

За що в Україні можуть позбавити спадщини: 4 головні помилки

Часто при успадкуванні майна померлих родичів українці роблять помилки, які можуть позбавити їх права на успадкування та передачі майна іншим особам.
За допомогою юристів UBR.ua склав список найбільш типових помилок і розібрався як їх можна уникнути.

Серед основних проблем юристи виділяють:

- Пропуск строків на оформлення спадщини.
- Відсутність всіх необхідних документів для вступу в спадщину.
- Черговість визнання спадщини.
- Наявність боргів у спадкодавця.
- Порушення термінів

Найтиповішою помилкою спадкоємців є вичікування 6 місячного терміну, після якого, як вони думають, можна вступати в права спадкування. Насправді, все, хто претендує на отримання спадщини, повинні не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса і заявити про свої права. Якщо хтось із цього не зробити, то після цього терміну людина буде вважатися не прийняв спадщину.

Розкішне життя: кіт отримав у спадок десятки тисяч євро

«Тому відразу після отримання свідоцтва про смерть можна йти до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. З собою треба мати документи, що підтверджують родинні зв'язки і документи, що підтверджують право власності на майно спадкодавця », - пояснив UBR.ua керуючий партнер АО Suprema Lex Віктор Мороз.

Нотаріус відкриває спадкову справу і після закінчення 6-місячного терміну видає спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину за законом, або за заповітом. З цього моменту спадкоємець стає власником своєї частки майна і може нею розпоряджатися.

Якщо терміни пропущені, то нотаріус відмовить у вчиненні нотаріальної дії. Тоді доведеться відновлювати термін вступу в спадщину через суд (ст. 1272 Цивільного кодексу). Де доведеться довести поважність причини пропуску (тривале відрядження, хвороба та інше). Але тут важливо мати на руках постанову нотаріуса про відмову, інакше в суд звертатися безглуздо.

У минулому році Верховний Суд полегшив цю задачу, дозволивши спадкоємцям заявляти про свої права на майно близької людини протягом 6 місяців з того моменту, як він дізнався про зміст заповіту або про отримання спадщини іншими претендентами (рішення у справі № 6-1320цс17).

Не потрібно йти до нотаріуса тільки якщо ви проживали разом з померлим і можете це підтвердити. Як зазначає адвокат, керівник ТОВ «Юридична бухгалтерська компанія« Вибір »Марина Цезаря, на практиці це підтверджується наявністю реєстрації місця проживання по одному з спадкодавцем адресою, у всіх інших випадках ця обставина може бути спірним.

Тому, якщо спадкоємець і спадкодавець зареєстровані в різних місцях, треба подавати заяву, щоб уникнути подальших судових позовів. Після подачі заяви спадкоємці часто стикаються з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно

Відсутність документів.

За словами Марини Цезарєвої, часто спадкоємці думають, що головне подати заяву та не надають значення наявності правовстановлюючих документів на спадкове майно. У той же час, наприклад, неприватизована квартира не є спадковою масою, а належить територіальній громаді.

«Дуже поширені помилки в написанні прізвищ, імен, по батькові, адрес в документах, що також призводить до необхідності встановлення різних юридичних фактів в судовому порядку», - зауважила юрист.

За словами Віктора Мороза, часто люди не знають, що робити, коли їм нотаріус відмовляє через відсутність потрібних паперів. І починають судитися з нотаріусом, втрачаючи час і гроші. Адже суди в таких випадках відмовляють, тому що не можуть підміняти собою нотаріусів.

Для цього існує процедура визнання права власності через суд. Наприклад, суд може витребувати з БТІ необхідні документи і в ході засідання встановити право власності.

Наступним проблемним питанням в умовах прийняття спадщини, є питання щодо черговості.

Спори в черзі.

Дуже часто фактичне проживання однією сім'єю не підтверджене документально, а це впливає на черговість прийняття спадщини.

Наприклад, якщо у померлого є спадкоємці першої черги (дочка або син, перша дружина, з якою спадкоємець не встиг розірвати офіційно шлюб), а також після смерті залишилася громадянська дружина, з якою померлий прожив більше п'яти років, то в такому випадку діти і офіційна дружина є спадкоємцями першої черги, а громадянська дружина - четвертої.

«У цьому випадку, спадкоємці вищою черзі успадковують все майно, а нижчою - нічого не отримують. Часто «другі половинки» намагаються довести через суд, що вони також є спадкоємцями, і змінити черговість спадкування », - розповіла Марина Цезаря.

Але такі спроби пов'язані з необхідністю доведення, що родичі не дбали про померлого, а доглядав за ним інший спадкоємець.

Ще один проблемний нюанс визначення черговості пов'язаний з тим, що закон прямо не врегулював черговість спадкування онуками. І тут дуже багато залежить від дій людей, і зібраних ними доказів.

Нарешті, багато хто забуває, що разом з майном спадкоємець отримує і борги померлої людини.

За боргами платять спадкоємці.

Найчастіше спадкоємцям доводиться мати справу з боргами по кредитах, наприклад, іпотечних. Закон встановлює, що вимоги кредитора задовольняються спадкоємцем повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

«Був випадок, коли дружина успадкувала кілька квартир і будинків, а також автомобілі чоловіка і була впевнена, що не повинна платити банкам за борги чоловіка. А суми там були близько $ 20 млн », - привіт приклад Віктор Мороз.

За словами юриста, самі кредитори також можуть заявити про відкриття справи про спадщину. На це у них є ті ж 6 місяців з дня смерті людини. Зате якщо протягом року вони не подали свої вимоги по сплаті кредиту до спадкоємців, то вони втрачають право вимагати, щоб там не було.

Джерело:antikor.com.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ