Ми у Facebook
26.08.2018, 16:30

Рівненщину атакують шершні: що робити, якщо вас вкусили

Фото з Інтернету

На Рівненщині неабияк почастішали випадки поселення шершнів у будинках, хлівах і навіть школах.
Зокрема, нещодавно рятувальники допомагали людям знищити шершнів у будинку(+ФОТО). Ще раніше вони оселелись у школі на Рівненщині. Нагадаємо, що у далекому 2013 році шершні до смерті закусали чоловіка

Тож варто знати, що робити, якщо вас вкусила бджола, оса або шершень? Ось поради лікаря-ентомолога санепідемстанції:

Де і коли кусають. Ціле літо протягом дня на полянах, луках, в садах.

Укус. Пекучий сильний біль, шкіра навколо ранки сильно набрякає і стає гарячою. Укус ос відрізняються від бджіл тим, що під час нападу оси не втрачають жало.

Чим небезпечно? Алергічна реакція, особливо при укусі в голову, може бути небезпечною для життя, а також інфекція, яка може потрапити в ранку з жала. Найнебезпечнішими можуть бути укуси в уста, шию, горло, язик, що призводить до небезпечного набряку дихальних шляхів.

Що робити? Пінцетом витягнути жало, протерти місце укусу спиртом чи йодом, прикласти компрес з льоду. Укус шершня рекомендують натерти горілкою, а потім – сіллю. Якщо відчуваєте недомагання – терміново викликайте «швидку».

Що їх приваблює? Залишена на столі їжа, особливо солодощі, запах квіткового мила і парфумерії.

Як уникнути укусу? Ніколи не пийте із банок і бутилок, які стояли відкриті, наливайте спочатку в стакан. Витирайте губи після поїдання солодощів.

Якщо вже оса чи бджола або кілька особин до вас підлетіли, у жодному разі не починайте махати руками та проявляти агресію. Бо у цьому разі агресія буде взаємною і на вас можуть напасти відразу всі комахи одночасно. Краще завмерти і перечекати - невдовзі до вас втратять цікавість і полетять по своїх бджолиних справах.





На правах реклами