Ми у Facebook
13.09.2018, 18:45

Як розпізнати суїцидальні настрої у близької людини

Кожні 40 секунд у світі від самогубства гине одна людина.
Щорічно більше 800 000 людей закінчують життя самогубством. У всьому світі самогубство входить до п’ятірки найбільш частих причин смерті серед молоді 15-19 років: від самогубства гине більше людей, ніж у всіх військових конфліктах разом узятих.

Щоб привернути увагу до проблеми самогубства, майже мільйона втрачених життів, ВООЗ проголосила 10 вересня Всесвітнім днем запобігання самогубствам. Основна мета цієї дати – наголосити на тому, що самогубства можливо попередити. Але для цього потрібно об’єднати зусилля.

Щоб захиститися від блискавки, рятувальники радять встановити блискавкозахист [+Фото]

За останні 45 років кількість самогубств у всьому світі збільшилася на 60%. Кожні 40 секунд на нашій планеті хтось позбавляє себе життя. У деяких країнах самогубство є однією з трьох основних причин смерті серед людей у віці 15-44 років і другою за значимістю причиною смерті серед молодих людей від 10 до 24 років. Ці цифри не враховують спроби самогубств, які відбуваються в 20 разів частіше, ніж завершені самогубства.

В Україні в 2017 році самогубство стало причиною смерті майже 6,5 тисяч людей.

Як розпізнати суїцидальні настрої?

Спільною ознакою людей, схильних до самогубства, є складнощі у побудові близьких стосунків, тотальне почуття самотності, необумовлене почуття провини, схильність до співзалежних відносин, занижена самооцінка, екзестенційні та духовні кризи.

Причинами самогубства можуть стати також психічні хвороби, залежності від алкоголю та наркотичних речовин, депресія, фізичні вади - неврологічні, онкологічні захворювання, ВІЛ інфекція тощо.

Для попередження самогубства дуже важливо визначити потенційно вразливу людину, яка належить до групи ризику, та зрозуміти, які саме обставини впливають на поведінку самознищення.

Попередження самогубства

Захисні фактори, що знижують ризик самогубства:

• Підтримка сім'ї, друзів, інших важливих в житті людини людей

• Релігійні, культурні та етнічні цінності

• Участь в житті суспільства

• Життя в суспільстві, що приносить задоволення

• Соціальна інтеграція, наприклад, через робочу діяльність, конструктивне використання дозвілля

• Наявність доступу до послуг з охорони психічного здоров'я

Хоча такі захисні фактори не знімають ризик самогубства, вони можуть нейтралізувати сильні стресові ситуації, що виникають в житті.

Попередження самогубства у дітей та підлітків

Завжди звертайте увагу на поведінку та слова дитини. Наводимо перелік фактів, що мають насторожити в поведінці дитини.

Варто звернутися за допомогою до лікаря, якщо:

- дитина часто розмовляє про смерть і самогубства;

- усамітнюється частіше, ніж зазвичай, під будь-якими приводами;

- розмірковує на тему «Я нікому не потрібен» чи «Однаково ніхто не сумуватиме за мною», «Який же я дурний, незграбний, нікому непотрібний»;

- дитина робить спроби «попрощатися»: дарує свої речі й улюблені предметів близьким друзям, упорядковує справи та предмети, віддає чужі речі, мириться з ворогами;

- говорить фрази: «Завтра мене вже не буде», «Без мене нічого не зміниться»;

- висловлює прямі погрози: «краще повіситися, ніж із вами жити» , «більше ви мене не побачите»;

- висловлює непрямі погрози: «ситий цим по горло», «набридло жити», «пожив – і годі», «ненавиджу себе\тебе», «якщо ми більше не побачимося, дякую за все» тощо;

- дитина перестає стежити за собою, відстає в школі або перестає туди ходити.

Важливо пам’ятати, що самогубство можливо попередити. Кожен з нас може цьому допомогти. Навіть хвилина спілкування з кимось із свого оточення (член родини, друг, колега або навіть незнайомець) може змінити напрямок його життя.

Щире співчуття, переживання, жаль, чуйність, бажання допомогти – саме ці риси відіграють головну роль та запобігають трагедії. Надана підтримка та вміння вислухати можуть зменшити страждання людини. Співчуття та відсутність засудження справді можуть відновити надію та допомогти врятувати життя!

За матеріалами Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.





На правах реклами