Ми у Facebook
19.11.2018, 17:20

Новомедіа Форум 2018: нове покоління TRUE-журналістів

В Києві 2-3 листопада відбувався журналістський Новомедіа Форум. Понад 350 учасників з різних регіонів країни, 30 медіа-експертів, 25 сесій, 50 волонтерів. Тема Форуму в цьому році – TRUE журналістика, а гасло вже 7 років залишається незмінним - «Нові медіа та вічні цінності».
Відкрив міжнародний Новомедіа Форум голова оргкомітету Руслан Кухарчук. Він нагадав про стандарти журналістики, які також повинні залишатися актуальними в будь-який час. «У сучасній журналістиці з'явилося багато домішок, і це вплинуло на дотримання стандартів. Перевірені факти, компетентні коментарі, баланс думок, об'єктивність, пошук істини - те, що треба відродити в українській журналістиці і це наша задача», - зазначив президент Асоціації« Новомедіа» Руслан Кухарчук і задав тон всім подальшим виступам.

Зустрічайте головних редакторів на Новомедіа Форумі 2016



Про свою дорогу від простої офіціантки до однієї з найпопулярніших провідних українських телеканалів розповіла персона Форуму Ольга Фреймут під час відкриття заходу. Вона поділилася принципами, якими керується в житті та професії: дієздатність, віра, залишитися самим.



«Мені сказали, що з таким обличчям на телебачення не беруть. Тоді я зрозумів, що проблеми мене примушують боротися ще більше. Завдяки цим викликам я стала тим, хто я є зараз. Я завжди знала, що є Вища сила, яка мене веде. То, що неможливо людям, можливо Богові. Я завжди була у співпраці з небом і йшла до своєї мети», - з такими словами знаменита журналістка спонукала початківців йти до своєї мети в професії.
Нагадаємо, програма Форуму містить паралельні секції по ТБ, друкованим та електронним ЗМІ, Інтернет та соціальним медіа.

Novomedia Awards 2017: семеро лауреатів і четверо артистів


 У потоці телевиробництва досвідом ділилися представники телеканалів 1+1, СТБ, «Україна», «Прямий», 112 Україна. Говорили про прямі ефіри, непередбачувані ситуації в студії, про різні жанри телепродукції. Дуже чуттєвою була лекція «Журналістика, що рятує життя» від Ірини Заславець (СТБ), бо стосується безпосередньо реальних історій людей. Ірина розповіла, як порається з емоційно-складними ситуаціями і через свою роботу допомагає людям. «Коли професія не просто робота, а місія, - ти розумієш, що всього лише одним сюжетом можна спасти чиєсь життя, але за цим стоїть величезна робота», - коментує вона. Потім поговорили з медіа-експертом Юрієм Лукановим про небезпеку в журналістиці та медіа-професії в окупованому Криму.



Оскільки третину всіх учасників складали студенти медіа-факультетів та журналісти-початківці, спікери зичили майбутнім медіа-працівникам країни зберегти свій ентузіазм, щирість, прагнення до пошуку правди. Головним питанням майбутніх кореспондентів було «Як потрапити на телеканал і відчувати себе там впевнено?». «Ходіть по кастингах і збирайте корисні контакти. Якщо вам відмовлять, приходьте знову і знову », - порекомендувала Фреймут. «Безумовно, зовнішність для камери грає велику роль, але важливіше пам'ятати, що ми відповідаємо за ту інформацію, яка мовить з екранів», - зазначив ведучий «Сніданку 1 + 1» Єгор Гордєєв. «Апелюйте не емоціями, а фактами при телевізійному інтерв'ю. Розговорить опонента, будьте тактовними, але не бійтеся поставити пряме провокаційне запитання «в лоб», - побажали учасникам пара ведучих Анна Степанець та Володимир Полуєв (112 Україна). «Почніть з малого, наберіться досвіду», - порадила Юлія Литвиненко, телеведуча з великим досвідом.

Крім цього були виступи від Олени Говорової, спортивного коментатора, бронзової призерки Олімпійських ігор. Майстер-клас для юних журналістів з двох телевізійних студій від Світлани Іскрук (CBN Україна), семінар про майстерність телевізійної документалістики від режисера Сергія Долбілова і наостанок яскравий виступ Петра Мага (відомого актора, телеведучого 112 каналу) оживив аудиторію. Він артистично зацікавив молоду аудиторію розвиватися, багато читати, вивчати українську мову і менше сидіти в соціальних мережах.



На потоці друкованих та електронних ЗМІ також не нудьгували. Лайфхаками для роботи з інформацією поділився головний редактор «ОГО» Віталій Голубєв. Ігор Луценко, журналіст і депутат України з Юрієм Грициком, головним редактором «Вголос» провели пізнавальний семінар, порівнявши політику і тенденції двох медіа-компаній FOX і CNN, де проаналізували небезпека пропаганди в журналістиці. Олег Гавриш з видання «Новое время» говорив про універсальність в журналіста і як залишитися в професії, якщо закриваються редакції. У свою чергу Тетяна Чорновіл і Григорій Шверк, які є журналістами та народними депутатами, розповіли, чому медійники йдуть в політику, які можуть бути наслідки й чи можуть бути не заангажованим медіа в період виборів.



Торкнулися також важливості та актуальності контенту. Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ, поділився редакційними традиціями успішного видання, розповів, як висвітлюється військова тематика і як відбувається «атака і оборона» в журналістиці. Він порадив: «Щоб бути в тренді своєї професії потрібно працювати над собою, своїм професійним ростом, знати актуальні акценти сьогоднішніх течій і змін в суспільстві». Про безпеку журналістів і про обмеження свободи слова в Україні поміркували разом з головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком.
На форумі також приділили увагу розвитку YouTube каналів. Тележурналіст Кирило Євсеєв разом з Семеном Кременюк з компанії AIR допомагали учасникам знайти відповіді на питання: що найчастіше дивляться в інтернеті, як бути актуальним і цікавим, чим саме онлайн-контент відрізняється від телевізійного, як можна заробляти на популярних відео, які технології і хайпи прийнятні для ютуберів.






Про радіо була всього одна, але гаряча лекція... Провів її популярний журналіст, ведучий Radio Rocks Сергій Кузін. Він поділився своїм багаторічним досвідом, розповів про популярні формати, мовлення, музику, роботу діджея.

Варто відзначити, крім згаданих вище актуальних тем, як військовий конфлікт, політично-соціальні питання, розважальна тематика приділили увагу важливості релігійної тематики у ЗМІ. Микола Мишовський, який є католицьким священиком і водночас час головним редактором Credo, розповів про успішний досвід свого видання, про правила висвітлення віри та церковної тематики.



Важливою частиною кожного блоку були питання й відповіді спікерів, делегати мали можливість особисто поспілкуватися з топовими медійниками в кулуарах, познайомитися з київськими колегами і співробітниками з регіональних ЗМІ, обмінюватися досвідом і контактами для подальшої співпраці. Крім навчання були фотосесії зі спікерами, розіграш лотереї з призами від партнерів, реалізація підручника «Новий журналіст».
Нагадаємо, Новомедіа Форум проходить з 2011 року. Торік спеціальним гостем Новомедіа Форуму став Сєва Новгородцев. Також спікерами були Матвій Ганапольський, Орест Сохар, Вадим Карп'як, Дмитро Литвиненко, Олексій Арестович і багато інших.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ