Ми у Facebook
09.01.2019, 10:00

«Доступні ліки». Як можна отримати безкоштовні медикаменти

Фото з Інтернету

Навесні минулого року в Україні запустили програму «Доступні ліки».
За допомогою неї українці, які страждають від певних захворювань, можуть отримати безкоштовно або із невеликою доплатою необхідні для лікування препарати. Як працює ця програма та що потрібно для участі в ній, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.



Систематичне лікування для підвищення якості життя

За час існування програми «Доступні ліки» було виписано уже 30 млн рецептів, які дозволили пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу зекономити на життєвонеобхідних ліках. У МОЗ пояснюють, що обрали для програми ці хвороби, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності українців або суттєво знижують якість життя населення. Водночас їм можна успішно протистояти.

Так, завдяки систематичному лікуванню вдається контролювати перебіг та прояв симптомів бронхіальної астми. В Україні зареєстровано 210 тисяч пацієнтів з цією хворобою, а найчастіше вона трапляється у дітей та молоді. Також вчасне звернення до лікаря допомагає лікуванню серцево-судинних захворювань, які становлять 65% від загальної смертності населення в Україні. Те саме стосується і боротьби з діабетом. 1 млн українців з таким діагнозом потребують підтримувальної терапії для зниження надлишку глюкози в крові.

Нині за допомогою державних коштів українці можуть отримати 261 препарат для лікування цих хвороб: 59 із них – повністю безкоштовні.

У МОЗ заявляють, що за рік роботи програми збільшилася кількість пацієнтів, у яких завдяки прийому ліків нормалізувався цукор. Водночас зменшилася кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт, а також через приступи бронхіальної астми.

«Ми маємо добрі результати, а саме: постійне зниження цін на ліки, і, що вкрай важливо, систематичне лікування пацієнтів життєвонеобхідними препаратами під наглядом лікаря», – розповів про проміжні підсумки програми заступник міністра охорони здоров`я Роман Ілик.

Доступні ліки за рецептом

Щоб скористатися програмою, найперше потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть правильно оформлений рецепт на препарат. Отримати виписані медикаменти можна в аптеці з позначкою «Доступні ліки» – безкоштовно або з частковою доплатою. За даними МОЗ, учасником програми є кожна третя аптека, а всього з державою співпрацюють близько восьми тисяч таких закладів. Перелік можна дізнатися у медичному закладі, а також на сайті профільного відомства.
За відгуками медичних працівників, наразі програма успішно реалізовується не лише у великих містах із розвиненою мережею аптек та поліклінік, а й у маленьких населених пунктах. Наприклад, за рік роботи програми в Царичанському районі на Вінниччині до неї приєдналося понад 11 тисяч українців: тут найбільший попит мають ліки від серцево-судинних захворювань – їх отримали 10 344 пацієнти. А у селі Зоря на Одещині «Доступними ліками» скористалося 1 200 пацієнтів із 4 800.

«Рецепти в більшості випадків виписує лікар, однак іноді, за необхідності, цим займається фельдшер. Фельдшерам також видають ліки в аптеках, якщо вони отримують їх для пацієнтів, які не можуть зробити це самостійно. З аптеками проблем ніяких, грошей нам завжди вистачає», – розповіла про реалізацію програми місцевий фельдшер Катерина Арнаутова.

Водночас у МОЗ наголошують, що місцева влада має сприяти видачі препаратів у фельдшерсько-акушерських пунктах, якщо в селі немає аптеки.

Отримувати ліки швидше і зручніше

Програма «Доступні ліки» є частиною загальної медичної реформи, що покликана забезпечити українських пацієнтів найнеобхіднішою допомогою.

«Ми зобов’язані надати гарантований перелік медичних послуг безкоштовно і держава має в повному обсязі це профінансувати», – зазначив минулого року Президент Петро Порошенко, підписавши закон щодо фінансових гарантій медобслуговування.

У рамках реформи МОЗ із 1 квітня 2019 року змінює принцип виділення грошей на програму. Замість розподілу коштів по регіонах тепер гроші йтимуть за конкретним пацієнтом до аптеки, де йому зручно отримувати препарат. Для цього замість паперового рецепту діятиме електронний – система надсилатиме смс-повідомленням на мобільний телефон пацієнта. За ним українці зможуть отримати ліки незалежно від місця проживання у будь–якій аптеці, яка підписала договір з Національною службою здоров’я. Також у МОЗ обіцяють зростання кількості аптек у програмі та прогнозують збільшення безоплатних ліків.

«Рецептурний відпуск рецептурних препаратів, електронний рецепт, регулювання цін – ми задамо цивілізований шлях розвитку ринку, і це було вигідно та цікаво всім: виробникам, аптекам, лікарям та пацієнтам. Як результат – «Доступні ліки» стануть ще доступнішими», – зазначив голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

Загалом у бюджеті на 2019 році передбачено 1 млрд грн на цю програму: МОЗ і надалі визначає пріоритетним лікування серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю







.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ