Ми у Facebook
13.03.2019, 12:43

Чи обмежується для українців безвіз?

фото з rv.gov.ua/sitenew

Нещодавно почала ширитися інформація щодо цього, але наскільки вона правдива?
Ще наприкінці лютого Державна міграційна служба поширила офіційне роз’яснення про те, що безвіз у поїздках до ЄС продовжує діяти. І, насправді йдеться про систему за назвою ETIAS, розробка якої ближчим часом має перейти на фінальну стадію (про це було відомо з 2016 року у відповідних роз`ясненнях Європейської комісії).

Нагадаємо, ця система передбачає створення єдиної бази подорожуючих (в тому числі громадян України), які мають реєструвати свій паспорт для використання безвізового режиму для подорожі у шенгенські держави. Реєстрація діятиме три роки, перед кожною поїздкою проходити процедуру не потрібно. Правила поїздок набудуть чинності у 2021 році. До цього часу режим поїздок залишиться незмінним.

До відома:

1) впровадження системи ETIAS – це перевірити документи подорожуючого і з’ясувати, чи немає цієї людини у базах даних порушників, потенційних терористів, чи не порушувала вона міграційні правила тощо.

Тому в анкеті будуть запитання на кшталт: чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, які країни ви відвідували в останні роки тощо. Запити до національних баз даних держав-членів ЄС система зробить сама. Жодних штампів у паспорт про пройдену перевірку робити не знадобиться.

2) чи відбудеться здорожчання поїздок у ЄС?

Певне подорожчання є: доведеться сплатити 7 євро один раз на три роки. Але чи є ця сума хоч якось значимою для подорожуючих до ЄС? Звісно ж, ні!

Регуляція про ETIAS робить виняток для дітей до 18 років, їм не потрібно платити збір. Те саме стосується літніх людей віком від 70 років.

До речі, тут є лайфхак: після того як система запрацює, буде сенс зробити авторизацію для дітей, яким от-от виповниться 18. Тоді запис буде внесений у систему ETIAS безкоштовно і діятиме, аж поки дитині не виповниться 21 рік – аби тільки паспорт лишився той самий.

3) чи будуть складнощі при поїздках?

Складнощів точно немає. Заповнити інтернет-форму раз на три роки – це не складно.

Навіть, якщо ви випадково забули про ETIAS та згадали про нього вже в аеропорту чи на автовокзалі, це майже напевно не зупинить поїздку, зареєструватися можна буде також з мобільного. І хоча формально подорожуючим радять проходити авторизацію «за три доби», це є радше перестраховкою. Досвід аналогічної американської системи авторизації безвізових подорожей свідчить, що у 99% випадків вона дає авторизацію протягом п'яти секунд після введення даних. І є сенс розраховувати, що схожа швидкість буде і у європейської системи.

За повідомленням з УДМС України в Рівненській області.

Нагадаємо, що у липні 2018 року Європарламент дав «зелене світло» проекту нової системи прикордонного контролю на території ЄС. Вона передбачає запровадження електронної анкети, яку нерезиденти мають заповнювати перед поїздкою до Євросоюзу, та покликана запобігти потраплянню до Шенгену злочинців.





На правах реклами