Ми у Facebook
18.03.2019, 21:46

Як зберігати колекцію платівок?

Ви вже маєте пристойну колекцію музики на вінілі чи тільки починаєте збирати її?
Знайти та купити вінілові платівки – це лише половина справи. Потрібно ще й правильно зберігати їх. В іншому разі ви не зможете повноцінно насолоджуватися якісною музикою, а також продати колекційну річ за максимально можливу суму. Нижче наведені корисні поради, які допоможуть зберегти саму платівку та оригінальну упаковку.

Умови зберігання


Ключові фактори, які впливають на стан вінілу:

Тепло. Для домашньої колекції бажано підтримувати кімнатну чи навіть трохи нижчу температуру. Зазвичай це від 15 до 25 °C. Обов’язково зберігайте записи подалі від радіаторів опалення, кухонних плит та інших джерел нагріву. Уникайте підвалів та горищ, де температура може бути значно нижчою чи вищою за кімнатну. Розігріте повітря завжди рухається вгору. Перепади температури також є шкідливими. Вона повинна бути стабільною. Допускаються лише незначні коливання.
Освітлення. Важливо забезпечити мінімальний вплив будь-яких видів освітлення. Особливо небезпечними для вінілу є прямі сонячні промені. Ультрафіолет може пошкодити платівку всього протягом кількох хвилин. Тому викладати записи на підвіконня точно не варто. Найкраще зберігати їх у затемненому місці, такому як шафа.
Вологість. Платівки повинні зберігатися у сухому середовищі (35-40% відносної вологості повітря). Для перевірки цього показника бажано використовувати спеціальний пристрій – гігрометр. Він недорогий, зате дуже корисний для колекціонерів.
Тиск. Хоча ідея зекономити місце може здатися цікавого, не складайте записи у горизонтальному положенні. Через це доріжки на платівках пошкоджуються, на них з’являються подряпини. Зберігання – лише вертикальне. Між записами повинно лишатися досить місця, щоб можна було перегортати платівки та вільно виймати їх з полиці.
Вібрація. Структурна цілісність платівки може бути порушена через сильну вібрацію. Тому колекцію бажано не облаштовувати поблизу пральної машини, потужних звукових динаміків та інших джерел вібрації.

Для захисту від статичної електрики використовуйте дерев’яні чи пластикові полиці замість металевих. Впевніться, що вони є достатньо міцними, аби витримати вагу всіх платівок. Уникайте розміщення колекції в місцях, де є ризик їх пошкодження водою. Хоча сам вініл відносно стійкий до води, вона може пошкодити оригінальну упаковку. Через це колекційна цінність платівки значно знизиться.





На правах реклами