Ми у Facebook
15.04.2019, 08:00

Дача.Сад.Город: Як врятувати майбутній врожай від заморозків

Абрикоси квітнуть несамовито, певна річ, після дощу все забуяло. Проте весняні заморозки можуть зіпсувати врожай і садівникам потрібно бути на готові. На замітку декілька порад, як можна захистити цвіт для майбутніх плодів.
Садоводи радять закутувати дерева агроволокном, рядном, мішками, ситно зволожувати землю навколо стовбура. Але і це допомога на нетривалий час – при тривалих морозах врожай на деревах, які вже розквітли, нічого не врятує.
Однак, зважаючи на прогнози рівненських синоптиків заморозки в області короткотривалі й з середи, 17 квітня, температура почне поступово рости. Тож розберемо декілька способів як рятувати майбутній врожай:

Обмежити потенційні ризики травмування кісточкових плодових дерев пізніми весняними заморозками можна за рахунок посадки кісточкових дерев в найбільш пристосованих для їх вирощування місцях та шляхом вибору та посадки більш пізніх сортів, пише Український фруктовий портал.

Тим не менш, в більшій частині України доволі часто трапляються пізньовесняні заморозки, а деякі кісточкові дерева, наприклад абрикос цвітуть дуже рано.

Як вбрегти абрикос від весняних холодів

Окрім правильного вибору місця посадки, існує ще два інших способи, які можуть бути використані для захисту цвіту кісточкових дерев від пізніх весняних заморозків.

Перший - укриття дерев укривним матеріалом (брезент, агротканина, тощо) сприяє утриманню тепла в кроні дерева. Укривний матеріал має бути нанесений на дерево перш ніж температура повітря опуститься до 0оС і повинен залишатися на ньому, поки температура повітря підійметься вище нуля наступного ранку. Потрібно надійно закріпити укривний матеріал до дерева або грунту, щоб запобігти його продуванню в нічний час. Додаткове тепло може бути отримане від розміщення 60-100 - ватної лампочки всередині укриття. Основна ідея полягає в тому, щоб забезпечити більше тепла для підтримки температури протягом декількох нічних годин, коли температура повітря опускається нижче нуля. Брезент (або інше укриття) має бути зняте з дерева на наступний день, щоб уникнути накопичення надлишкового тепла всередині укриття. Якщо не зняти укривний матеріал з дерева в денний час, коли температура повітря вища 0оС - це може прискорити розвиток плодових бруньок або цвіту і зробити їх ще більш сприйнятливими до більш пізніх заморозків.

У Рівному прогнозують різке похолодання(+ПРОГНОЗ)

Другий спосіб полягає в розпилення незначного об'єму води для захисту від пізніх весняних морозів, але даний спосіб не рекомендується для застосування в невеликих некомерційних насадженнях. Ефективність такого захисту залежить від регулярної підтримки імпульсного безперервного розпилення води на гілки дерев і бутони протягом всієї ночі. Під час перетворення води в лід виділяється тепло, яке утримує температуру на рівні 0оС і вище. Обприскування має обов'язково продовжуватися до тих пір, поки температура повітря не підніметься вище нуля. Цей метод здатен захистити бутони від заморозків при температурі повітря не нижче ніж мінус 6-7оС, за умови повної відсутності вітру.





На правах реклами