Ми у Facebook
17.04.2019, 13:20

Ціна на газ для населення зросте у травні?

Нафтогаз просить Кабінет Міністрів знизити ціну на газ для населення до ринкової з 1 травня 2019 року.
9 квітня 2019 року НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО), яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього.

Наразі для Нафтогазу є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ №867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Ціна на газ для населення з квітня має знизитись

Це Положення, зокрема, визначає, що ціна Нафтогазу на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії та інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року піднімається на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м.

При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27% нижче ціни, розрахованої згідно вимог Кабінету Міністрів.

В Уряді пояснили, чому зросла ціна на газ

Нафтогаз неодноразово звертався до Уряду з проханням скасувати постанову №867 або привести встановлену нею ціну до рівня ринкової. Без такого рішення Кабінету Міністрів Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСО. Порушення цього Положення загрожує компанії та її посадовим особам як відповідальністю за порушення Ліцензійних умов постачання природного газу, так і відповідальністю за кримінально карані правопорушення.

Повідомляє Департамент з комунікацій НАК «Нафтогаз України»





На правах реклами