Як дешевше купити гречку?
З давніх-давен гречка росла в Північній Індії, Гімалаях, Непалі і на Алтаї. Археологи досі знаходять скам’янілі зерна гречки в курганних похованнях алтайців і на розкопаних уральських стоянках азіатських кочівників, що датуються 4 століттям до нашої ери. Поступово про цю крупу стало відомо на найвіддаленіших територіях у різних народів. Хоча назва рослини і вказує на Грецію, але у самій Греції «візантійськими зернами» харчувалися лише жебраки. Назва її пов’язана з тим, що на Київській Русі навчили садити і споживати цю зернову культуру грецькі ченці, які займалися тут місіонерством.
Особливості вирощування гречки
Відомо, що ця рослина невибаглива і може давати врожай на бідних землях, де жодна інша зернова культура зростати не буде. Вегетаційний період її короткий — 65-100 днів. Гречка відноситься до вологолюбних культур. Агротехнічне значення гречки полягає в тому, що вона в силу своєї невибагливості, а також вражаючої здатності самостійно витісняти бур’яни зі своєї землі зменшує забур’яненість полів. Вона є добрим попередником, оскільки засвоює важкодоступні сполуки фосфору і калію для власного живлення і залишає їх в ґрунті з рослинними рештками. Гречка є страховою культурою для пересівання загиблих озимих, її вирощують у післяукісних та післяжнивних посівах, а також на зелений корм та на зелене добриво.
Де їдять гречку?
Може видатись дивним, але гречану крупу, недорогу і корисну, у багатьох країнах не їдять зовсім. Натомість українці високо цінують цю коричневу крупу та намагаються купляти її при кожній нагоді.
На всіх територіях історичного зростання цієї зернової культури гречку вживають в їжу до сьогодні, але вона все одно вважається «дешевою» їжею, хоча, наприклад, в Північній Індії і в Непалі її вже рідко можна зустріти в продажу. Місцеве населення знає цей продукт, там традиційно смажать гречку зі спеціями, але споживають дуже неохоче, незважаючи на те, що про її корисні властивості тепер уже відомо всьому світу.
У Китаї гречка росте гіршої якості, ніж, на Україні і ми в цьому мали можливість переконатись коли прилавки наших магазинів були заповнені китайською гречкою. Тому китайці закуповують її на Україні і в Білорусії. У Піднебесній теж вважають гречку непрестижною їжею, але там стало модно піклуватися про своє здоров’я і китайські лікарі рекомендують своїм пацієнтам гречку … пити. Тепер її заварюють як чай і намагаються випивати в день не менше двох склянок настою.
У Кореї і Японії гречка завжди була поширена, але у вигляді борошна. Корейці досі печуть з неї пишні ароматні булочки – САЕ МЕ ДУК, а японці готують смачну локшину WOK характерного коричневого кольору.
Крім азіатських і слов’янських країн ще гречку їдять в Ізраїлі. Гречана каша, зварена по-єврейськи, називається «ВАРНІШКЕС» і крім гречки в неї входить пшеничне борошно і цибуля.
Вживання гречки в Україні
Ще з VII століття нашої ери гречка стала найпопулярнішою зерновою культурою в районах слов’янського розселення, а страви, що готуються з неї, стали національними. Гречану кашу на просторах нашої країни їдять всі незалежно від віку. Дієтологи стверджують, що звикати до споживання вареної гречки дійсно треба з дитинства, тільки тоді можна насолодитися її смаком.
Гречка — один з кращих медоносів. За сприятливих умов вона забезпечує збір меду 60-100 кг/га а іноді й більше.
Увага!
Сільгоспвиробники мають можливість придбати насіння гречки скориставшись державною програмою підтримки розвитку фермерських господарств – часткова компенсація (до 80%) вартості насіння. Для цього насіння слід закупляти тільки у тих господарствах які занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва і вирощують сорти гречки занесені до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні і не являються генномодифікованими (ГМО).
Вирощуйте та споживайте гречку тому що на сьогоднішній день тільки гречана крупа здатна:
нормалізувати кров’яний тиск,
гормональний фон,
рівень цукру в крові,
піднімати гемоглобін,
підвищувати імунітет,
виводити з організму шлаки і надлишок холестерину. - за матеріалами Держпродспоживслужби у Рівненській області.

насіння, здоров'я, Україна, крупи, фермерство, економія, гречка
Місячний календар риболовлі на липень 2025: коли та де чекати ідеального клювання на Рівненщині

Липень – пора активного літнього відпочинку та риболовлі, коли водойми Рівненщини та всієї України дарують шанс на значний улов. Щоб підвищити свої шанси на успіх, досвідчені рибалки рекомендують орієнтуватися на місячний календар клювання.
переглядів: 87
Як вивести плями від шовковиці та інших ягід на 100%: ефективні методи для порятунку улюбленого одягу

Соковиті ягоди шовковиці, вишні чи полуниці можуть не лише подарувати насолоду, а й залишити стійкі плями на вашому одязі. Натуральні барвники швидко в’їдаються у волокна тканини, роблячи їх важкими для виведення.
переглядів: 108
Як рівнянам отримати направлення на ВЛК без візиту до ТЦК - покрокова інструкція

У мобільному застосунку "Резерв+" з'явилася важлива нова функція, яка значно спрощує процес отримання направлення на Військово-лікарську комісію (ВЛК). Відтепер військовозобов'язані можуть отримати цей документ автоматично, за запитом, без необхідності відвідувати Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).
переглядів: 177
Як швидко відмити кришку пательні від жиру: найбюджетніший спосіб

Простий спосіб прибрати липкість зі сковороди, особливо з кришки у важкодоступних місцях за допомогою підручних засобів.
переглядів: 195
День ангела 4 липня: хто святкує та як привітати

У п’ятницю, 4 липня 2025 року, день ангела святкують багато чоловіків і жінок.
переглядів: 512