Ми у Facebook
09.06.2019, 11:03

Рівнянам розповіли про "підводні камені" купівлі житла

Як ми і обіцяли, сайт "ОГО" хоче допомогти рівнянам знайти відповіді на питання у сфері нерухомості. Тому вже сьогодні публікуємо відповіді на питання у сфері нерухомості, які вас хвилювали. Будьте впевнені в їх об'єктивності, адже вони надані експертами "гарячої лінії", яка з дня на день запрацює у Рівному.

1. Скажіть, що вигідніше: купувати вторинне житло чи надати перевагу новобудовам?

Розглянемо переваги і недоліки новобудов і порівняємо їх з вторинним житлом.

Переваги первинної нерухомості
Технології і матеріали
- використання високотехнологічних, довговічних і надійних матеріалів, які відповідають сучасним нормам до теплоопору;
- надійні інженерні мережі;
- електромережі, які відповідають потужності сучасних електропристроїв
- наявність лічильників на воду і газ;
- безшумні швидкісні ліфти з автономним живленням;
Архітектура
- проектування просторих приміщень з зручним плануванням;
Інфраструктура
- облаштована прибудинкова територія;
- дитячі та спортивні майданчики;
- підземні та/або надземні парковки.

Недоліками новобудови можуть бути низький рівень готовності у деяких забудовників, що тягне за собою додаткові витрати на влаштування необхідних інженерних мереж. Також в новій квартирі може бути підвищена вологість, через те, що не було достатнього притоку повітря і волога не мала змоги вийти.

Переваги вторинного житла:
- забезпечена експлуатація (наявний ремонт та мережі). Придбавши квартиру на вторинному ринку, Ви можете одразу проживати в ній.
- наявність документів на право власності.

Недоліки:
- вичерпаний ресурс, що призводить до зайвих витрат на експлуатацію будинку і підтримання його у належному стані. Термін експлуатації будинку складає 100 років, а панельки — 40, більшість з них вже потребує капітального ремонту;
- електромережі не розраховані на потужність сучасних електроприладів;
- зношені мережі водопостачання та водовідведення;
- відсутність утеплення. Вторинне житло не відповідає сучасним вимогам до теплоопору. Це, відповідно призводить до зростання витрат на опалення в зимовий період;
- небезпечні умови експлуатації, підвищена пожежонебезпека, зокрема через електромережу не відповідної потужності;
- відсутність шляхів евакуації при пожежі.

Порівнюючи вартість ремонтних робіт в новій квартирі та квартирі на вторинному ринку, в другому випадку ремонт Вам обійдеться дорожче, оскільки буде включати в себе ще й витрати по демонтажу.

Отже, при відносно однакових початкових капіталовкладеннях на придбання житла на первинному чи вторинному ринку (різниця у вартості складає не більше 10%), ремонт і подальша експлуатація нової квартири буде значно дешевшою, ніж вторинного житла. Переваги новобудов очевидні, тому радимо обирати первинне житло.

Запитайте у експертів сфери нерухомості Рівного

2. Дивимося квартиру у Рівному: чи є принципова різниця в районі міста і чому всі бояться першого і останнього поверху?

Принципової різниці між районами міста немає, щоправда в центрі вартість квартир вища в порівнянні з мікрорайонами. При виборі району проживання варто звернути увагу на інфраструктуру — наявність дошкільних і шкільних закладів, закладів медичної сфери, магазинів та розважальних закладів, зон відпочинку, зручність транспортної розв'язки. Особливо важливим є наявність і стан міських інженерних мереж - господарсько-побутової та дощової каналізації, водопроводу, електромереж, потужність яких відповідає сучасному обсягу електроспоживання.

Купуючи житло у надійного забудовника не не варто боятися ні першого, не останнього поверху.

Основною небезпекою першого поверху в новобудові залишається те, що Вас можуть затопити сусіди зверху, або ж до Вас можуть залізти злодії.
Для останього поверху це може бути протікання покрівлі та недостатня теплоізоляція. Проте, з використанням сучасних покрівельних матеріалів, гарантійний термін експлуатації яких складає 30 років та дотримання умов влаштування покрівлі, при яких товщина теплової оболонки має бути не менше 25 см такі ризики зводяться до мінімуму.

3. Які документи перевірити чи спитати в забудовника, щоб не купити “фількіну грамоту”?

При підборі квартири в новобудові і зверненні до центрів продажу різних забудовників спитайте у менеджерів з продажу наступні документи для ознайомлення:

Документи на земельну ділянку. Це можуть бути: право власності на землю; договір оренди земельної ділянки; договір суборенди земельної ділянки. У разі якщо земельна ділянка не належить забудовнику має бути документ, який підтверджує зв’язок між забудовником і користувачем земельної ділянки. Це може бути договір про забудову.

Варто звернути увагу на цільове призначення земельної ділянки. Відповідно до класифікації видів цільового призначення землі (КВЦПЗ) земельна ділянка, на який зводиться будинок повинна відноситись до земель житлової забудови — розділ 02 кодів КВЦПЗ.

Земельна ділянка, на який зводиться будинок, має входити до зон житлової забудови. Згідно генплану забудови міста це зони Ж1 — Ж5. Ознайомитись з генеральним планом забудови міста та зонами забудови можна на сайті міської ради: http://www.city-adm.rv.ua.

Вихідні дані для проектування:
- містобудівні умови та обмеження;
- технічні умови на підключення комунікацій — газопостачання, водопостачання, водовідведення (господарсько-побутова та дощова каналізація), електропостачання;
- технічні умови на зовнішнє освітлення;

Затверджена проектна документація.

Експертний висновок на проектну документацію.

Дозвільні документи:
- повідомлення про початок будівельних робіт;
- дозвіл на виконання будівельних робіт.

Ліцензія генпідрядника на здійснення будівельних робіт.

Слід звернути увагу на репутацію забудовника — наявність в нього зданих об’єктів, думки тих, хто вже купував житло у нього. Також поцікавитися наявністю і розташуванням офісу, виробничої бази, хто є засновниками, та про їхню репутацію.

Запитайте у експертів сфери нерухомості Рівного


4. Яка адекватна ціна квадратного метру в новобудові для Рівного?

Згідно аналітичних даних, наведених на сайті zabudovnyk.com.ua, середня ціна квадратного метра житла в новобудовах Рівного на сьогодні складає 14150 грн. При чому, за період з початку року особливих коливань ціни не відбувалось. Для прикладу, наведемо показники середніх цін по обласних центрах, які знаходяться неподалік від Рівного. Так, у Тернополі, на відміну від Рівного, протягом півроку ціна житла на первинному ринку зросла на 24%, з 11000 до 13600 грн/кв.м. У Луцьку, подібно до Рівного, ціна практично не мінялася з початку року, й станом на кінець травня складає 12650 грн. Не варто лишати поза увагою найбільше місто західної України — Львів. Тут житло в новобудові можна придбати за середньою ціною 18500 грн/кв.м.

5. Ціна квартири – це не тільки саме житло, а і супроводжуючі угоди купівлі. То скільки грошей ще треба додати, щоб отримати реальну ціну житла?

При різних формах залучення коштів для придбання нерухомості в новобудові супутні витрати будуть складати:

При укладанні попереднього договору сплачується державне мито за вчинення нотаріальних дій у розмірі 1% від суми угоди та покупець сплачує 1% від суми угоди до Пенсійного фонду. Після завершення будівництва має бути переукладений основний договір купівлі-продажу. У разі, якщо нотаріальні дії вчиняє той самий нотаріус, який посвідчував попередній договір, державне мито, як правило, повторно не сплачується. Якщо нотаріус інший державне мито сплачується в повному обсязі повторно.

При пайовій участі у житлово-будівельному кооперативі сплачується реєстраційний збір за оформлення права власності. Оформлення права власності може здійснювати нотаріуси або ЦНАП. Залежно від того, хто проводить реєстрацію вартість послуги відповідатиме тарифам реєстратора.

При придбанні житла з правом власності покупець сплачує 1% від суми угоди до Пенсійного фонду, 1% державного мита.

Договором має бути обумовлено, що державне мито сплачується сторонами (покупцем і продавцем) в рівних частинах, або ж забудовник погоджується оплатити його самостійно чи, навпаки, прописати в договорі зобов“язання покупця оплатити мито в повному обсязі.

Крім того, супутні витрати, які несе покупець при купівлі житла, можуть включати повністю або частково, податкове навантаження продавця. Якщо продавцем виступає фізична особа, вона сплачує податок з доходу фізичних осіб в розмірі 5% від суми угоди та військовий збір — 1,5%. Юридична особа - продавець сплачує податки відповідно до своєї системи оподаткування. Зобов'язання оплатити ці витрати частково чи повністю та їх розмір прописуються в договорі купівлі-продажу.

!!! ВИ можете і далі задавати свої запитання, що стосуються нерухомості у коментарях під цією публікацією чи надсилати їх на електронну адресу info@ogo.ua





На правах реклами