Ми у Facebook
03.07.2019, 14:04

Гройсман: Уряд забезпечить зниження вартості опалення у Рівному та області

«Я змушу всіх комунальних баронів виконувати рішення Уряду і дати людям чесну платіжку з економічно обґрунтованою ціною», – запевняє Прем’єр-міністр Україні Володимир Гройсман.
Днями Кабмін ухвалив рішення, яким зафіксував граничні тарифи на житлово-комунальні послуги в опалювальному сезоні 2019/20 рр. У такий спосіб Уряд захистив жителів Рівненщини, котрі проживають у багатоквартирних будинках, від можливого необґрунтованого зростання вартості тепла.

Зауважимо, що нині у Рівному вартість гігакалорії тепла є однією з найвищих серед міст обласного значення. Для рівнян встановлена така ціна за опалення – 1795,53 грн/Гкал або 42,73 грн за 1 кв. м; вода – 105,78 грн за 1 куб. м (з сушаркою для рушників) і 97,78 грн за 1 куб. м (без сушарки для рушників). До слова, мешканці Здолбунова сплачують 2161 грн, у Дубному – 2146 грн, у Костополі – 1860 грн.

У сусідніх обласних центрах ситуація набагато краща: до прикладу, в Івано-Франківську 1 гігакалорія теплової енергії коштує 1312 грн., у Житомирі – 1389 грн. Щоправда наші луцькі сусіди мають дещо гіршу ситуацію: лучани мають купувати гігакалорію тепла за 1847 грн.



«Я розумію, що людям важко сплачувати за комунальні тарифи. Є великі платежі, які сьогодні люди сплачують, це платіж за тепло та гарячу воду. Чому в одних містах ціна тепла за одну гігакалорію 2000 гривень, а в інших – 1300. Така різниця є необ'єктивною, при тому, що ціни на газ по всій країні однакові, на електроенергію для виробництва теж однакові, заробітні плати в галузі однакові, а тарифи різні. Це означає, що коли людина отримує платіжку, в неї немає варіантів, як йти і платити. Тому питання справедливості та чесної платіжки виходить на перший план», – зауважує лідер політичної партії «Україська стратегія» Володимир Гройсман.

МАНІПУЛЯЦІЇ «КОМУНАЛЬНОЇ МАФІЇ»


У середині червня Уряд змусив керівництво НАК «Нафтогаз України» виконати рішення про зниження вартості газу для населення. На цей час ціна майже однакова для усіх регіонів, а от вартість гігакалорії донині суттєво відрізнялася (подекуди удвічі – залежно від регіону і та оновлення комунальних мереж господарства). До слова, місцеві виробники тепла – теплокомуненерго – є, фактично, монополістами.

Власне, оскільки постачальники є місцевими монополіями, то, на переконання Міністра юстиції Павла Петренка, Кабінет Міністрів має повне право запровадити економічно обґрунтовану ціну.

«Уряд виконує свою пряму функцію державного цінового регулювання і захисту прав споживачів – мільйонів українців, які не мають бути жертвами маніпуляцій місцевої «комунальної мафії», – зауважує Петренко.

НОВІ СПРАВЕДЛИВІ ТАРИФИ


Саме тому відповідно до рішення Уряду із початку нового опалювального сезону будуть вставновлені такі тарифи: вартість тепла – 1400 грн за 1 Гкал (з лічильниками) та 35,21 грн за 1 кв.м (без лічильників); варість гарячої води – 83,66 грн за 1 куб.м (із рушникосушильниками) та 75,74 грн за 1 куб.м (без рушникосушильників). До усіх зазначених цифр вже включено ПДВ.

Тобто, якщо раніше у Рівному за опалення квартири площею 65,8 кв.м. треба було сплачувати 3923,7 грн, то за новими тарифами, встановленими Урядом, вартість зменшиться до 3059,36 грн – економія складе 22% (864,34 грн). Ціна куба гарячої води раніше коштувала 97,78 грн, а за новими тарифами із нового опалювального сезону рівняни платитимуть уже 83,66 грн за куб – на 15% менше (економія 14,12 грн.).

Зауважимо, що оплата населенням міст обласного значення та Києва тепла та постачання гарячої води відбуватиметься з урахуванням встановлених відповідними органами місцевого самоврядування тарифів. Однак, вони не повинні перевищувати граничні ціни, визначені Кабміном.

Урядовці рекомендували Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щомісячно моніторити тарифи на тепло та гарячу воду і вживати заходів у разі необґрунтованого підвищення тарифів.

«ДОШКА ГАНЬБИ» КОМУНАЛЬНИХ БАРОНІВ


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман також доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ організувати аудит кожного теплокомуненерго стосовно об’єктивності нинішньої вартості тепла і води.

«Проведіть аудит і потім кожен чиновник хай виходить на трибуну і говорить, що у нього все обґрунтовано, що немає втрат і ніхто не виводить гроші в офшори. Аудит і контроль, будемо обговорювати. Але залишати ситуацію такою, що люди у безвиході і платять, не можна. Треба дбати про людей – в першу чергу!», – сказав лідер партії «Українська стратегія Гройсмана».

Також Уряд має намір оприлюднити список усіх власників теплопостачальних компаній. За словами очільника Мін’юста Павла Петренка, існувала велика схема маніпуляцій, коли «місцеві князьки» вказували на Кабмін, а натомість самі накручували ціни за тепло і гарячу воду.

«Ми оприлюднимо таку фактично «дошку ганьби» місцевих комунальних баронів із конкретними власниками, щоб і українці, і правоохоронні органи почали здійснювати фактично контроль і розслідування за цими конкретними оборудками», – прокоментував Петренко.

«ЧЕСНА ПЛАТІЖКА»


Окрім цього Міністерство юстиці одержало від Прем’єра Гройсмана доручення розробити й реалізувати інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку». Через систему безоплатної правової допомоги інформація про урядову ініціативу буде донесена до українців.

«Розроблені матеріали містять чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть українцям захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг. Ми пояснюємо, як діяти в разі отримання нечесної платіжки і як домогтися перерахунку вартості опалення. Міністерство юстиції, наші юристи й адвокати є вашими партнерами. Тож, якщо ви й далі отримуватимете несправедливі платіжки, звертайтеся до наших центрів та бюро безоплатної правової допомоги. Вам допоможуть відновити справедливість», – пояснює Павло Петренко.

3 МЛРД НА ЕНЕРГОМОДЕРНІЗАЦІЮ


Окрім регулювання тарифу Уряд виділив через Державний фонд регіонального розвитку 3 млрд грн на енергомодернізацію комунальної сфери. Для міст районного значення, що мають обмежені бюджети, це суттєва підтримка. До всього, Гройсман також зауважує, що завдяки децентралізації місцеві бюджети збільшилися у 4 рази.

«Сьогодні є колосальні фінансові ресурси місцевого самоврядування. Але чомусь пішов тренд на піар – плиточку покласти, фонтан встановити. Я це підтримую. Але кому потрібен фонтан, якщо води немає?! А теплокомуненерго тим часом написало 1800 грн за Гкал або 2000 грн, отримує надприбутки, а люди вимушені платити завищені ціни. Причому платити не Уряду, а місцевим структурам» – обурюється Володимир Гройсман.





На правах реклами