Ми у Facebook
15.07.2019, 10:00

Рівненщина: Хто і як повинен боротися з борщівником Сосновського?

фото з facebook.com/RivneODA/

Небезпечний будяк активно розростається в місті та в області.
Як повідомляє прес-служба Рівненської облдержадміністрації, згідно із ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних та сільських рад, об’єднаних територіальних громад.

"Органи місцевого самоврядування повинні домагатися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

фото з facebook.com/RivneODA/
фото з facebook.com/RivneODA/


Для комплексної та ефективної боротьби із зазначеним бур’яном рекомендуємо розробляти та затверджувати регіональні програми боротьби з борщівником Сосновського.

Такі програми затвердженні і впроваджуються на території Рівненського району (Шпанівська сільська рада- Великий Житин, Малий Житин, Бармаки, Великоомелянська сільська рада та Корнинська сільські ради), якими визначені конкретні заходи по боротьбі із цим бур’яном.

Основними методами боротьби з поодинокими рослинами борщівника Сосновського є скошування та викопування коренів бур'янів на глибину 8-12 сантиметрів.

фото з facebook.com/RivneODA/
фото з facebook.com/RivneODA/


Для знищення великих масивів борщівника Сосновського, на ділянках, де дозволяють санітарні норми, можна застосовувати хімічний метод знищення бур'яну гербіцидами.

Коли з якихось причин не вдалося вчасно провести захисні обробки, борщівник скошують, а після відростання першої пари справжніх листків обробляють гербіцидами. Такі обробки проводять два-три рази за сезон Застосування гербіцидів проводиться відповідно до "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні",
- йдеться у повідомленні прес-служби Рівненської ОДА.

Нагадаємо, Зважаючи на те, що в місті Рівному доволі багато борщівника Сосновського творчий колектив ОГО починає нову інтерактивну ініціативу, яка має на меті відслідкувати розповсюдження цієї небезпечної рослини у місті та області.

Цей проект неможливий без вашої участі, шановні читачі. Просимо вас надіслати фото борщівника Сосновського, який ви помітили. Просимо в листі зазначити ім’я та прізвище автора фото (якщо бажаєте, аби їх оприлюднили. Фото підписуються лише за умови, якщо в листі вказане точне ім'я та прізвище автора), а також вулицю та назву міста, селища або села, де зроблене фото, якщо це не місто Рівне.

Фото можна надсилати як з міста Рівного, так і з інших місць Рівненської області. Варто також зазначити дату, коли був зроблений знімок.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Борщівник Сосновського - шкідлива для здоров’я рослина, яка викликає глибокі опіки та алергію на шкірі. Просимо не торкатися рослини і поводитися вкрай обережно.


Фото слід надсилати на адресу info@ogo.ua. В темі слід зазначити "Борщівник Сосновського". Надсилаючи фото, ви погоджуєтеся на їх публікацію на сторінках ресурсів ВД "ОГО". Гонорари за фото не виплачуються.

На основі фото буде сформована мапа розповсюдження борщівника Сосновського у місті Рівному та області.

Дякуємо за вашу активну участь.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ