Ми у Facebook
21.07.2019, 08:02

Cьогодні дострокові парламентські вибори: що варто робити, а що - ні?

Голосування відбувається 21 липня.
Громадянська мережа "Опора" підготувала невеличку пам'ятку для виборця

Алгоритм дій на день голосування:

З 8:00 до 20:00 з паспортом громадянина України прийти на виборчу дільницю та проголосувати.


Якщо відбувається порушення – не боятися дзвонити 102 та писати заяву в довільній описовій формі, або хоча б повідомляти про порушення спостерігачам ОПОРИ. Усі контакти представників у регіонах є за посиланням – необхідно лише обрати потрібну область у випадаючому меню.

Які документи треба мати з собою?

Виборець повинен мати з собою один єдиний документ – паспорт громадянина України у вигляді книжечки або ID-картки. Виняток становлять військові строкової служби та особи, які тільки почали процедуру набуття громадянства, бо вони можуть пред’явити військовий квиток та відповідне посвідчення. Зазначене не стосується військовослужбовців контрактників, які мають голосувати за паспортом.

Зверніть увагу! Пропущений строк на вклеювання фото у паспорті-книжечці, або відсутність витягу-додатку до ID-картки не є підставою для того, аби виборцю не видали бюлетень.

Не треба приносити запрошення на вибори, яке попередньо виборець знайшов у своїй поштовій скриньці. Якщо ж виборець пройшов процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та є в списку виборців на обраній дільниці, то він не має надавати довідку про цю зміну.

Але, звісно, людський фактор також має вплив і деякі члени комісії можуть бути недостатньо обізнані в таких деталях. Тому, якщо маєте витяг-додаток до ID-картки та довідку про зміну місця голосування – можете взяти їх з собою. Хоча це і не є вимогою!

А чи можна в день голосування потрапити до списку виборців? За рішенням суду.

Як заповнювати бюлетень?

Виборець пред’являє паспорт, розписується у списку виборців та контрольному талоні кожного з двох бюлетенів, отримує два бюлетені (блакитно-сірого кольору зі списком партій та пісочного з переліком кандидатів-мажоритарників).

Виборець, який змінив місце голосування без зміни виборчої адреси має право на один бюлетень - зі списком партій.

Поки будете розписуватись за отримання бюлетеня у списку виборців, заразом можете глянути, чи інші члени вашої родини вже проголосували. Особливо, якщо ви знаєте, що ваші родичі ще не голосували, а якийсь підпис навпроти їхнього прізвища вже стоїть. У разі такої ситуації треба одразу звернутися до спостерігачів та написати заяву до поліції.

Заповнювати бюлетень треба самостійно й лише в кабіні для таємного голосування. У квадраті навпроти прізвища вподобаних партії та кандидата треба зробити позначку «плюс» («+»), або іншу, що засвідчує ваш вибір. Проголосувати можна лише за одну партію на блакитно-сірому бюлетені та за одного кандидата на бюлетені пісочного кольору відповідно. Після цього необхідно опустити обидва бюлетені до скриньки. Не слід демонструвати своє волевиявлення нікому довкола.

Варто зазначити, що виборець має право на помилку. Якщо ви припустились помилки в бюлетені, то можна невідкладно звернутись до того члена комісії, який видав вам бюлетень, та повідомити про цю ситуацію. Новий бюлетень можна отримати лише в обмін на зіпсований. Ну і зловживати такою процедурою не варто, бо вдатися до неї можна лише один раз.

Що НЕ ТРЕБА робити на виборчій дільниці?

Здійснювати незаконну агітацію за чи проти певного кандидата.

Отримувати гроші за здійснення агітації.

Перешкоджати голосуванню інших виборців.

Отримувати виборчий бюлетень без паспорта.

Отримувати виборчий бюлетень замість іншого виборця.

Демонструвати заповнений бюлетень комусь перед вкиданням у виборчу скриньку.

Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.

Давати згоду та брати винагороду за голосування за чи проти певного кандидата.

І якщо за порушення перших двох пунктів доведеться сплатити тільки штраф, то за решту передбачена кримінальна відповідальність із конкретними тюремними строками. Давайте розбиратись детальніше.


За що можна потрапити за ґрати?

Плануєте сховати паспорт своєї бабусі, щоб вона не пішла голосувати за того, хто вам не подобається? Але за перешкоджання реалізації виборчого права іншого виборця, члена комісії, суб’єкта виборчого процесу, поєднані з обманом або примушуванням, передбачено обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.

Не варто розважатися із бюлетенем. Наприклад, отримання виборчого бюлетеня без пред’явлення паспорта або за себе і свого друга, або якщо вас немає у списку виборців, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня. За кожен із цих пунктів можна отримати штраф від 1 700 грн до 5 100 грн або виправні роботи строком до 2 років, чи навіть обмеження волі строком до 3 років.

Закон України «Про вибори народних депутатів» на відміну від президентського не містить прямої заборони фотографувати або знімати відео з бюлетенем, перебуваючи у кабінці. Але всі ми розуміємо, що саме таким способом відбувається контроль за голосуванням виборців, які продали свій голос, або на яких здійснюють тиск, наприклад, керівники підприємств. Тож такого роду безневинна фіксація а-ля «селфі з бюлетенем у кабінці» може бути розцінена як участь у підкупі виборців. Підкуп це не лише етап передачі грошей в обмін на фотопідтвердження правильно відданого голосу. Голос відповідно до законодавства вважається купленим з моменту, коли виборець прийняв пропозицію про продаж. Згода продати свій голос, отримання обіцянки про винагороду або безпосереднє одержання виборцем цієї винагороди за голосування за чи проти окремого кандидата карається штрафом від 1 700 грн до 5 100 грн або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі строком до 2 років.

Про це повідомляє громадянська мережа "Опора", oporaua.org.

Нагадаємо, що ЦВК теж запланувала низку дій. Усі кандидати з Рівненщини в округах.





На правах реклами