Ми у Facebook
27.09.2019, 10:45

Здвиження Хреста Господнього: Історія свята

27 вересня, православні християни відзначають особливе дванадесяте свято – Воздвиження чесного й животворчого Хреста Господнього.
Цьому святу сприяла важлива подія IV століття, коли під час правління Римського імператора Костянтина Великого було віднайдено велику святиню – Хрест, на якому розіп’яли Ісуса Христа. Друга подія, з якою пов’язують свято, – це повернення в VII столітті до Єрусалима животворчого Хреста з Персії, де він перебував у полоні.

Обидві згадані події об’єднувало те, що після них Хрест воздвигали перед вірними. Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочисте прославлення Хреста Господнього. Поклоняючись Хресту, ми славимо воскресіння Господа. Коли ми хрестимося, то щоразу висловлюємо вдячність за своє спасіння та визнаємо віру в Триєдиного Бога, в Його любов та милосердя.



У дні Воздвиження чесного й животвочого Хреста Господнього поєднались дві події: розп’яття Ісуса Христа і Його воскресіння. Це – свідчення того, що після земних страждань у боротьбі проти зла й гріха завжди приходить очищення, прощення, слава воскресіння та велич Божої милості. Кожна людина на землі також несе свій хрест на шляху до Царства Небесного. Вона проходить складні духовні випробування, та Господь ніколи не залишає її однією на цій дорозі. Завтрашнє свято нагадує нам про це, надихає з надією, гідністю та вірою в Бога долати перешкоди, недоліки, розгубленість та невдачі, щоб святкувати перемогу добра у славі Господній.

За матеріалами Православна Церква України.





На правах реклами