Ми у Facebook
14.11.2019, 12:00

Закон про ринок землі: що насправді прийняли депутати?

фото з zik.ua

Закон пройшов перше читання ще вчора, 12 листопада.
Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів.


"Проєктом Закону пропонується визначити особливості правового регулювання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення на основі ринкових механізмів переходу прав на земельні ділянки", - йдеться в повідомленні.

Схвалений за основу законопроект пропонує змінити статтю 130 Земельного кодексу, яка регулює, хто може бути власником землі в Україні. Зокрема, право власності зможуть отримати громадяни України, українські компанії, територіальні громади і держава.

При цьому іноземці та особи без громадянства зможуть набувати право власності на землю в порядку спадщини, але протягом року зобов'язані будуть продати її. (Очікується, що до другого читання цей пункт буде істотно змінено, та іноземці зможуть купувати землю, лише якщо дане рішення підтримають на референдумі).

У чинній редакції покупцями землі можуть бути тільки громадяни України з сільськогосподарською освітою або досвідом роботи в цій сфері, а також ті, хто займається веденням товарного виробництва. Також таке право є у компаній, статутними документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва.

Сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина або компанії, з урахуванням пов'язаних осіб або юридичних осіб, буде наступною:

- в межах однієї об'єднаної територіальної громади - не має перевищувати 35% земель такої громади;
- у межах однієї області чи Автономної Республіки Крим - не має перевищувати 8% земель такого регіону;
- не має перевищувати 0,5% земель сільськогосподарського призначення України.

При цьому орендар матиме переважне право на придбання ділянки за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається. А в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих.

У розстрочку терміном до п'яти років зможуть купити землю ті, кому належить право постійного користування та право довічного успадковуваного володіння ділянками, а також орендарі, які отримали землю шляхом переоформлення права постійного користування. Розстрочка платежу буде розраховуватися за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Також до 1 січня 2024 року забороняється покупка землі компаніям, бенефіціарами яких є іноземці або особи без громадянства. Обмеження поширюються на ділянки державної і комунальної власності, а також приватні ділянки і паї, призначені для ведення товарного і особистого селянського господарства.

При цьому дані обмеження не поширюються в разі покупки ділянок, які використовуються на правах оренди, емфітевзису, за умови, якщо:

- з моменту державної реєстрації юридичної особи - набувача права власності пройшло не менше 3 років;
- право оренди, емфітевзису виникло до набуття чинності цього пункту.

Про це повідомляє телеканал Прямий, prm.ua.

Нагадаємо, Верховна Рада [url]у першому читанні[/url] та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 від "Слуги народу" щодо продажу сільськогосподарської землі.





На правах реклами