Ми у Facebook
21.11.2019, 17:21

Що роблять ангели?

Незліченним є число ангелів Божих, а цей день є головним зі свят на їхню честь.
Саме це слово з грецької означає «посланець, вісник», отже ангели – безтілесні провісники та виконавці Божественної волі, які беруть активну участь у боротьбі проти сил зла і темряви, за що іменуються небесним воїнством, що стоїть на сторожі Божого Закону. Серед ангелів існує своя ієрархія, відповідно до суті служіння: дев’ять чинів ангельських, згідно зі свідченням творів, надписаних іменем Діонісія Ареопагіта, поділяються на три ієрархії, кожна з яких має по три чини. Верховних же ангелів, тобто архангелів, є сім: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Селафиїл, Єгудиїл та Варахиїл.

Над всіма ангелами небесними поставлений святий архістратиг, тобто начальник воїнства, Михаїл. Його ім’я з давньоєврейської перекладається «Хто як Бог?!», а промовлені були ці слова перед боротьбою світлого небесного воїнства зі слугами гордовитого Денниці, який проголосив себе богом і впав у страшну духовну темряву боговідступництва. Ця боротьба сталася ще на початку світу і закінчилася, як відомо, поразкою демонів і скиненням їх із Небес. За собою Денниця, який став іменуватися дияволом і сатаною, повів у темряву частину спокушених ним ангелів і став противником Богу, звідси й назва: сатана – «супротивник», а диявол – «обманщик». Противиться він спасінню кожної людини, спокушаючи її на неправду та гріх. Тому на сторожі Божого Закону стоїть Архістратиг Михаїл, який є покровителем «войовничої Церкви», тобто всіх вірних Богові.




На іконах святого зображують з мечем у руці: Михаїл не перестає воювати з духами зла і темряви, захищаючи нас від їхніх спокус і підступів. Архістратиг Михаїл є охоронцем людей, і ми повинні радіти, що маємо такого захисника. Він шанується як небесний оборонець від злих сил видимих і невидимих, а також як покровитель добрих справ. Прославляючи його служіння на честь Архістратига Михаїла здавна будували храми.

Ця традиція прийшла на Русь із Візантії. Бо там вже у IV столітті у Константинополі існував Михайлеон — храм, що славився багатьма чудесами. Святого Михаїла вважали небесним покровителем імператорів-полководців та їхніх армій. Архістратиг взяв під свою опіку і християнську Русь-Україну. До монгольської навали на Русі було збудовано близько п’ятнадцяти Михайлівських храмів! Неперевершеною перлиною у цьому вінці став саме Михайлівський Золотоверхий собор, який був закладений «літа 1108 від Різдва Христового», а фундатором собору став князь Святополк Київський, у хрещенні Михаїл. На жаль, Золотоверху обитель зруйновано було вщент, але дякуємо Господу, що нині вона відродилася на тому самому місці, і до Неба знову в ній линуть щирі молитви вірян.

Сьогоднішнє відзначення є храмовим святом Михайлівського Золотоверхого монастиря, який нині є духовним центром Православної Церкви України, а Михайлівський собор – кафедральним храмом її Предстоятеля Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. До того ж, святий Архістратиг Михаїл є небесним покровителем нашої столиці – міста Києва.

Про це повідомляє Православна Церква України.





На правах реклами