Ми у Facebook
07.01.2020, 08:40

Що можна і чого не можна робити на Різдво

7 січня православні християни, греко-католики відзначають одне з головних церковних свят - Різдво Христове. Які традиції та сучасні тренди, народні прикмети та забобони пов'язані з Різдвяними днями?
7 січня віруючій людині в першу чергу бажано відвідати храм і перший день Різдва присвятити Богові. У церквах та соборах 7 січня проводять три богослужіння (опівночі, на світанку та вдень).

Найсприятливішим проведенням свята буде зустріти його в родинному колі, з найближчими людьми, батьками та дітьми, а також хрещеними.

За традицією, увесь другий Різдвяний день - 8 січня - прийнято ходити в гості й запрошувати до себе гостей. На третій день - Різдва також. Адже із 7 січня закінчився Різдвяний піст і починаються Різдвяні Святки - 12 днів зимових свят, які тривають аж до Водохреща, 19 січня.

У Різдвяні дні треба зробити якомога більше добрих діянь, бути милосердними, доброчинними, не відмовляти в допомозі тим, хто її потребує.

Важливо також бути щедрими, не шкодувати дати копійчину жебракам і дітям-колядникам, дарувати подарунки своїм близьким людям, рідним, дітям, внукам, похресникам, хоча б невеликі.

На святковому різдвяному столі обов'язково мають бути кутя і узвар.

На верхівці ялинки повинна бути восьмикутна вифлеємська зірка, а не прикраса іншої форми. Якщо до Різдва на верхівці ялинки була інша іграшка, у Святий вечір її варто поміняти на зірку. Восьмикутна зірка символізує Вифлеємську зірку, яка сповістила весь світ про народження Ісуса Христа.

Дуже важливо в Різдво бути радісним і щасливим, у піднесеному настрої, не піддаватися тим, хто його намагається зіпсувати, і пробачити тим, хто вас образив.

Хоч церква не ставиться позитивно до різних забобонів, марновірств і ворожбитств, досі збереглися у нашому побуті народні вірування та забобони про Різдво.

Серед головних НЕ МОЖНА - працювати, прибирати, прати, займатися господарськими справами, а також виносити сміття з дому, шити, вишивати, в'язати, пришивати відірвані ґудзики, а також сваритися, лаятися, матюкатися, йти на полювання й займатися ворожінням. Колись люди вірили й у таку прикмету. Якщо на Різдво першим переступить поріг вашого дому чоловік або хлопчик – рік буде щасливий. Якщо ж першою увійде жінка, то весь рік жінки вашої сім'ї будуть хворіти.

Є ще дуже ДИВНІ ЗАБОБОНИ - на Різдво не можна сідати за стіл у чорному одязі та пити просту воду. А ще купувати мотузку чи шнурівку чи вдягати не нове вбрання, губити речі та прикраси, розбивати скло або дзеркало, у різдвяну ніч бачити мишу.

А взагалі - вірити чи не вірити в прикмети - особиста справа кожного...

ДО ТЕМИ:
ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ 7 СІЧНЯ

Народні прикмети на Різдво Христове

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами