Ми у Facebook
14.01.2020, 17:22

Православна церква вшановує пам’ять святого - аристократа

Сьогодні, 14 січня, Православна Церква вшановує пам’ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської – одного з найбільш відомих Отців Церкви, істинного проповідника Слова Божого та подвижника.
За своє праведне життя він був причислений до лику святих та іменується Церквою Великим, чого удостоєні небагато хто навіть серед святих. І справді, у споминах християнських отців він постає як великий архіпастир Церкви, богослов і проповідник, великий законодавець чернечого життя та великий своєю святістю.


фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine
фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine


Знатна і побожна сім’я, в якій народився святий, змалечку готувала його відстоювати Христову віру. У святителя було дев’ятеро братів і сестер, з яких п’ятеро причислені до лику святих. Крім того, святою була і його мати – праведна Емілія. Святий Василій Великий також ревно захищав істинне християнське вчення у проповідях. Майстер живого слова, він залишив нам багато своїх праць, у яких знаходимо безцінні та мудрі слова.




«Він належить не самій Кесарійській Церкві, і не у свій лише час, не лише тогочасним жителям був корисний, але всім країнам всесвіту, всім людям приносив і приносить користь, і для християн завжди був і буде вчителем спасіння», – так говорить про святого Василія Великого його сучасник єпископ Амфілохій. Жертовна любов до Бога і ближнього, великодушність, безстрашність у захисті правди, аскетизм – усі ці риси формують величну і гідну подиву постать святителя.

Святий Василій Великий був аристократом не лише за походженням, а й за духовними та моральними якостями. Він постійно підтримував свою паству: усі особисті кошти витрачав на створення притулків, лікарень, монастирів. До речі, святого Василія Великого називають батьком грецького чернецтва, адже його правила чернечого життя є зразком для уставів спільного життя у монастирях.

Про це йдеться на офіційній сторінці Української Православної Церкви.





На правах реклами