Ми у Facebook
10.02.2020, 17:39

Kronospan інвестує на Рівненщину найкращі доступні екологічні технології - BAT

Європейський Союз постійно підвищує планку екологічної безпеки промислових підприємств. Збільшення рівня технологічності та екологічності для європейської деревообробної промисловості зафіксовано на рівні Єврокомісії у директиві про Best Available Techniques (BAT).
Вони вже діють у Європі, в той же час Україна тільки починає підготовку до їх імплементації. Водночас міжнародна компанія Kronospan постійно модернізує свої підприємства, щоб привести їх у відповідність вимогам BAT. Така модернізація обладнання, яке відповідатиме Best Available Techniques (або Найкращі доступні технології та методи керування), вже завершується на заводі Kronospan у Нововолинську. Найвищий рівень екологічної безпеки та технологій передбачається і на майбутньому заводі в селі Городок Рівненської області. Про впровадження Best Available Techniques розповіла генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська.

- Розкажіть детальніше, що собою являють Найкращі доступні технології та методи керування Best Available Techniques (BAT)?

У 1997 році на виконання вимог Статті 17(2) Директиви 96/61/ЄС в м. Севілья, Іспанія було створено Європейське Бюро зі запобігання та контролю промислового забруднення. Бюро започаткувало платформу для обміну технологіями та методами сталого керування між країнами ЄС та промисловістю з метою впровадження вимог Директиви кожною країною Європейського Союзу. Результатом цього обміну стали Найкращі доступні технології та методи керування (НДТМ) або англійською Best Available Techniques (BAT).

BAT найбільш ефективні з точки зору захисту довкілля, адже розроблені з урахуванням особливостей промислових секторів та економічної доцільності їх впровадження. Це означає, що використання BAT допомагає запобігти, або максимально зменшити обсяги промислового забруднення та негативного впливу на навколишнє природне середовище у співвідношенні до витрат та переваг. Даний документ диктує правила для різних сфер - від еко-менеджменту та свідомого господарства, до управління енергоресурсами та, безпосередньо, контролю викидів у повітря, водні чи земельні надра тощо.



Варто зазначити, що довідкові документи BAT складені для окремих видів діяльності (всього у переліку міститься 33 види), на які з 24 листопада 2010 року поширюється дія Директиви 2010/75/ЄС.

- Яким чином заводи Kronospan у Нововолинську та Городку відповідатимуть вимогам Best Available Techniques (BAT)?

Використання одного або комбінації методів ВАТ допомагає досягти збалансованого робочого процесу в будь-якій сфері. Довідковий документ „Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Production of Wood-based Panels” окремо описує їх застосування у деревообробній промисловості.

Наприклад, питання запобігання та зменшення викидів забруднюючих речовин з сушки на заводах Kronospan вирішено через використання очисних систем UTWS (система рециркуляції димових газів та сушильної системи з теплообмінником і термічною обробкою відпрацьованих газів) та пилоочисників ESP (електростатичний очисник) або шляхом встановлення WESP (мокрого електростатичного очисникa). Те саме стосується запобігання викидів з пресу, де використовується метод ВАТ: внутрішньоканальнe просочення випарів з подальшою обробкою скрубером Venturi та використанням смол з низьким вмістом формальдегіду.

Так, говорячи про рівень викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря, порівняння показників емісії, дозволених в Україні та ЄС, говорить саме за себе:



- Які переваги для покращення екології від дотримання стандарту Best Available Techniques (BAT)?

- BAT, як частина Директиви про Промислові Викиди, ставить жорсткі вимоги до контролю із залученням громади. Директива зобов’язує держави ЄС контролювати та зменшувати вплив промислового забруднення на довкілля, а, відповідно, вдосконалювати інструменти для його захисту.

Разом з цим, Директива встановлює мінімальні вимоги до екологічних інспекцій обладнання, отримання та поновлення дозволів, та звітності про відповідність нормам. Це означає, що Директива не тільки контролює наявність, але й заохочує розвиток екологічно-дружніх технологій.

Говорячи про Україну, процес імплементації Директиви 2010/75/ЄС передбачає паралельне впровадження BAT. Такою має бути політика держави. І ми підтримуємо впровадження нових екологічних стандартів.

Наша ініціатива полягає в тому, що впроваджуючи BAT, ми працюємо на збереження клімату. Зрештою, це не просто відповідальність, це еко-свідомість.

- Чи є ще підприємства деревообробної галузі в Україні, які можуть відповідати вимогам Best Available Techniques (BAT)? Та й інших галузей виробництва?

- В нас така інформація відсутня. Kronospan розпочинає впровадження даних стандартів з власної ініціативи. Проте ми підтримуємо запровадження високих екологічних стандартів і на законодавчому рівні.

Довідково


Деревообробний завод у Городку Рівненської області розташується на території непрацюючих Рівненського ливарного заводу (РЛЗ) та Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА) у селі Городок Рівненського району. Тут компанія придбала виробничі комплекси, земельну ділянку та планує їх реконструювати у надсучасне виробництво.

У 2020 році компанія планує інвестувати у створення виробництва понад 200 мільйонів євро. Лінія із виробництва ДПС має запрацювати вже в кінці цього року. Крім того, у планах – спорудження лінії з виробництва OSB. Тільки торік витратили на демонтаж аварійних конструкцій старого заводу та підготовчі роботи майже 10 мільйонів євро.

Загалом виробництво може створити для області понад 400 робочих місць. Середня заробітна плата на підприємстві становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць, що суттєво перевищує середній рівень оплати праці в регіоні. Передбачається, що після виходу заводу на проекту потужність, щороку підприємство сплачуватиме більше 350 мільйонів гривень податків і зборів. З них 25 мільйонів гривень поповнюватимуть саме бюджет Городоцької сільської ради.

Завод Kronospan матиме не тільки сучасне і сертифіковане європейське обладнання, а й одні з найкращих у всьому світі фільтруючі системи, в тому числі UTWS та WESP. Це передові технології, які Kronospan впроваджуватиме першим в Україні.





На правах реклами