Ми у Facebook
12.02.2020, 14:40

Як працює програма доступних кредитів?

На початку лютого в Україні запрацювала програма кредитування малого бізнесу «5-7-9%». Ще до її старту уряд отримав понад 17 тисяч заявок підприємців, а 3 лютого державний банк видав перший кредит.
Як стати учасником програми і від чого залежить кредитка ставка, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Хто може стати учасником програми?
Кожен українець, який хоче відкрити власну справу, або має бізнес з доходом до 50 млн грн на рік, може подати заявку на отримання кредиту. Для цього потрібно заповнити анкету на сайті 5-7-9.gov.ua і чекати на зворотній зв'язок.



Згідно з умовами програми, бізнес, що претендує на кредит, повинен мати державну реєстрацію як юридична особа або фізична особа-підприємець (ФОП). Також обов’язково, щоб учасники підприємства і його кінцевий власник були резидентами України. Діючі підприємства повинні бути прибутковими останні 4 квартали, а новостворені – мати обґрунтований бізнес-план.

Кредити видаються у гривні на термін до 5 років, максимальна сума – 1,5 млн грн. Власний внесок має становити не менше 30% від вартості проєкту для нового бізнесу, 20% – для чинного бізнесу. Також позичальник повинен буде подумати про кредитну заставу, адекватну запитуваній сумі кредиту.
Використати кредит можна тільки на інвестиційні цілі: купівлю нового обладнання або ремонт приміщення. Важливо, що позичальник, відповідно до умов програми, зобов'язується подавати щоквартальну звітність щодо кількості найманих працівників та низки економічних показників.

Які кредитні ставки?

Відсоток по кредиту залежить від розміру бізнесу: 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця, 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн. При цьому підприємець може понизити ставку завдяки створенню робочих місць. Ставка знижується на 0,5% за кожне створене робоче місце, але не може бути меншою за 5%.

Віцепрезидент Асоціації платників податків України Олена Хотенко зауважує, що бізнес дуже довго не мав можливості отримувати дешеві кредити, тож затребуваність програми не викликає сумнів. Власне, успішний старт програми вже відзначив президент Володимир Зеленський.

«Відучора в банку шикуються черги підприємців. Хтось хоче будувати, хтось – обробляти дерево, а хтось відкриває ветеринарну клініку. Кажуть: ставки – для людей. Почути це було головним для мене. Сподіваюся, ця програма заохотить наш бізнес залишатися в Україні, а тих, хто виїхав, – повернутися додому», – зауважив глава держави під час відвідин головного офісу «Укргазбанку».

Наразі учасниками програми є державні банки: Укргазбанк, Ощадбанк, Приватбанк та Укрексімбанк. Аби програма не була збитковою для банків, держава компенсує частину відсоткової ставки на кредити, які видаватимуть банки.

«Можна подумати, що подібні програми з низькою дохідністю будуть впроваджуватися державним банкам, але ні – ми вже зараз спілкуємося з великою кількістю приватних банків, у тому числі з іноземним капіталом», – запевняє директор Офісу адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва Мінфіну Руслан Гашев.

Допомога початківцям
Важливо пам’ятати, що саме банки перевірятимуть заявки і кредитну історію та ухвалюватимуть рішення, чи виділяти кредит. Проте навіть якщо банк відмовить, підприємець може доопрацювати свій бізнес-план, пройти навчання і звернутись повторно.

«Жодна людина, яка звернеться за отриманням кредиту, не залишиться без зворотного зв’язку. В нас вже створена система, яка допоможе подивитися на свій бізнес-план критично, переосмислити, доопрацювати і прийти за отриманням ресурсів вдруге», – наголошує прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Для підприємців-початківців програма передбачає можливість безкоштовного навчання, а також допомогу у складанні бізнес-плану. На порталі є відповідний розділ, на якому можна пройти навчання онлайн або дізнатись про навчальні заходи у своєму регіоні.

Загалом у 2020 році на програму передбачено 2 млрд гривень. В уряді прогнозують, що за рік буде видано понад 50 тисяч доступних кредитів і створено до 90 тисяч нових робочих місць. Наразі програма доступних кредитів розрахована на п'ять років. Водночас залежно від ефективності та попиту з боку підприємців її можуть розширити.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ