Ми у Facebook
16.02.2020, 14:32

На Рівненщині залишиться тільки шість міст?

Уряд планує змінити статус деяких райцентрів, виходячи з кількості населення. Які міста Рівненської області можуть стати селищами?
На Рівненщині залишиться удвічі менше міст, йдеться у сюжеті "Рівне 1".

Такі перетворення пов'язані із проєктом закону "Про засади адміністративно-територіального устрою України", який Уряд подав до Верховної Ради.

Зокрема, документ передбачає, що місто повинно мати понад 20 тисяч населення, селище – 5 тисяч і більше, а село – менше ніж 5 тисяч населення.

Якщо закон приймуть, це може вплинути на Рівненщину. Адже збережуть міські статуси лише Рівне, Дубно, Здолбунів, Вараш, Костопіль і Сарни. Зважаючи на кількість населення, статус міст втратять райцентри Радивилів, Дубровиця і Березне і навіть Острог та Корець.

Щоб цього не допустити, депутат Рівненської облради Олександр Корнійчук подав проєкт рішення на розгляд сесії обласної ради про збереження таких історичних містечок, як Острог та Корець.

"Цьогоріч виповнюється 225 років відтоді, як Острог отримав статус міста та 80 років, як Корець в статусі міста. Окрім того, вони є занесеними до Списку історичних міст України, що затверджено постановою Кабміну від 26.07.2001 №878. Це наша велична історія і в такому статусі вони повинні залишитися на карті України", - написав Корнійчук на своїй сторінці у Facebook.



Окрім того, за проєктом, один або кілька населених пунктів можуть об’єднатися в громаду.

Об’єднання громад із загальною кількістю не менше ніж 150 тисяч жителів буде вважатися районом. Саме з районів і складатиметься область.

Та, за словами експертів, не варто квапитися й панікувати. Адже це лише проєкт закону й у нього можуть бути внесені правки.

"Так, наприклад, гранична цифра може бути понижена або навпаки підвищена", - каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівненщині Василь Курилас.

До того ж, зазначає експерт у коментарі rivne1.tv, буде передбачено формування державного реєстру адміністративних одиниць, визначені процедури зміни меж та назв населених пунктів. Ці повноваження будуть належати Кабінету Міністрів або в окремих випадках Верховній Раді України.

"Цей проєкт також містить назву "райони", хоча у презентаціях конституційних змін ми бачили поняття "округу", - продовжує Василь Курилас. - Тому не варто хвилюватися. Сподіваємось, що цей проєкт матиме продовження й обговорення в комітетах Верховної Ради і, можливо, зазнає змін, які не так сильно хвилюватимуть жителів міст районного значення".






На правах реклами