Ми у Facebook
18.02.2020, 15:40

Кредит на квартиру – умови іпотечного кредитування в Україні

Ціни на нерухомість за останні 5 років помітно впали, але вартість нової квартири занадто висока в порівнянні з середньою зарплатою в Україні. Кредит на квартиру під іпотеку для більшості є єдиною можливістю стати власниками власного житла. Українські банки поступово відновлюють іпотечне кредитування, скільки коштує іпотека на початок 2020 року, нам розповів фінансовий консультант веб-порталу Financer.com.
Занадто високі відсоткові ставки за іпотечними кредитами – APR (річна ставка) до 23%, які тримались останні 5 років, негативно впливали на ринок нерухомості. З початком виходу з кризи в Україні сповільнилась інфляція і кредити почали повільно дешевшати. На початок 2020 року іпотечний кредит можна взяти на 15-20 років під 19%-20% річних.

В наступні 2-3 роки можна сподіватись на зниження ставок до 18% - 16%. Найнижча ставка 0,01%, яку часто можна побачити в рекламі, доступна в банках, що співпрацюють з забудовниками. Перший внесок від 30% вартості квартири, термін виплати 1 рік.

Іпотечний кредит на нову квартиру з виплатою за два-три роки можна взяти з APR 5% - 12%. (кредити під іпотеку в Укргазбанк, Ощадбанк). В залежності від терміну виплати та розміру першого внеску відсотки за іпотекою поступово зростають і досягають 24% в останні три роки (банк Південний). Додаткові витрати – комісія за оформлення до 1%, страхування життя позичальника та об'єкта застави ще більше навантажують бюджет.

Іпотечні кредити на квартири вторинного ринку дорожчі на 1%-1,5%. Авансовий внесок можна зменшити до 10%, якщо надати додаткову нерухомість в заставку. Для довгострокових кредитів часто застосовують нефіксовану процентну ставку, прив’язану до індексу ставок за депозитами. Кредитна ставка на 5%-6% вища за прибутковість строкових ощадних вкладів.

Якщо придбати квартиру від забудовника на етапі планування та початку будівництва, можна дещо заощадити, але завжди є ризик, що будівництво не буде завершене. Краще купити квартиру від забудовника в будинку, який вже зданий в експлуатацію.

Найбільше таких програм пропонують Укргазбанк і Банк Глобус. Кредит на квартиру в новобудові з виплатою протягом 2-3 років надається під 5% - 14%, на більш тривалий термін – під 16% - 24%. ПриватБанк пропонує іпотечні кредити під 14, 32%, на купівлю квартир, що заходяться у власності банку.





На правах реклами