«Корисна програма»: як вибрати й приготувати рибу тріску?

З точки зору кулінарії і медицини, тріска - ідеальна риба. М'яке, практично безкісткове біле м'ясо тріски прекрасно підходить для приготування різноманітних страв. А завдяки мінімальній кількості жиру цей продукт можна віднести до дієтичних. Купити охолоджену рибу або консервовану печінку тріски сьогодні не проблема. Але вибрати якісний продукт - непросте завдання. Звідки з'являється ця риба в містах, далеких від моря? В яких умовах вона повинна зберігатися? І чим особливо корисна тріска?

«Тріска багата жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, тому вона є протизапальним засобом і допомагає знизити рівень «поганого» холестерину, - пояснює дієтолог Катерина Кондратюк. - Ця морська риба містить необхідні нашому організму мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, магній і багато інших. Вони зміцнюють кістки, покращують роботу мозку і серцево-судинної системи. Також в трісці багато йоду і цінного білка. Її м'ясо є дієтичним, а весь жир накопичується в печінці, вага якої може складати 3/4 від загальної ваги самої риби. З печінки тріски виробляють риб'ячий жир, а також її консервують і продають як самостійний продукт. Печінка цієї риби настільки корисна, що 30-40 грамів цього продукту в день можуть вирішити проблему авітамінозу. Але боротися з авітамінозом потрібно тільки під наглядом лікаря».

На що звертати увагу при виборі тріски? Якого кольору повинна бути її печінка? Чи правда, що ця риба накопичує в собі багато ртуті? Як правильно готувати страви з тріски? У студії ток-шоу на ці та інші питання відповідатимуть ведучий Олександр Лук'яненко і експерти «Корисної програми»: дієтолог Катерина Кондратюк, фахівець рибної промисловості Віктор Сагайдак і експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.

Корисними порадами також поділиться зоряний гість ток-шоу - телеведучий В'ячеслав Соломка.
«Я не дуже великий поціновувач риби, але кілька разів їв дійсно смачну тріску - запечену під сиром і в гірчичному соусі, - зізнається В'ячеслав Соломка. - Головне в її приготуванні - зберегти соковитість страви і позбутися від сильного рибного запаху. М'ясо тріски досить сухе, тож найліпше її готувати в духовці, прикривши фольгою або загорнувши в рукав для запікання. У такому вигляді весь сік який виділиться в процесі приготування, не випарується, і страва вийде соковитою. До речі, моя мама у період вагітності та годування груддю приймала риб'ячий жир. Лікар рекомендував його як хороший засіб для розвитку інтелектуальних здібностей дитини. Як видно по мені, порада виявилася корисною».
Випуск ток-шоу «Корисна програма», присвячений трісці, дивіться завтра, 25 березня, в 10:00 на телеканалі «Інтер».
Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать і інші випуски «Корисної програми».
У четвер, 26 березня, о 10:00 на «Інтері» - прем'єрний випуск про те, на що звертати увагу при виборі сої.
Перші згадки про сою з'явилися більше 6 тис. років тому на Сході. Китайський імператор Та Теоу навіть проголосив цю культуру священною! Зараз «золоті боби» є одним з важливих продуктів в раціоні харчування людей по всьому світу. Напої на соєвому молоці, соєві котлети і тофу - вірні супутники здорового способу життя завдяки своїм поживним властивостям. Але щоб отримати користь від соєвих продуктів, потрібно навчитися їх правильно вибирати. Як відрізнити якісну сою від неякісної? В якому вигляді її краще вживати - у вигляді бобів або у вигляді перероблених продуктів? Що корисніше - соєве м'ясо, свинина або яловичина? Чим небезпечне ГМО-вмістке соєве м'ясо? Про це глядачі дізнаються в ток-шоу «Корисна програма» на телеканалі «Інтер». Зірковий гість випуску - співак Лері Вінн.
У п'ятницю, 27 березня, о 10:00 в ефірі «Інтера» - випуск «Корисної програми» про напівфабрикати.
Котлети, відбивні, шніцелі, нагетси, біфштекси, фрикадельки, тефтелі, кебаби, голубці, перці, чебуреки, млинчики ... Це далеко не повний перелік напівфабрикатів, які сьогодні є на прилавках продуктових магазинів. З чого складаються напівфабрикати і чи є в них щось корисне для організму? Яке м'ясо в них кладуть? На що звертати увагу при виборі цих продуктів? Як їх правильно зберігати і з якими продуктами краще вживати? Відповіді - в «Корисній програмі». Серед експертів цього випуску - співачка Марина Одольська.
А в суботу, 28 березня, о 10:00 на «Інтері» вийде повтор випуску «Корисної програми» про моркву.
Чи знаєте ви, що перша в світі морква була фіолетового кольору і гіркою на смак? Тому використовували тільки її бадилля, і то - виключно в лікувальних цілях. Звичні для нас помаранчеві, солодкі і соковиті плоди селекціонери вивели тільки в XVII столітті. І тепер без морквини не обходиться жодна господиня. Як правильно вибирати моркву? Чи вся вона однаково корисна? Як вживати моркву, щоб вона краще засвоювалася організмом. І чи покращиться від неї зір? Чи існує «корейська морква» в самій Кореї? На ці та багато інших питань відповіли експерти ток-шоу, серед яких - співачка Міла Нітіч.

Місячний календар риболовлі на липень 2025: коли та де чекати ідеального клювання на Рівненщині

Липень – пора активного літнього відпочинку та риболовлі, коли водойми Рівненщини та всієї України дарують шанс на значний улов. Щоб підвищити свої шанси на успіх, досвідчені рибалки рекомендують орієнтуватися на місячний календар клювання.
переглядів: 87
Як вивести плями від шовковиці та інших ягід на 100%: ефективні методи для порятунку улюбленого одягу

Соковиті ягоди шовковиці, вишні чи полуниці можуть не лише подарувати насолоду, а й залишити стійкі плями на вашому одязі. Натуральні барвники швидко в’їдаються у волокна тканини, роблячи їх важкими для виведення.
переглядів: 108
Як рівнянам отримати направлення на ВЛК без візиту до ТЦК - покрокова інструкція

У мобільному застосунку "Резерв+" з'явилася важлива нова функція, яка значно спрощує процес отримання направлення на Військово-лікарську комісію (ВЛК). Відтепер військовозобов'язані можуть отримати цей документ автоматично, за запитом, без необхідності відвідувати Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).
переглядів: 177
Як швидко відмити кришку пательні від жиру: найбюджетніший спосіб

Простий спосіб прибрати липкість зі сковороди, особливо з кришки у важкодоступних місцях за допомогою підручних засобів.
переглядів: 195
День ангела 4 липня: хто святкує та як привітати

У п’ятницю, 4 липня 2025 року, день ангела святкують багато чоловіків і жінок.
переглядів: 511