Ми у Facebook
29.03.2020, 18:15

Що варто подивитися, доки триває карантин? (+ПОРАДИ ВІД КІНЕМАТОГРАФІСТІВ)

фото з ukrinform.ua.

Якщо ви досі думаєте, чим зайняти себе під час вимушеної відпустки, то подивіться кіно.
Громадське зібрало рекомендації від режисерів Володимира Тихого, Жанни Озірної, Івана Сауткіна, Надії Парфан та актора Романа Ясіновського, а також поцікавилось, що кіноспільнота робить на карантині.

Жанна Озірна, режисерка

Можливе скорочення через епідемію видатків на культуру залишить без роботи чимало українських режисерів. Жанна Озірна планувала подавати повнометражний фільм «Нижній горизонт» на фінансування від Держкіно. Тепер, імовірно, режисерці доведеться чекати наступного року. Жанна каже, що ситуація з карантином і сама нагадує серіал.

Режисерка планує подивитись два українських телесеріали — «Спіймати Кайдаша» та «Перші ластівки».


Драматичний телесеріал «Спіймати Кайдаша» знятий за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького. Тільки історія родинних стосунків розвивається в сучасній Україні. Телесеріал складається з дванадцяти серій і вже отримав чимало схвальних відгуків.



«Перші ластівки» — молодіжний серіал про проблеми школярів та загалом життя підлітків: дорослішання, статева зрілість, знущання однолітків, прийняття себе та думки про суїцид. Серіал складається з восьми серій, середня тривалість кожної 50 хвилин.

Володимир Тихий, режисер

Режисер Володимир Тихий, який у лютому презентував прем’єру української комедії «Наші котики», на карантині взявся писати сценарій другої частини. Розповідає, що сиквел називатиметься «Наші котики — 2, або Таємниця жіночого монастиря». Також режисер допомагає створювати просвітницькі відео, присвячені боротьбі з COVID-19.

Володимир Тихий радить глядачам звернути увагу на американський комедійний серіал «Чим ми займаємося в тінях». Це — сиквел однойменного новозеландського кінохіта 2014 року, який розповідає про життя чотирьох представників стародавнього вампірського суспільства, які живуть у сучасному мегаполісі. Перший сезон серіалу із десятьма серіями вийшов у 2019 році. Режисер оцінив його через вишуканий чорний гумор, який поєднують із іронічним сентименталізмом.



«У кращому світі» — ще один американський комедійний серіал, який входить до рекомендацій від Володимира Тихого. Це історія про загробне життя, де головній героїні дають шанс почати все спочатку. Але не так просто позбутися минулого. Режисер називає цей серіал саркастичною історією про людські вади, яка мотивує до духовного самовдосконалення. Наразі серіал має уже чотири сезони, де кожна серія триває 22 хвилини.



Іван Сауткін, режисер

Заміський будинок з дітьми, музика та бібліотека — у режисера Івана Сауткіна є все, щоби продуктивно пережити карантин. Однак що буде після нього, режисера бентежить. Він надає перевагу фільмам, але все ж таки зібрав список улюблених серіалів із напруженими драматичними історіями.

Британський серіал «Роки і роки» — драматична антиутопія, яка розповідає про життя однієї родини в період 2019-34 років. Події розвиваються на тлі того, як змінюється світ у недалекому майбутньому через конкретні політичні та економічні рішення. Серіал вийшов у 2019 році та має всього шість серій.




Також Іван Сауткін рекомендує глянути американський серіал «Озарк». Це історія про фінансового консультанта, який відмиває гроші мексиканського наркобарона. Серіал піднімає питання цінності та підтримки сім’ї у безвихідній ситуації, коли вибір — злочин чи смерть. 27 березня вийшов на екрани третій сезон.




Драматичний серіал «Залишені» розповідає історію про те, як в один момент за дивних обставин у світі зникає два відсотки населення, і як це переживає одне маленьке містечко Мейплтон. У серіалі — три сезони по 8-10 серій у кожному.




І наостанок режисер радить глядачам подивитися історичний серіал «Джентльмен Джек». У ньому розповідається про одну з перших відомих лесбійок Англії Вікторіанської епохи Анну Лістер, яка жила не за правилами, а за покликом серця. Перший сезон вийшов у 2019 році, однак глядачу слід чекати на продовження.




Роман Ясіновський, актор

Під час карантину актор Роман Ясіновський працює над сценарієм свого короткометражного фільму. Він сподівається, що зможе його подати на фінансування Держкіно. У новому телесеріалі «Спіймати Кайдаша» Роман зіграв роль Артема, колишнього хлопця Мотрі та сина сільської голови.



Роман радить подивитися біографічну драмедію «Два папи» про історію двох священників, яким довелося очолювати Католицьку церкву. Фільм вийшов у 2019 році та отримав декілька міжнародних нагород. Однак церква розкритикувала стрічку за вигадані факти.




Ще один серіал, який, на думку режисера, вартий уваги глядачів — «Чорнобиль». Це п’ятисерійни мінісеріал про одну з найбільших техногенних катастроф у світі, яка сталася на Чорнобильській АЕС. Серіал піднімає питання безвідповідальності радянської влади, любові під час трагедії та обов’язків перед країною, які призводять до смертельних наслідків.

Надія Парфан, режисерка

Режисерка не любить серіали, тому зробила підбірку фільмів, які, на її думку, варто подивитися під час карантину.



Ляльково-анімаційний драматичний фільм «Аномаліза» розповідає історію розчарованого в житті батька сімейства, який сам виступає з мотиваційними лекціями. Монотонне життя змінюється, коли на одній із конференцій герой зустрічає жінку на ім’я Ліза. Ця стрічка стала фільмом-закриттям 45 кінофестивалю «Молодість» у 2015 році. Зараз фільм уже є в доступі в мережі.



Серед рекомендацій режисерки є драматичний фільм «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк. Стрічка розповідає про підліткову любов Лариси до бандита Шрама, за що все село їх засуджує. Тоді закохані вирішують втекти подалі від родичів, села та суспільного осуду. Прем'єра фільму відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі у 2018 році.

І наостанок Надія Парфан радить глядачам подивитися документальний фільм Андрія Литвиненка «Заповідник Асканія». Це історія найбільшого степового заповідника в Європі, який захищає природу від впливу людини.

Про це повідомляє Громадське.

Нагадаємо, представники кіноспільноти занепокоєні відсутністю державного фінансування кіно.





На правах реклами