Ми у Facebook
18.05.2020, 10:40

Рослини, які не варто вирощувати на присадибній ділянці

До вибору декоративних рослин для вирощування на присадибній ділянці кожен господар повинен віднестися відповідально.
Зокрема, зверніть увагу на наявність отруйних видів, що інколи використовуються в озелененні, особливо якщо на вашому подвір’ї граються діти.

Тис ягідний (Taxus baccata L.) – вічнозелена дерево- або кущоподібна рослина, що цінується в озелененні через вічнозеленість та тіневитривалість. Легко розпізнається за яскраво червоними «ягідками» та однією темною насіниною в ньому. Тис часто використовували для створення лабіринтів у парках Європи. Деревина, кора і листки тиса ягідного містять алкалоїд таксин, що є отруйним для людей і багатьох тварин. «Ягоди» їстівні, солодкі, але насіння в них є отруйним. Таксин викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, що супроводжується блюванням та проносом; впливає на серцеву діяльність та може спричинити зупинку дихання. Зафіксовані випадки отруєння свійських тварин (коні, корови, свині, вівці, кури). Разова смертельна доза гілок тису складає: для коней 150-400 г, великої рогатої худоби – 500 г, овець – 150-200 г, кіз – 500 г, свиней – 75-100 г. Отруєння людини найчастіше спостерігається при поїданні насінин. Проте в невеликих дозах тис, як і багато з перелічених нижче рослин, використовується як лікарський засіб.

Рицина звичайна (Ricinus communis L.) – в умовах тропіків і субтропіків вічнозелений кущ до 10 м заввишки, в умовах України – однорічник, що сягає 2-5 м. Ця рослина цінується за швидкий ріст, її саджають на газоні поодиноко чи невеликими групами, вздовж стін. Всі частини цієї рослини містять білок рицин і алкалоїд рицинін, що є отруйними для людини та багатьох тварин. При потраплянні в шлунок людини насіння спричиняє ентерит, блювання і коліки, кровотечі з шлунково-кишкового тракту, порушення водно-електролітного балансу і врешті через 5-7 днів смерть. Шкода здоров’ю непоправна; ті, хто вижив, не можуть повністю відновитися. Всього шість насінин спричинюють смертельне отруєння у дітей, 20 насінин – у дорослих. Рицин в шість разів отруйніший ніж всім відомий ціанистий калій, а сама рослина є однією з найбільш токсичних в світі.

Конвалія травнева
(Convallaria majalis L.) – багаторічна трав’яниста рослина, відома неймовірним ароматом квіток. Проте всі її частини є отруйними. Діти найчастіше зацікавлюються оранжево-червоними ягодами, які накопичують найбільше токсинів. Легке отруєння проявляється у вигляді нудоти, блювання, проносу, сильного головного і шлункового болю. У важких випадках порушуються частота і ритм серцевих скорочень, а також уражується нервова система, що супроводжується розладами зору, судомами, втратою свідомості.

Наперстянка (Digitalis L.) – дуже приваблива, але водночас надзвичайно отруйна рослина, у малих дозах використовується як лікарська. Дітей приваблюють плоди наперстянки – коробочки з дрібним насінням. Симптоми отруєння наперстянкою дуже подібні до отруєння конвалією.

Аконіт (Aconitum L.) – теж дуже привабливі квіти. Основним отруйним компонентом цієї рослини є алкалоїд аконітин, що міститься в усіх частинах рослини. Аконітин дуже швидко поглинається слизовими оболонками рота і кишечника, також досить швидко проникає через шкіру. Дія токсину проявляється уже через кілька хвилин – виникає оніміння у місці проникнення токсину, яке розповсюджується по всьому організмі, згодом наступає повна втрата чутливості, починає морозити, спостерігається активне потовиділення, іноді отруєння супроводжується проносом. При значних концентраціях наступає смерть. В Індії аконітом намащували наконечники для стріл; поранений помирав навіть від незначного ушкодження.

Лаконос американський (Phytolacca americana L.) зустрічається і як декоративна, і як здичавіла рослина. Отруйними є всі її частини, особливо коріння та недостиглі плоди. Найчастіше трапляються отруєння ягодами. При легкій формі отруєння виникає печіння в роті, посилене слиновиділення, спазми в шлунку і кишечнику. В більш тяжких випадках можливі зміни частоти дихання і скорочень серця, судоми і смерть від недостатності дихання.

Більшість декоративних рослин з родини пасльонових є отруйними. Досить часто як прикрасу квітників вирощують дурман звичайний (Datura stramonium L.). Отруйними є всі його частини, але рослина має досить різкий неприємний запах, тому діти зазвичай не пробують її на смак. Проте їх інколи приваблюють плоди – незвичної форми, з шипами і дрібним насінням. Алкалоїди дурману викликають порушення роботи центральної нервової системи: порушення орієнтації, галюцинації, судоми.

Токсичними є й багато інших декоративних рослин, проте випадків отруєння ними мало. Це, зокрема, стосується цибулин підсніжника, пізньоцвіту, нарциса, гіацинта, тому зберігайте посадковий матеріал подалі від дітей. Отруйними є плоди бруслини, бірючини, сніжноягідника, дівочого (дикого) винограду. У великих кількостях отруєння можуть спричинити також чемерник (морозник), діцентра (розбите серце), сон, купальниця, анемона, рододендрон, орлики, кореневища півників, тощо.

Також переконайтеся, чи не має на вашій присадибній ділянці чи поблизу отруйних дикорослих видів. Найбільш небезпечними з них є цикута, блекота, беладонна, чемериця, болиголов плямистий.

Суб’єктам господарювання, що займаються вирощуванням сільськогосподарських культур, та суб’єктам насінництва слід пам’ятати, що згідно вимог ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови» до сівби не допускається насіння, що містить насіння отруйних бур’янів:

- для зернових, зернобобових та круп’яних культур: геліотропу пухнастоплідного (Helіotropіum lasіocarpum Fischer et A. Meyer) та триходесми сивої (Trichodesma incanum(Bunge) A. DC.);
- для олійних та технічних культур: чемериці білої (Veratrum album), болиголова плямистого (Conium maculatum L.), жовтців отруйного, їдкого та повзучого (Ranunculus sceleratus L., R. acris L., R. repens L.) – у насінні ріпаку та свиріпи; блекоти чорної (Hyoscyamus niger L.) – у насінні маку.
Насіння цих отруйних рослин за розмірами дуже близьке до насіння основної культури, а тому його неможливо очистити. Крім того, суб’єктам слід уважно оглядати посіви на предмет виявлення регульованого шкідливого організму – повитиці (Cuscuta L.), що є отруйним для худоби.





На правах реклами