Ми у Facebook
04.07.2020, 09:28

Земельна реформа: нові правила оренди земель та отримання земельних ділянок

Законом України №340-IX Верховна Рада внесла зміни до статті 33 Закону України «Про оренду землі». Що готує законодавець для аграрного бізнесу, окрім відкриття ринку землі? Що таке земельна децентралізація? Як отримати земельну ділянку безоплатно? Читайте про головні нововведення щодо землі.
Новий антирейдерський закон: що зміниться вже з 16 липня?

Законом України №340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» внесено зміни до до статті 33 Закону України «Про оренду землі». Відповідно до нововведень, зміни стосуються процедури поновлення договорів оренди землі.

Отож, сторонами у договорі оренди земельної ділянки може бути додатково передбачена умова про поновлення договору оренди землі. У разі, якщо умова про поновлення договору оренди землі закріплена у договорі оренди землі і сторони не мають заперечень, то таке поновлення відбувається автоматично, державна реєстрація речового права оренди в цьому разі продовжується на той самий строк. Стосовно того, як саме має бути сформульована ця умова у договорі, відповідь дасть час та практика.

Сторона договору, яка виявила бажання скористатися своїм правом відмови від поновлення договору, не пізніше як за 1 місяць до дати закінчення дії такого договору повинна подати до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з реєстру відомостей про поновлення договору. У разі неподання такої заяви та після настання відповідної дати закінчення дії договору, державна реєстрація речового права оренди продовжується на той самий строк. Однак, вказані вище правила не застосовуються до договорів оренди земельних ділянок державної чи комунальної власності (виняток - на такій ділянці знаходиться нерухоме майно орендаря). Оренда земель державної та комунальної власності здійснюється на підставі рішення органу, уповноваженого здійснювати передачу земельних ділянок у власність або користування за рішенням відповідного уповноваженого органу.

Земельна децентралізація: чому це важливо для бізнесу? (про законопроект №2280)

Законопроект визначив 5 основних змін до Земельного кодексу:

1. зонування земель у межах територій ОТГ та розроблення комплексних планів просторового розвитку громад
2. зникнення «видів використання земельних ділянок» та поява «функціонального призначення територій»;
3. цільове призначення в межах виду функціонального призначення території визначається власником земельної ділянки самостійно і не потребує розроблення проєкту землеустрою;
4. громадянин, який бажає безоплатно приватизувати земельну ділянку або отримати в користування земельні ділянки державної або комунальної власності, в електронному вигляді через Публічну кадастрову карту подає заявку до компетентного органу;
5. до 10 років можуть встановлюватися обмеження та обтяження на використання земельних ділянок, необхідні для розміщення об’єктів, та можуть примусово відчужуватися.

Плюси цього так званого ноу-хау - спрощена процедура отримання земельної ділянки безоплатно у власність, можливість залучення інвестицій, простіше вести бізнес.

Земельні торги онлайн (про законопроект № 2195)

Це невід’ємна частина земельної реформи.

Законопроект передбачає, що земельні торги будуть відбуватися шляхом аукціонів у єдиній електронній системі та режимі реального часу через інтернет. За результатами аукцону буде заключатися договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку.

Закон запроваджує мінімальний гарантійний внесок для учасників торгів. Він становить не менше 30% стартової ціни ділянки землі. А торги проводяться за наявності не менше як двох потенціних покупців. Процедуру проведення торгів встановлює Кабінет Міністрів України.

Та найголовніше, чи будуть усунені технічні питання. Адже, аналізуючи досвід попередніх років, система частенько працювала неналежним чином.

Ольга СТОЛЯРЕЦЬ, юрист.





На правах реклами