Ми у Facebook
06.07.2020, 10:40

В Україні за перші півроку зафіксували 112 порушень свободи слова – ІМІ

Протягом аналогічного періоду минулого року було зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова.
Про це повідомляє "Детектор медіа".

Україні за шість місяців 2020 року зафіксували 112 випадків порушень свободи слова, більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії – 86. Про це йдеться в щомісячному моніторинговому дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

У першому півріччі цього року найбільшу кількість порушень свободи слова було зафіксовано в таких категоріях:

перешкоджання законній журналістській діяльності – 61 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 56 перешкоджань);
побиття – 13 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано дев'ять);
юридичний тиск – 11 (минулого року за такий самий період зафіксовано вісім випадків юртиску);
погрози – дев'ять (менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 15 випадків погроз).

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (за аналогічний період минулого року – така сама кількість), чотири випадки кібератак (торік – шість). Також експерти ІМІ зафіксували по три випадки пошкодження майна журналістів та непрямого тиску й один випадок цензури.

Як повідомляє ІМІ, право журналістів на професію переважно порушували приватні особи, місцева влада, правоохоронці, судова влада, Офіс президента та інші.

«Новизною цьогорічного моніторингу ІМІ стали порушення свободи слова, пов'язані з карантином, який був запроваджений через пандемію коронавірусу. Так, Інститут масової інформації з початку дії обмежень зафіксував 31 порушення свободи слова, пов'язане з карантином. Переважно ці випадки стосувалися недопуску журналістів на сесії місцевої влади, а також нападів на журналістів на ринках, у перукарнях, магазинах під час перевірки дотримання умов карантину», – йдеться в повідомленні.

Загалом порушення свободи слова зафіксували в 19 регіонах України – лідирує Київ з областю (33 випадки); друге місце за кількістю порушень цього року посіли Дніпропетровщина, Одещина та Херсонщина з 10 випадками в кожній, і третє місце – Полтавщина з дев’ятьма випадками.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ