Ми у Facebook
02.08.2020, 17:20

Нова "мінімалка", кредити, школа, карантин. Що зміниться у вересні 2020

Початок календарної осені - традиційний старт нового навчального року, зростає ділова активність, пожвавлення відчувається практично у всіх сферах життя. Чого нам очікувати й до чого готуватись у вересні часів коронавірусу?
КАРАНТИН

Кількість хворих на коронавірусну інфекцію, які потребують госпіталізації, за місяць може зрости втричі. Такий прогноз секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій ДАНІЛОВА. Він зазначив: "При тих темпах, які у нас сьогодні є, на 1 вересня ми можемо очікувати 14-15 тисяч хворих у стаціонарі. А цифра 25-28 тисяч для нашої країни може бути вже критична саме для медичної галузі".

“Вважаю, що ми поступово виходимо на пік захворюваності, хоча і досить пологий, – такий прогноз дає лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук Віталій ЯНЧЕНКО. – А верхня точка – перші три тижні вересня. Діти підуть до школи, і хоча вони хворіють легко, але з такою ж легкістю і поширюють вірус. Це небезпечно для людей старшого віку, а також тих, у кого низький імунітет“.

Тож 26 серпня Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин та зонування територій за 4 кольорами в Україні ще на два місяці - аж до 1 листопада.


Зараз в країнах Європи після нетривалого затишшя спостерігається друга хвиля пандемії. А пік захворюваності на COVID-19 в Україні, скоріше всього, очікується у жовтні-листопаді.


МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА

Верховна Рада розглянула зміни до Держбюджету-2020 (законопроєкт №3963 поданий президентом Володимиром Зеленським) і проголосувала за підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня до 5000 гривень на позачерговій сесії 25 серпня.
Нещодавно уряд запланував, що протягом року мінімальна заробітна плата в Україні зростатиме у три етапи: з 1 вересня 2020 року – до 5 тисяч гривень, з 1 січня 2021 – до 6 тисяч гривень, з 1 липня 2021 року – до 6,5 тисячі гривень.

Зараз "мінімалка" становить 4723 гривень, а вже від 1 вересня її можуть підвищити на 277 грн.

Експерти вважають, що малий та середній бізнес, який і так постраждав у нелегких умовах коронакризи, може опинитися перед вибором, як платити працівникам: піднімати ціни на свою продукцію, звільняти людей чи виводити їх у тінь.


МІНІМАЛЬНА ПЕНСІЯ

Якщо парламент підтримає збільшення мінімальної зарплати до 5000 гривень, у вересні в Україні зростуть і мінімальні пенсії – до 2000 гривень.

“Сума буде невелика, і охоплена кількість людей невелика. Десь на 1,5 мільйона пенсіонерів вплине підвищення заробітної плати. Мінімальна зарплата 4723 грн з вересня буде 5000 грн. Якщо прийме це Верховна Рада, на 40% від мінімальної зарплати буде мінімальна пенсія для осіб, які мають 65 років”, – заявив радник міністра соціальної політики України Микола ШАМБІР в ефірі каналу “Україна 24”.

Зараз мінімальна пенсія для тих, хто досяг 65 років і виконав вимоги щодо стажу (35 років для чоловіків та 30 років для жінок), становить 1889 гривень.


НАВЧАННЯ У ШКОЛАХ ТА ЗВО

Найбільше змін відбудеться у житті українських шкіл. 1 вересня – День Знань, традиційний початок навчального року. Однак у зв’язку зі складною епідемічною ситуацією традиційних лінійок на честь свята Першого дзвоника не буде.

До того ж на карантин планують закривати навчальні заклади в містах та районах, що потрапили до “червоної” зони, де високий рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію.

Вже точно відомо, що мінімум до 6 вересня у школу не підуть школярі у містах Дубно та Острог, Костопільському, Радивилівському та Рівненському районах Рівненської області.

Міністр охорони здоров'я Максим СТЕПАНОВ на брифінгу 25 серпня вже озвучив основні рекомендації МОЗ:
- учням 1-4 класів можна буде переміщатися по школі без маски або респіратора,
- у "помаранчевих" регіонах педагогам рекомендують використовувати під час занять захисні щитки (у "жовтій" і "зеленій" зонах – дотримуватися дистанції),
- допуск учителів на роботу – після вимірювання температури, якщо в одного учня виявляють коронавірус, весь клас іде на самоізоляцію.



Згідно з опитуванням, яке провело Управління Державної служби якості освіти у Рівненській області, більшість директорів закладів освіти Рівненщини (72%) схиляється до поєднання очного та дистанційного навчання. Батьки (39%) та учні (26%) також не проти такого методу.

Навчання у вишах почнеться 1 вересня для старших курсів та з 15-го для першокурсників. У випадку необхідності, заклад вищої освіти може самостійно ухвалити рішення про початок навчального процесу з будь-якої дати.

ДО ТЕМИ: Навчальний рік 2020: як працюватимуть шкільні їдальні з 1 вересня



ГРОШІ, ТАРИФИ, ЦІНИ

Газ. З наближенням опалювального сезону та збіліьшенням попиту на ринку, традиційно зростатимуть ціни на газ. Блакитне паливо для рівнян подорожчало ще наприкінці літа. Ціна на природний газ для побутових споживачів ТОВ "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" у серпні становить 4,4999 грн за куб. м.

Тим часом газопостачальна компанія "Нафтогаз України" з вересня пропонує населенню купувати блакитне паливо безпосередньо в нього за тарифом "Річний" із фіксованою ціною 4,73 грн/кубометр (із ПДВ, без вартості доставки).
У межах тарифу "Місячний" у вересні ціна на газ для населення зросте на 45 відсотків - з 2,59 грн до 4,7 грн за куб (з ПДВ, але без вартості розподілу).

Інфляція. У Нацбанку вважають, що незначне підвищення мінімальної зарплати на 277 грн практично не позначиться на рівні інфляції та цінах, так як це було в 2017 році. Що стосується цін на продукти харчування та орендної плати за недороге житло, експерти вважають: різкого подорожчання поки що не відбудеться. У тому числі через низьку купівельну спроможність населення.

Гроші. У вересні Нацбанк змінить правила щодо кредитних лімітів на картках. Нові правила для банків запрацюють вже з 1 вересня. Щоб не було плутанини та несвідомого користування кредитом, а банки діяли чесно і не зловживали правами клієнтів. Фінансові установи повинні будуть правильно та заздалегідь інформувати клієнтів про кредитний ліміт, його збільшення або зменшення, а також вказувати його окремо від власних коштів клієнта. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Курс долара. Восени традиційно почне рости курс долара. Фінансові експерти прогнозують, вже у вересні в Україні почнеться поступова девальвація гривні, що пов'язано з підготовкою до опалювального сезону та активізацією бізнесу, пише "Обозреватель". За оцінками аналітика Єгора КОМОВА, курс може піднятися до 27,8 - 28 грн/$.


ПОДАТКИ, ШТРАФИ

Підвищенням мінімальної заробітної плати в три етапи, починаючи з 1 вересня 2020, уряд розраховує збільшити податкові надходження до місцевого і державного бюджетів, а також у Пенсійний фонд, на 1,5-2% від рівня ВВП. Якщо збільшать мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень, то податок з доходів фізосіб збільшиться до 2075 гривень.

Після підвищення мінімалки з 4723 до 5000 грн виростуть і податки для фізосіб-підприємців (ФОП). "Єдинники" другої групи (можуть наймати працівників) повинні платити 19,5% податку і 22% єдиного соціального внеску. Зараз це 944 і 1039 грн відповідно. З першого вересня обов’язкові платежі можуть вирости до 1000 і 1100 грн.

Також у вересні підприємства України будуть масово перевіряти на наявність легально оформлених співробітників. Роботодавців Держпраці перевірятиме без попередження. Відповідно до ч.2 ст.265 Кодексу законів про працю України, порушення в оформленні трудового договору або його відсутність загрожує штрафом у 10-кратному розмірі від мінімальної заробітної плати, яка була встановлена на момент фіксації порушення. Повторне порушення в оформленні співробітників “потягне” вже на штраф у 30-кратному розмірі.




КОРДОН

Від 1 вересня 2020 року для поїздки у Республіку Білорусь діятимуть нові правила. Про це нагадує Державна прикордонна служба України. Щоб перетнути кордон, громадянам України необхідні будуть закордонні паспорти. З початком осені набуває чинності постанова КМУ “Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян”. Громадян України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, під час повернення в Україну прикордонники безперешкодно пропускатимуть і за внутрішніми паспортами.

Жителі прикордонних районів зможуть і надалі керуватися спрощеним режимом поїздок в Республіку Білорусь у місцевих пунктах пропуску за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження (для осіб віком до 18 років).

Також, з метою недопущення поширення на території України другої хвилі коронавірусної хвороби COVID-19, тимчасово заборонено в'їзд іноземців та осіб без громадянства, крім певних категорій осіб, з 29 серпня до 28 вересня 2020. Відповідні зміни будуть внесені до постанови Кабінету Міністрів №641.



ПОГОДА

Якщо не станеться природних катаклізмів та аномалій, на які такий щедрий 2020 рік, вересень в Україні буде оксамитовим, а подекуди й по-літньому спекотним.

Температура повітря восени очікується вищою за норму. Такий прогноз від керівниці відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни АДАМЕНКО. За її словами, літня погода протримається й у вересні 2020.

Народний синоптик Володимир ДЕРКАЧ вважає, що вересневі дні будуть теплими, однак у нічні години температура буде серйозно опускатися.

Більшість погодних сайтів прогнозує переважно сухий вересень з великою різницею між денними та нічними температурами - від +5 до +25 градусів. А на морських узбережжях України можна буде купатись і засмагати до середини, а то й до кінця вересня.


СВЯТА, ВИХІДНІ

У першому осінньому місяці з 30 днів робочими будуть 22, вихідних субот і неділь - 8, офіційних державних вихідних у вересні немає.

Найбільші свята у вересні:
1 вересня – День знань
6 вересня – День підприємця
18-20 вересня – Рош Ха-Шана (єврейський Новий рік)
21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці.
27 вересня – Всесвітній день туризму, православні відзначають Воздвиження Хреста Господнього.


ТАКОЖ У ВЕРЕСНІ:


- На вересень запланована зустріч міністрів закордонних справ країн – учасниць "нормандського формату" щодо мирного врегулювання на сході України.
- Оператор мобільного зв’язку компанія "Інтертелеком" у зв’язку з відмовою від використання частини радіочастот з 1 вересня 2020 року обмежить надання своїх послуг у 9 областях України, у тому числі й на Рівненщині.
- Із 1 вересня для в'їзду від усіх туристів в Єгипет старше 6 років там вимагатимуть сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, як за 48 годин до прильоту.
- Facebook остаточно змінить дизайн. "Класичний" інтерфейс із синьою панеллю навігації вгорі зникне назавжди.


ДО ТЕМИ:
В Україні оновили карантинні зони: до "червоної" потрапили 14 регіонів

Коли на Рівненщині прогнозують новий спалах коронавірусу?

Україна припиняє безвізовий режим з Білоруссю

При поверненні з Болгарії вже не потрібні самоізоляція та ПРЛ-тест





На правах реклами