Ми у Facebook
16.09.2020, 17:27

Минуло 20 років з дня зникнення Георгія Гонгадзе

фото з ukrinform.ua.

Саме 16 вересня 2000 року останній раз бачили відомого журналіста.
Георгій Гонгадзе (1969-2000) - український журналіст, засновник та перший головний редактор інтернет-видання «Українська правда». Народився він у Тбілісі. В Україні став бувати з кінця 1980-х як представник інформслужби Народного фронту Грузії. Журналіст працював у львівській організації Народного руху, а після розвалу СРСР співпрацював з низкою українських ЗМІ.

У квітні 2000 року Гонгадзе заснував інтернет-видання «Українська правда». 16 вересня, він безслідно зник.

2 листопада 2000 року в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли тіло, в якому друзі і родичі впізнали тіло журналіста. Переважна більшість експертиз підтвердили, що тіло Гонгадзе. На початку 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

У 2009 році в Київській області були знайдені останки черепа, які належали зниклому журналісту. Проте мати Георгія Гонгадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали лише 22 березня 2016 року.

Через вісім років, 15 березня, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Один із викрадачів Георгія - Микола Протасов - помер у колонії наприкінці березня 2015 року. Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013 року було засуджено до довічного позбавлення волі.

Замовники вбивства відомого журналіста достеменно невідомі.

Георгію Гонгадзе посмертно присвоїли звання Героя України. В честь Гонгадзе назвали проспект у Києві та вулиці в інших містах України. Крім того, його ім’я викарбувано на скляній стіні в залі Меморіалу загиблим журналістам у Музеї новин у Вашингтоні.

Мати журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе померла 2013 року в Львові на 69-му році життя.

Про це повідомляє Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пішла з життя мати Гії - Леся Гонгадзе

Названо першого замовника убивства Гонгадзе. І єдиного?

Пукач визнав, що власноруч скоїв убивство Гонгадзe





На правах реклами