Ми у Facebook
19.09.2020, 22:43

Науковці Острозької академії стали на захист української літератури

фото з oa.edu.ua.

Наступного року випускники уже не матимуть обов'язково тесту з української літератури. Проти цього виступили інтелектуали. В тому числі й професорсько-викладацький склад та вчена рада гуманітарного факультету
Національного університету «Острозької академії».
Ось яке звернення сьогодні, 19 вересня, з'явилося на сайті Університету:

Звернення вченої ради гуманітарного факультету
19 вересня 2020


Як науково-педагогічні працівники і вчена рада гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія» вважаємо за необхідне висловити позицію щодо змін, запропонованих у проєкті Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році. У складних умовах сучасності, коли все більшої актуальності набувають проблеми формування громадянського суспільства та єдності регіонів із різним історичним досвідом, значення української літератури особливо важливе.

Підтримуємо мовного омбудсмена Тараса Кременя, який зазначив, що скасування обов’язкового ЗНО з української літератури – одна з найбільших загроз як для освітньої реформи, так і державної гуманітарної політики загалом. Українська література є фундаментальним засобом формування особистості громадянина з високим рівнем національної свідомості та культури. Виховний потенціал літератури має універсальний характер, завдяки чому виробляє моральні пріоритети, ціннісні орієнтири й естетичні критерії. Література є незамінною комунікативною платформою для зростання мовної особистості окремого школяра та колективної свідомості нашого народу.

Коли мову слушно вважають кодом нації, то література – її аура й водночас потужний інструмент процесу мовного кодування. Свідома маргіналізація літератури унеможливить засвоєння мови на кращих зразках спадщини національних геніїв і таким чином знецінить саму мову, яка буде позбавлена одного з найважливіших пластів духовної комунікації, зумовить розрив генерацій.

Спроба виключити українську літературу з числа обов’язкових дисциплін ЗНО може призвести до звуження культурних горизонтів молоді. Відмова від одного з визнаних засобів впливу на національну ідентичність обмежить можливості вивчення не тільки літературної спадщини, але й української мови, історії, культури. Сподіваємося, що нам вдасться зберегти українську мову з літературою не як право окремого, а як обов’язок кожного.

Професорсько-викладацький склад
та вчена рада гуманітарного факультету
Національного університету «Острозької академії»


Нагадаємо, уже наступного 2021 року випускники можуть здавати зовнішнє незалежне оцінювання або з української мови та літератури, або тільки з української мови. Окремого тестування з української літератури не проводитимуть.

Проти цього, серед інших, виступив і мовний омбудсмен Тарас Кремінь.





На правах реклами