Смакуй рівненське: автентичні страви та напої
Наші традиції – чи то кулінарні, чи то ремесло, вірування чи обряди - це все наша історія, спадщина наших предків та поколінь. Вона є надзвичайно багатою та невичерпною. Щоб ця нематеріальна спадщина не зникла з часом - дуже важливо її відшукати, зберігати, переповідати, відтворювати та розповідати більше про неї світу. З цією метою і створили в Рівному та Рівненській області цей кулінарний каталог автентичних рецептів нашого краю.
У каталозі описані головні страви, десерти та напої, цікаві факти та рецепти приготування з різних куточків Рівненщини трьома мовами: українською, англійською та польською. У співпраці з рівненськими рестораціями вдалося реконструювати давні рецепти з елементами сучасної подачі страв. Завдяки цьому каталогу тепер можна самостійно приготувати зелений борщ з коропом та грибами, куліш з раками, полбу - княжу кашу, потравку та запити це вівсяним киселем, а також здивувати своїх гостей горілкою князів Острозьких. Для рестораторів, які мають бажання привносити в своє меню автентичні місцеві страви, та для тих, хто віддає перевагу гастрономічним експериментам на домашній кухні, було створено даний каталог, де можна знайти цікаві давні рецепти місцевої кухні на будь-який смак.
Команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» відшукала старовинні регіональні рецепти, їздила в гастрономічні мандрівки в пошуках історії виникнення та побутування автентичних регіональних страв та досліджували нашу Рівненщину на смак. У різних куточках Рівненської області вдалося віднайти самобутні рецепти, які мають унікальну рецептуру та оповиті легендами, що передаються господинями з покоління в покоління. Навідали справжнісінький «зимовий» мацик під стріхою в селі Сварицевичі Дубровицького району, сушених коропів виймали з печі на Рокитнівщині, млинці замішували разом з господинею у Зарічнецькому районі, частувалися кулішем, що півдня млів на грубці на Гощанщині та слухали народні піснеспіви.
Всі страви з минулого є надзвичайно прості за складом продуктів і основним джерелом їх є ліс, водойми та власний город. Без дорогих спецій, брак різноманіття продуктів спонукав жінок вишукувати власні рецепти покращення смакових якостей, додаючи до страв ягоди, гриби, трави, мед тощо. Життя на селі в усі часи було важким, у роботі та з щоденним викликом - нагодувати велику сім’ю. Дивлячись на те, як сьогодні швидко змінюються кулінарні уподобання та модні тренди, та як легко знайти той чи інший рецепт у інтернеті, складно навіть уявити собі, як вчилися готувати, звідки брали знання і як передавали одна одній свої секрети страв наші прабабусі.
Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.
Електронна версія каталогу: https://bit.ly/3cGJ3FY.
Бажаєте отримати друковану версію – пишіть нам на пошту citydev.in.ua@gmail.com.
Рівненщина: Для 9 ОСББ відшкодували гроші за утеплення
Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки.
переглядів: 16
Рівне: Перелік безкоштовних послуг у "Чорнобильській" лікарні
Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення уклав договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на пакети послуг у 2024 році.
переглядів: 26
Рівне: Поліцейські викрили та затримали наркозбувача
34-річний житель обласного центру продав за 500 гривень близько одного грама особливо небезпечної психотропної речовини «альфа-PVP» на одній із вулиць міста.
переглядів: 52
Як працюють відділення ЦНАПу у Рівному: Контакти та графік
Графік роботи та контакти відділень ЦНАПу у місті Рівному.
переглядів: 101
Вакцинація вагітних: Які щеплення потрібно зробити майбутній мамі
У 2023 році в пологових стаціонарах Рівненської області народилися 9400 дітей, 7445 новонароджених були щеплені вакциною від туберкульозу одразу у пологовому відділенні, а 930 - у закладах ПМСД, що складає 89,1%.
переглядів: 150