Ми у Facebook
30.09.2020, 17:07

Смакуй рівненське: автентичні страви та напої

Наші традиції – чи то кулінарні, чи то ремесло, вірування чи обряди – це все наша історія
Рівно місяць тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» презентувала електронну версію кулінарного каталогу традиційних страв нашого краю - «Смакуй рівненське: автентичні страви та напої», який був розроблений у межах міжнародного проєкту «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного» за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».



Наші традиції – чи то кулінарні, чи то ремесло, вірування чи обряди - це все наша історія, спадщина наших предків та поколінь. Вона є надзвичайно багатою та невичерпною. Щоб ця нематеріальна спадщина не зникла з часом - дуже важливо її відшукати, зберігати, переповідати, відтворювати та розповідати більше про неї світу. З цією метою і створили в Рівному та Рівненській області цей кулінарний каталог автентичних рецептів нашого краю.



У каталозі описані головні страви, десерти та напої, цікаві факти та рецепти приготування з різних куточків Рівненщини трьома мовами: українською, англійською та польською. У співпраці з рівненськими рестораціями вдалося реконструювати давні рецепти з елементами сучасної подачі страв. Завдяки цьому каталогу тепер можна самостійно приготувати зелений борщ з коропом та грибами, куліш з раками, полбу - княжу кашу, потравку та запити це вівсяним киселем, а також здивувати своїх гостей горілкою князів Острозьких. Для рестораторів, які мають бажання привносити в своє меню автентичні місцеві страви, та для тих, хто віддає перевагу гастрономічним експериментам на домашній кухні, було створено даний каталог, де можна знайти цікаві давні рецепти місцевої кухні на будь-який смак.



Команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» відшукала старовинні регіональні рецепти, їздила в гастрономічні мандрівки в пошуках історії виникнення та побутування автентичних регіональних страв та досліджували нашу Рівненщину на смак. У різних куточках Рівненської області вдалося віднайти самобутні рецепти, які мають унікальну рецептуру та оповиті легендами, що передаються господинями з покоління в покоління. Навідали справжнісінький «зимовий» мацик під стріхою в селі Сварицевичі Дубровицького району, сушених коропів виймали з печі на Рокитнівщині, млинці замішували разом з господинею у Зарічнецькому районі, частувалися кулішем, що півдня млів на грубці на Гощанщині та слухали народні піснеспіви.



Всі страви з минулого є надзвичайно прості за складом продуктів і основним джерелом їх є ліс, водойми та власний город. Без дорогих спецій, брак різноманіття продуктів спонукав жінок вишукувати власні рецепти покращення смакових якостей, додаючи до страв ягоди, гриби, трави, мед тощо. Життя на селі в усі часи було важким, у роботі та з щоденним викликом - нагодувати велику сім’ю. Дивлячись на те, як сьогодні швидко змінюються кулінарні уподобання та модні тренди, та як легко знайти той чи інший рецепт у інтернеті, складно навіть уявити собі, як вчилися готувати, звідки брали знання і як передавали одна одній свої секрети страв наші прабабусі.



Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.



Електронна версія каталогу: https://bit.ly/3cGJ3FY.
Бажаєте отримати друковану версію – пишіть нам на пошту citydev.in.ua@gmail.com.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ