Ми у Facebook
13.11.2020, 16:21

Трикутник Росія-Україна-США: що зміниться після президентських виборів в США?

На днях Джо Байден (кандидат від Демократичної партії США) офіційно став переможцем виборів у штаті Джорджія, який традиційно вважався «республіканським» і гарантував свою перемогу у президентській кампанії.
Однак, вибори у США ще не завершилися, зокрема через те, що Дональд Трамп, діючий президент і конкурент Байдена, вимагає перерахунку голосів.

Перші проміжні підсумки виборів в США уже можна підводити. В контексті україно-російської війни, важливо оцінити рівень реальної підтримки України адміністрацією майбутнього Президента США.

Україна – рівноправний партнер США?


На жаль, ні. Тому, оцінювати важливість фігури президента США і його відносин з Україною потрібно крізь призму відносин США-Росія. В публічному просторі часто Росію розглядають як країну антагоніста Сполученим Штатам та країну, яка розв’язала з Україною війну. Якщо спробувати обмежити критерії оцінки кандидатів в Президенти США тільки цією точкою зору, то вибір здається досить очевидним.

Пригадуємо, що Роберт Мюллер, екс-директор ФБР, якого Міністерство юстиції США призначило спеціальним прокурором для розслідування підозр у змові членів передвиборного штабу Дональда Трампа (ще з часів президентської кампанії в США 2016 року) з російськими спецслужбами, висунув звинувачення декому з найближчого кола осіб Трампа та відкрив кілька цікавих фактів. Так:

• Майкл Флінн, екс-радник з питань національної безпеки, надав недостовірну інформцію ФБР про зустріч з російським послом у США до вступу Трампа на посаду президента.
• Молодший син президента під час кампанії мав зустріч з російським адвокатом, що мала "бруд" на Хіларі Клінтон, опонента Дональда Трампа у президентській гонці.
• Екс-радник Роджер Стоун звинувачений у брехні перед Конгресом щодо своїх контактів із Wikileaks, який оприлюднив електронні листи демократів, зламані росіянами.
• Колишній адвокат Трампа, Майкл Коен, зізнався у брехні перед Конгресом, порушеннях фінансування передвиборної кампанії та ухиленні від сплати податків та отримав 36-місячний тюремний термін.

До цього також часто додають спроби Трампа прикрити розслідування ФБР про втручання Росії у вибори, імовірно політично вмотивоване звільнення ним Джеймса Комі (що на той момент був директором ФБР) та намагання вплинути на саме розслідування Мюллера. В купі з нібито, прихильним ставленням до президента Російської Федерації Владіміра Путіна, часто робиться висновок, що Трампу таки є що приховувати. Хоча в цьому ж контексті часто забувають, що саме за Трампа Україна отримала летальну зброю та розширення військової допомоги загалом.

Байден же, у контексті американо-україно-російських відносин вважається чи не повною протилежністю Трампу. Будучи кандидатом від демократів не важко спрогнозувати його позицію щодо Росії, враховуючи те, що демократична партія дотримується жорсткої позиції у відношенні до адміністрації Путіна. Не варто забувати і президентські вибори 2016 року, імовірне втручання в які, з боку Росії, призвело до поразки Хіларі Клінтон (кандидата від демократів). Тому варто очікувати, що перемога демократа Байдена посилить напруження між Вашингтоном та Москвою та підвищить ймовірність нових санкцій проти Росії. Що ж стосується можливих змін у питаннях трансатлантичних відносин між США та Європою, так Андріус Турса, радник з питань Центральної та Східної Європи у Тенео, заявив, що перемога Байдена покращить зв'язки між США та Європою, і покаже "оновлену прихильність США до НАТО.

Часто звучать думки, що найголовнішим свідченням того, що Байден є союзником України у війні з Росією є те, що будучи віце-президентом при адміністрації Барака Обами, лобіював закон про підтримку свободи України 2014 (Ukraine Freedom Support Act of 2014), який дозволив послідовно посилювати тиск на оборонну, енергетичну і фінансову галузі російської економіки. Пригадують також, що Байден засудив ініціативу Трампа, що прозвучала у серпні 2018 року, про повернення Росії до G8. «It makes no sense» зазначив тоді Байден.

Так хто буде кращим варіантом для України?

Як не дивно, але очевидної відповіді на це питання немає. Навіть більше, рівень підтримки України буде залежати переважно від результатів проведення реформ в Україні. Це часто звучало в публічній та непублічній риториці Д. Трампа, який навіть заблокував надання фінансової допомоги Україні через нібито «надвисокий рівень корупції».

За імовірного президенства Джо Байдена, ці очікування посиляться в рази. Адже адміністрація нового Президента США планує заохочувати український уряд, бізнес і громадянське суспільство до боротьби з корупцією. Це – чи не найважливіший пріоритет президента Байдена на українському напрямку. Варто очікувати також інтенсифікацію надання військової підтримки Україні та лобіювання поступального розширення відносин НАТО-Україна.

Отже, політику США щодо України можна звести до такої формули: якою б не була допомога США та Заходу, доля України – в руках самої України.

Кардаш Сергій,
викладач кафедри політології та національної безпеки,
Національний університет «Острозька академія»







На правах реклами